• 20C Novo mesto
  • 20:04
  • Sob, 21.07.2018
  • Prijava
  • Registracija

Božična zvezda v vsak naš dom

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Prazniki so tu, številna stanovanja v tem (pred)prazničnem času krasi božična zvezda, ki je postala nepogrešljiva spremljevalka veselega decembra.

Začeli že Azteki

Zgodovina pravi, da božična zvezda izvira iz Južne Amerike, gojilo jo je indijansko pleme Azteki. Božična zvezda je odšla v svet po zaslugi ameriškega ambasadorja v Mehiki, Joela Robertsa Poinsetta, ki jo je leta 1828 prinesel v ZDA. Sprva je nosila ime kar po ambasadorju, klicali jo jo poinsettia. Po prihodu iuz Mehike je postala del stalnega repertoarja številnih botaničnih vrtov. Prvo rastlino v loncu naj bi prodali leta 1850 v ZDA. Danes pa je to prodajna uspešnica, njena cena pa se giblje od dveh evrov navzgor.

Po pameti z vodo

Ko pride božična zvezda v naš dom, je dilem kar nekaj. Ki pa jih moramo sproti reševati. Božična zvezda najbolje uspeva v svetlih prostorih. Preprečite pa, da nanjo pada direktna svetloba. Idealno se počuti pri dnevni temperaturi med 20 in 22 stopinj Celzija. Ko božična zvezda cveti, je lahko temperatura celo nižja. Po cvetenju rastline ne smemo pretirano zalivati. Rastlina je posebnica: cvetovi in ovršni listi se ji razvijejo, ko se skrajša čas dnevne svetlobe. Strokovnjaki pravi, da osem tednov pred cvetenjem ne sme imeti božična zvezda več kot 10 ur dnevne svetlobe. Previdno je treba tudi z vodo: božična zvezda sovraži, da ima neprestano mokro zemljo. Zato nasvet: zalitje in počakajte, da se zemlja osuši. Potem pa spet na zdravje! Božična zvezda vam bo hvaležna, če jo boste dvakrat na mesec dognojili.

Božična zvezda ni otrok, a pazite nanj. Škodi ji lahko že prepih, zato po pameti, kam jo postavite v stanovanju. Previdno tudi ob transportu iz trgovine, saj je občutljiva na mraz in nizke temperature. Neugodno ji je v družbi plinskih peči. Nestrinjanje z bivanjem ob plinski peči lahko ima za posledico zvite lin osušene liste. Obožuje svež zrak

Ni strupena

Malce negativne kampanje pa je božična zvezda dobila povsem po nepotrebnem, mirno lahko rečemo, da se ji je storila krivica. Še danes nekateri menijo, da je božična zvezda strupena. Krivo je neznanje in posploševanje. Resnica pa je taka: večina rastlin iz njenega rodu je res strupenih. Za nameček je njeno prvotno ime poinsettia sila podobno angleškemi izrazu poison, kar pomeni strup. Leta 1919, tako vir, naj bi umrl otrok, zanj naj bi bila usodna božična zvezda. Pojedel naj bi nekaj listov. A znastveniki, trdijo, da bi moral za morebitno smrt pojesti vsaj 600 listov.

Dejansko ji je uspela totalna preobrazba: božična zvezda je uspela trope in tropske grme menjati za lonce in preboj v dnevne sobe urbanega sveta.

Poskrbite zanjo

Božična zvezda ima svoj rok trajanja. Ko listi odpadejo, z rastlino še ni konec, čeprav jo često zavržejo. Če imate voljo in čas, poskrbite za njo, božična zvezda vam bo hvaležna. V prvi fazi obrežite vse liste, mirovala pa bo do junija. Tudi zalivati je ni treba. V nadaljevanju koledarskega leta pa se bo božična zvezda ob prej navedeni negi spet razbohotila v vsem svojem sijaju.

D.P.

Božična zvezda v vsak naš dom
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

FOTO + VIDEO: Nova ujma na Dolenjskem, strela v kozolec, toča, zalivalo prostore

21.07.2018
V Novem mestu in okolici je lomilo drevesa. NOVO MESTO, ŠENTJERNEJ, OTOČEC - Za Dolenjsko tja do Posavja je vnovič pestro popoldne, ki ga že že drugič zapored zaznamovalo razdejanje. Nevihtna celica je povzročila ...

Kornati - biser Jadrana

21.07.2018
[caption id="attachment_32614" align="alignright" width="300"] Kornati[/caption] Kornati ali Kornatski otroki so najlepše in največje otočje, ki jih lahko najdemo v Jadranskem morju. Sestavlja jih kar 152 otokov, manjših ...

Najhujša nevihta na Dolenjskem

21.07.2018
Ob 19.40 je v naselju Šmarje, občina Šentjernej, razkrilo streho stanovanjske hiše. NOVO MESTO - Pred nami je nevihten vikend, ki je svoj uvod doživel že včeraj, najhuje pa jo je skupila prav Dolenjska. Po poročanju ...

VIDEO: Ko v službi izveš, da si zadel na loteriji

20.07.2018
Igrate igre na srečo? Ste že kdaj kaj zadeli? Če ne drugega, pa z glavo v zid. Na spodnjem videu pa o srečnežu, ki je med službenim časom spoznal, da je zadel velik dobitek na loteriji. Reakcija? Fenomenalna! D.P.