Šola v kulturi in učenci OŠ Sevnica

Objavljeno dne: 21.04.2017
Področje: Dogodki | Pomembne Novice
Značke:

Trinajst učencev OŠ Sava Kladnika Sevnica – ljubiteljev odrske besede in članov gledališkega kluba – se je od 27. 2. do 1. 3. v Ljubljani udeležilo prav posebne šole – šole v kulturi ali bolje rečeno kulture v šoli. Pester program je pripravil Zavod Bunker z Almo in Katarino. Zbrali smo odzive nekaterih učencev.

Delavnice z režiserjem Tinom Grabnerjem

Režiser Tin nas je z različnimi igrami popeljal v gledališče in vsi smo se neizmerno zabavali, veliko nasmejali in s sabo odnesli veliko izkušenj. Vsem udeležencem so bile delavnice najboljši del šole v kulturi. Zelo sem se zabavala, ko smo se igrali pantomimo. Všeč mi je bila igra, ko smo bili v parih in smo se po prostoru premikali z zaprtimi očmi in nas je vodil prijatelj. Še bolj smešno pa je bilo takrat, ko je eden od para lovil in smo morali ostali teči z zaprtimi očmi.

Tamara Rak, 7.b

Razstava plakatov Samouresničljive prerokbe Tanje Radež

V galeriji na Fužinskem gradu smo se spoznali s plakati, na katerih je avtorica zapisala povedi, besede, ki jih je slišala kot otrok. Plakati so polni vzorcev, povedi pa Za vse sem sama, Vse je v najlepšem neredu … Skrivajo spomine na njeno mladost. Tanja Radež je oblikovalka in predstavila nam je zanimiv zapis dogodkov, ki jih je imenovala skicirka. Torej ne pišeš tipičnega dnevnika, ampak kaj narišeš, zapišeš kot grafit, fotografiraš in dodaš le kakšno besedo.

Nina Košar, 7. a

Vodnikova domačija

Spali smo na podstrešju oziroma na odru Vodnikove domačije. To je 300 let stara domačija, v kateri se dogajajo kulturne prireditve. Ogledali smo si razstavo o Valentinu Vodniku. Nekaj posebnega je, in sicer lahko obračaš lesena ploščice, kjer so na eni risbe ali knjige, na drugi strani pa besedilo. Najbolj me je začudila majhnost prvega slovenskega časopisa. Časopis je bil napisan ročno.

Maja Kozinc, 7. a

Novi mulc

Film je govoril o dečku naših let. Preselil se je v drugo mesto in težko mu je bilo, ker ni nikogar poznal. Na koncu najde prijatelje. Film je bil dober, saj se to dogaja v današnjem času tudi med nami. Spoznaš, kako pomembno je prijateljstvo. V filmu so igrali otroci, ki niso igralci, in režiser je poiskal take otroke, ki so »štrleli« iz povprečja zaradi nagajivosti.

Sara Močilar, 7. b

Poskusi prvih grafitov

V Metekovem mestu smo obiskali grafitarniški klub. Podrobneje so nam predstavili, kako se grafitira. Razdelili smo se v dve skupini. Ena skupina je odšla do platna, kjer smo poskušali ustvariti svoje prve grafite, in to s spreji na vodni osnovi, ki ne »napadajo« naših pljuč. Trenutno lahko take spreje kupiš le v spletni trgovini. Druga skupina pa se je odpravila na izdelavo šablon in pustnih mask. Vsem nam je šlo odlično in vsi smo se zabavali.

Kristina Guček, 7.a

Sprehod po Novih Fužinah

Nove Fužine smo obiskali z vodičem. Fužine so bile nekoč kraj, kjer so žgali rudo. Spomin na to so jezovi, ki so zadrževali vodo za gašenje. Zraven je največje blokovsko naselje v Sloveniji, kamor so se v času Jugoslavije naselili poleg Slovencev tudi Bosanci, Makedonci, Hrvati in Srbi. Nove Fužine so zelo urejen del Ljubljane.  V tem blokovskem naselju živi 17.000 ljudi, kar je le malo manj, kot jih živi v sevniški občini. Nekaj stavb krasijo velikanski grafiti. Obisk je bil zelo zanimiv in zabaven zaradi vmesnih vodičevih komentarjev.

Luka Koritnik, 8. c

Razstava Končna postaja: morje

V Muzeju arhitekture in oblikovanja smo se sprehodili mimo plastike, ki nas obkroža na vsakem koraku. Videli smo stol, narejen iz odpadkov plastike. Pogledali smo kratek film o potovanju plastične vrečke. V dvorani je bilo ogromno smeti in vodička nam je povedala, da se toliko smeti v morju nakopiči v 20 sekundah. Ob Japonski in ZDA sta nastala dva otoka, ki sta velika kot Evropa in sta iz samih smeti oz. plastike. Globina teh otokov je 30 m. Razstava te šokira, tako da se res moramo potruditi, da bomo uporabljali čim manj plastike.

Lara Beršnak, 7. a

Vir in foto: OŠ Sevnica

Dodaj odgovor

Spoštovani komentatorji

Uredništvo NaDlani.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike pa pozivamo, naj pri izražanu mnenj upoštevajo pravila komentiranja ter Spletni bonton . Prizadevamo si preprečevati sovražni govor na spletu, ki je po zakonu kazniv.

Prijava

You are not logged in.

Ankete