• 12C Novo mesto
  • 01:54
  • Pet, 27.04.2018
  • Prijava
  • Registracija

Varno vozilo

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Pred kratkim so pri Euro NCAP (agencija za preučevanje varnosti novih avtomobilov) razglasili najbolj varne avtomobile v letu 2017 po posameznih razredih. Pregledali so skoraj 70 različnih modelov. Zmagovalni avtomobili so dobili najvišjo oceno v različnih kategorijah, in sicer pri zaščiti odraslih, otrok, pešcev in pri razpoložljivih varnostnih sistemih v serijski opremi.

Kriteriji za varnostne ocene Euro NCAP so iz leta v leto bolj stroge

Euro NCAP je torej tudi letos izvedel vsa varnostna testiranja novih avtomovilov na trgu Evrope. Razglasili so zmagovalce oziroma prejemnike najvišjega števila mogočih točk po posameznih kategorijah. Kako poteka ocenjevanje? Vsako vozilo dobi oceno za zaščito odraslih in otrok v avtu, potem za zaščito pešcev in za razpoložljive varnostne sisteme. Upoštevali pa so le sisteme v serijski opremi in ne na seznamu dodatne opreme.

Pri NSAP niso razglasili absolutnega zmagovalca, saj rezultati med posameznimi kategorijami vozil niso primerljivi. Ker se zahtevnost ocenjevanja viša vsako leto, rezultati niso primerljivi z rezultati iz prejšnih let.

Najbolj varno vozilo: med zmagovalnimi so se znašli Volkswagen, Volvo, Opel in Subaru

Volswagnov model je bil najboljši kar v 3 kategorijah, in sicer pri majhnih avtomobilih, majhnih crossoverjih in poslovnih vozilih. Volvo XC60 je prednjačil pri športnih terencih, saj je prejel kar 95 odstotkov točk za serijske varnostne sisteme. Crossland X je bil nabolj uspešen pri kompaktnih družinskih enoprostorcih, pri kompaktnih družinskih avtomobilih pa Subarujev dvojec XV in impreza.

Avtorji raziskave so zelo zadovoljni

Med vsemi testiranimi vozili je imelo kar 82 odstotkov vozil sistem za prepoznavanje pešcev, v serijski opremi pa 62 odstotkov. Pri 92 odstotkih testiranih vozil je bil na voljo sistem za nadzor hitrosti, v serijski opremi pa pri 82 odstotkih vseh vozil.

Avtorji raziskave tako z zadovoljstvom ugotavljajo, da so proizvajalci avtomobilov v zadnjem letu napravili velik napredek na področju avtomobilske varnosti. Z nakupom katerega koli avtomobila na lestvici boste dobili resnično varno vozilo. Lestvica je prav gotovo zanimiva tudi za slovenske kupce, saj so navedeni avtomobili že na voljo tudi pri nas ali pa bodo v kratkem.

Pregled nad prejetimi točkami zmagovalcev po posameznih kategorijah (odstotek vseh možnih točk)

 

Potniki Otroci Pešci Var. Sistemi
VW arteon 96 % 85 % 85 % 82 %
Volvo XC60 98 % 87 % 76 % 95 %
VW T-roc 96 % 87 % 79 % 71 %
VW polo 96 % 85 % 76 % 59 %
Opel crossland X 85 % 84 % 62 % 57 %
Subaru XV 94 % 89 % 84 % 68 %
Subaru impreza 94 % 85 %

 

Varno vozilo
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

SRAMOTA VSEH SRAMOT: Več let trpinčil ženo, zdaj jo je še z elektroparalizatorjem!

26.04.2018
Žrtev si iz strahu, da bo grožnje tudi izvrši,l ni upala nasilja prijaviti. NOVO MESTO - V dopoldanskih urah smo bili obveščeni o nasilju v družini. Z zbiranjem obvestil in preverjanjem okoliščin je bilo ugotovljeno, ...

Dovolj izkušen, da bi pomagal tudi kot poslanec

26.04.2018
Dr. Jože Korbar, ki zadnja tri leta opravlja funkcijo podžupana Občine Trebnje, bo kandidiral za poslansko mesto na listi SLS. TREBNJE - "Dosedanje delo me je prepričalo, da se v politiki vendarle da marsikaj narediti. ...

Ogenj zjutraj povsem uničil vozilo

26.04.2018
Razlogi za požar niso znani. NOVO MESTO - Ob 7.00 je na križišču Topliške ceste in Kandijske ceste v Novem mestu gorelo osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so požar pogasili, odprli pokrov motorja, odstranili vozilo ...

Pred psi reševali ovce!

26.04.2018
Leta 2014 so klali živali v Šentjanžu. IVANČNA GORICA – Ob 8.30 so gasilci PGD Sobrače v naselju Pusti Javor, občina Ivančna Gorica, odstranili nevarnost pobeglih divjih psov, ki so ogrožali bližnje ovce, poroča ...