Že šestič po Slakovi poti

Objavljeno dne: 18.05.2017
Področje: Dogodki | Pomembne Novice
Značke: ,

V soboto, 6. maja, je potekal že 6. Pohod po Slakovi poti v organizaciji Društva vinogradnikov Trška gora in pod pokroviteljstvom MO Novo mesto. V lepem sončnem vremenu so se pred Centrom biotehnike in turizma na Sevnem zbrali številni pohodniki. Bilo jih je več kot 2500, prišli so z vseh koncev Slovenije. 

NOVO MESTO – Že na startu so pohodnikom zaigrali mladi mirnopeški harmonikarji. Pozdravili in nagovorili so jih Jože Bašelj, predsednik Društva vinogradnikov Trška gora, Matjaž Jakše, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske in 18. cvičkova princesa, Anja Mrhar. Pohodna pot je krožna, označena in nezahtevna ter dolga osem kilometrov. Pohodniki so se odpravili na pot po obronkih vinorodne Trške gore. Na vrhu pri spomeniku Lojzeta Slaku je potekal kulturni program, ki ga je povezoval radijski voditelj Darko Povše. Vse zbrane so pozdravili in nagovorili Jože Bašelj, novomeški župan Gregor in Matjaž Jakše. V kulturnem programu so se predstavili mirnopeški harmonikarji, pevska skupina Vaški zvon, tamburaška skupina folklorne skupine Kres ter gostujoči štajerski ansambel. Ob ponarodelih Slakovih pesmih so zbrani zapeli in zaplesali. Srečanja se je udeležila tudi soproga Lojzeta Slaka, gospa Ivanka. Na stojnici je svojo dejavnost predstavilo Turistično rekreativno društvo Srce Dolenjske.  Pohodniki so lahko vstopili v Marijino romarsko cerkev, od tu pa krenili še do Slakove in Verčkove zidanice, kjer so se okrepčali in odnesli domov spominke. Na pohodu je bilo šest postojank s prigrizki in pijačo. Pohod je tudi sestavni del prireditev v okviru 45. Tedna cvička Zveze društev vinogradnikov Dolenjske.

Prijetno potovanje po obronkih Trške gore so zaključili s kosilom in 11. revijo harmonikarskih skupin ter orkestrov Slovenije v Centru biotehnike in turizma. S pohodom in revijo harmonikarskih skupin ohranjamo spomin na Lojzeta Slaka, slavnega dolenjskega virtuoza na frajtonarici in legendo narodno-zabavne glasbe. Pohodniki so bili zadovoljni. Obljubili so, da se ponovno srečajo na 7. pohodu v maju prihodnje leto.

Vir in foto: Helena Murgelj

Dodaj odgovor

Spoštovani komentatorji

Uredništvo NaDlani.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike pa pozivamo, naj pri izražanu mnenj upoštevajo pravila komentiranja ter Spletni bonton . Prizadevamo si preprečevati sovražni govor na spletu, ki je po zakonu kazniv.

Prijava

You are not logged in.

Ankete