• 20C Novo mesto
  • 15:16
  • Čet, 18.10.2018
  • Prijava
  • Registracija

Beljenje sten je lahko hitro in preprosto

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Beljenje sten stanovanja ali hiše slej kot prej doleti prav vsakega izmed nas. Po navadi na nekaj let. Stene se namreč hitro umažejo, še posebej, če so pri hiši otroci ali domači ljubljenčki. Na ta način dom osvežimo in poskrbimo, da je spet lep in čist.

Tudi vas v kratkem čaka projekt po imenu beljenje sten? Bi za to delo radi na pomoč poklicali mojstra? Brez skrbi, prav vsak lahko pobeli svoje stanovanje kot pravi profesionalec, če se le na to ustrezno pripravi. Zato vam v nadaljevanju ponujamo koristne napotke, kako se lotiti tega bolj ali manj zahtevnegaopravila..

  1. Pripravite se na delo

Iz sobe, ki jo boste prebarvali, umaknite pohištvo, ki vam bo v napoto. Veliko pohištvo lahko premaknete na sredino sobe in prekrijete s polivinilom. Če boste barvali tudi strop, umaknite vsa svetila. Beljenje sten bo potekalo hitreje, če vas pri delu ne bodo ovirali različni predmeti. Tudi tla zaščitite s polivinilom, ki ga na robovih prilepite na tla z lepilnim trakom. V nasprotnem primeru se lahko kaj hitro zgodi, da se boste vanj spotikali.

Beljenje sten načrtujte tako, da vedno začnete pri vrhu in se pomikate proti tlom. Na ta način boste lahko popravili vse morebitne napake, ki se bodo pri delu zgodile. Če želite prebeliti celo sobo, najprej prebelite strop, nato pa še stene. Najprej prebelite vse velike površine, potem pa se ukvarjajte še s podrobnostmi, kot do na primer površine okrog vrat, stikal in tako naprej.

  1. Pripravite sobo na beljenje

Z mehkim omelom ometite vse stene in strop. Na ta način boste opravili s prahom in pajčevinami, ki se vam bodo sicer vlekle po stropu in se sprijemale s svežo barvo. S sten odstranite vse slike in žeblje, prav tako odstranite vse druge stvari, ki bi vas pri delu motile (na primer pokrove električnih vtičnic in stikal, …). Še preden se beljenje sten prične, morate na stenah popraviti vse udrtine, luknje od žebljev in razpoke na zidovih. Takšne zadeve najbolje popravite kar z gipsom. Uporabite tudi poseben trak za stene, ki ga boste nalepili okrog oken in vrat ter tako preprečili, da bi barva zašla tja, kamor ne sme.

  1. Izberite ustrezne pripomočke za beljenje

Pri nakupu barve za beljenje sten povprašajte, kakšni čopiči so najbolj primerni za vašo vrsto barve oziroma za tip sten, ki jih boste prebelili. Čopiči in valjčki za beljenje imajo namreč različno dolge naravne ali sintetične ščetine, zato morate poskrbeti, da bodo ustrezali vašemu tipu barve. Na splošno velja naslednje: bolj groba je površina, ki jo boste belili, daljše ščetine naj ima čopič. SIntetični čopiči in valjčki so primerni za barve na vodni osnovi, medtem ko so čopiči in valjčki z naravnimi ščetinami primerni za barve na oljni osnovi.

Svetujemo vam, da vam barvo za beljenje sten zamešajo kar v prodajalni, kjer se dodano barvilo natančno stehta, mešanje pa opravi stroj. Na ta način se boste izognili različnim odtenkom na stenah in sledovom slabo zamešanih barv, ki si jih gotovo ne želite, kajne?

  1. Lotite se beljenja

Beljenje sten z valjčkom

Ko valjček za beljenje sten potopite v barvo, ga morate obvezno podrgniti po mrežici za odcejanje, saj se tako barva enakomerno porazdeli po celem valjčku. Seveda se s tem izognete tudi kapljanju in cvurljanju. Z valjčkom prebelite steno, dokler vam barve na valjčku ne zmanjka. Nato ga spet pomočite v barvo in nadaljujte z beljenjem.

Beljenje sten s čopičom

Čopič v barvo pomočite do ene tretjine ščetin, nato pa z njim rahlo potrkajte ob rob posode z barvo. S tem boste preprečili kapljanje barve s čopiča. S čopičem prebelite tiste površine, kjer mora biti delo bolj natančno (površine okrog vrat, oken in podobno).

Bonus nasvet:

Pri delu nikar ne hitite.  Ko beljenje sten končate, počakajte vsaj 1 dan, preden na stene spet obesite slike, ogledala in različne omarice. Šele takrat bo namreč barva dovolj suha, da se ne bo oprijemala in umazala predmetov, s katerimi bo prišla v stik.

Pripravila: Monika M.

 

Beljenje sten je lahko hitro in preprosto
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
1 komentarji
Beljenje sten na moderen način – Festival-ms.si Maj 13, 2018 ob 20:23
0 0
[…] vas zanima kako prebeliti stene? Veliko je ljudi, ki tega nikoli še ni počelo in niti ne vedo kako neki se to opravlja. To […]
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Mobilni telefoni: GOOGLE PIXEL 3 IN PIXEL 3 XL

18.10.2018
V preteklem tednu sem uporabljal mobilni telefon Google Pixel 3, vprašanja,  ki so se vrstila s strani znancev so: Ali bi morali zamenjati svoj iPhone za Google Pixel 3? Po drugi strani pa je bilo vprašanj, ki ...

Nujno izpraznili parlament, naši poslanci pa na kavo, potem pa na delo

18.10.2018
Ko bo znanih več informacij, bomo sporočilo dopolnili, so nam sporočili s Policijske uprave Ljubljana. LJUBLJANA, TREBNJE - Policijska uprava Ljubljana je bila nekaj minut pred 8. uro obveščena o prejemu pisemske ...

Volitve so tu, sadijo se tudi drevesa

18.10.2018
Dana obljuba se je sedaj izpolnila, kar je razvidno s fotografije. ŠENTJERNEJ - Letos aprila se je v rubriki Halo, tukaj je bralec Dolenjca, oglasil Šentjernejčan z vprašanjem, zakaj so na parkirišču pred Kulturnim ...

Zdravnica odhaja, županja bo govorila jutri

18.10.2018
Za pojasnila smo se nemudoma obrnili na županjo Bernardko Krnc. ŠMARJEŠKE TOPLICE - Poročali smo, da z delom v občini Šmarješke Toplice z delom končuje priljubljena zdravnica dr. Irena Vester. „Obveščam vas, da ...