• 6C Novo mesto
  • 02:44
  • Pet, 19.01.2018
  • Prijava
  • Registracija

Kako skrbeti za letne pnevmatike

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Poletje je tu in tudi vi ste na svojega jeklenega konjička najbrž že zdavnaj namestili letne pnevmatike. Tudi če ste ostali pri istih, kot ste jih imeli pozimi, je treba v vročih dneh vsaj nekaj pozornosti nameniti tudi skrbi za (letne) pnevmatike.

Letne pnevmatike morate redno pregledovati in preverjati, saj dolge poti pri poletnih temperaturah (temu prištejte še do zadnjega kotička napolnjen avtomobil) predstavljajo veliko obremenitev. Da bodo vaše letne pnevmatike v najboljši formi, je zato dobro upoštevati vsaj kakšen nasvet ali dva.

Letne pnevmatike in tlak v njih

Začeti morate seveda že pred začetkom same poti na dopust ali kamor koli že. Sproti torej preverjajte, v kakšnem stanju so letne pnevmatike – to naredite tako, da poleg samega stanja (videz) preverite tudi zračni tlak v njih. Če bodo letne pnevmatike pravilno napolnjene, boste s tem porabili manj goriva in pnevmatiki zagotovili daljšo življenjsko dobo, avtomobil bo lažje upravljiv, zaviranje bo odzivno, vožnja pa po vsej verjetnosti bolj tekoča. Letna pnevmatika mora biti napolnjena po pravilih proizvajalca avtomobila – ta navodila najdete nekje v bližini voznikovih vrat, morda na mestu, kjer točite gorivo ali pa v priročniku, ki ste ga dobili skupaj z avtomobilom. Zavedajte se, da morajo biti letne pnevmatike nekoliko bolj napolnjene z zrakom, če bo avtomobil poln ljudi in prtljage, sicer pa tlak preverjajte redno. To pomeni vsaj enkrat na mesec in pred vsako daljšo potjo, ne pozabite pa niti na rezervno kolo, saj nikoli ne morate vedeti, kdaj ga boste potrebovali.

Kadar so letne pnevmatike premalo napolnjene, je večji del njene površine v stiku s cesto, to pa povzroča kotalni upor in zmanjša ekonomičnost porabe goriva. Obremenjene bodo tudi druge značilnosti vožnje, kot so stabilnost, vodljivost in obraba letne pnevmatike. Kadar pa so letne pnevmatike preveč napolnjene, pa je v stiku s podlago manjši del njene površine. V tem primeru bo obraba letne pnevmatike hitrejša in neenakomerna, oprijem ne bo najboljši, pojavijo se lahko težave pri zaviranju. Letne pnevmatike s previsokim tlakom so tudi bolj občutljive na luknje in tujke v podlagi.

Preverite tudi profil letne pnevmatike

Preden greste na daljšo pot, morate pregledati tudi globino profila letne pnevmatike, in sicer po celotnem obsegu ter širini. Profil mora biti povsod dovolj velik, saj vpliva na vozne lastnosti. Slovenska (in v glavnem tudi evropska) zakonodaja predpisuje profil letne pnevmatike v višini 1,6 milimetra, strokovnjaki pa menijo, da jih je bolje menjati pogosteje, kot pa čakati na tako veliko obrabo.

Vizualne značilnosti

Poleti pa morate redno pregledovati tudi tekalno plast in bočnici letne pnevmatike. Če opazite poškodbe, kot so bule, zareze, zapičeni tujki, pojdite k vulkanizerju. Ko si boste letne pnevmatike podrobneje ogledovali, morda naletite tudi na znake neenakomerne obrabe. Če so letne pnevmatike na eni strani bolj obrabljene kot drugje, lahko to pomeni krajšo življenjsko dobo, večjo porabo goriva in manj udobno vožnjo.

Tu in tam pa se lahko zgodi tudi, da letne pnevmatike sredi poti odpovedo oziroma se vsaj ena od njih predre. Še pred odhodom na dopust zato preverite, v kakšnem stanju je rezervna pnevmatika, seveda pa boste s seboj potrebovali tudi primerno orodje in telefonsko številko za pomoč na cesti.

Kamor koli že se odpravljate, poskrbite, da bo vaša vožnja varna. Prvi pogoj za to je seveda redno pregledovanje tako celotnega vozila kot pnevmatik, še posebej pa bodite na letne pnevmatike pozorni v vročih dneh, ko so najbolj občutljive.

Pripravila: M. S.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

FOTO: Pri Sevnici se niso zaprle zapornice, vlak je brzel mimo!

18.01.2018
Za pojasnila smo se obrnili na Janeza Krivca, ki je pri Slovenskih železnicah zadolžen za odnose z javnostmi. SEVNICA - "Slabo poskrbljeno za varnost. Vlak v Brezovem pri Sevnici pri odprtih zapornicah," je del zapisa, ki ...

VIDEO: Slovenski rokometaši s pesmijo slavili zmago proti Črni gori

18.01.2018
Danes se selijo v Varaždin, jutri so na sporedu Danci. ZAGREB, NOVO MESTO - Slovenski rokometaši so si z zmago proti Črni gori priigrali drugi krog tekmovanja. Sinoči so uspeh proslavili v garderobi, kjer se je pelo in ...

Trije nasveti, da se v službi ognete prehladu

18.01.2018
Vreme je primerno, da zbolite, saj se je začela sezona grip in prehladov. Bolje rečeno – sezona doživlja svoj vrhunec. Bi radi ostali zdravi in se ognili bolniški postelji? Previdno Ko ste na delovnem mestu, se ...

Reševali so jo iz potoka

18.01.2018
Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj nesreče. KRMELJ - Ob 13.33 je na cesti Krmelj–Križišče v občini Sevnica osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo v potok. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj ...