• 2.26C Novo mesto
  • 04:00
  • Tor, 26.03.2019
  • Prijava
  • Registracija

Delo na vrtu pozimi

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Še kak mesec in pol (tako koledar, ne narava!) zime nam je ostalo, potem pa bo spet zapelo orodje, začelo se bo delo na vrtu. Kljub temu pa je zima, pa to ne pomeni, da delo na vrtu trpi ali pa da ga ni.

Zemlja počiva, rastline pa ne vse. Večletne rastline že pospešeno razvijajo svoje korenine, aktivni so tudi mikroorganizmi, ki se zabavajo s predelavo zemlje. Ko zemlja počiva in se pripravlja na novo setveno sezono, naj bo prst vedno pokrita. Različni vremenski pojavi nam lahko prst izsušijo ali celo izperejo hranljive snovi, delo na vrtu pa se bo spremenilo v muko oz Sizifivo delo.

Uredite orodje in gredice

Zimski čas je primeren, da si popravite ali kupite novo orodje za delo na vrtu. V tem času se uredijo in zagradijo tudi gredice. Nekateri znanci in prijatelji so že zrisali tlorisni načrt vrta za leto 2018. Temu pritiče tudi dober setveni koledar, ki bo določal delo na vrtu v prihodnjih mesecih.

Humus že jeseni

Delo na vrtu naj se ne začne z neposrednim gnojenjem rastlin. Efekt bo kratkotrajen. Rastlinam bo doza gnojila godila, a bo njihova hitra rast privabila tudi škodljivce in zajedalce. Izkušen vrtnar za to, da bo posel naredil že jeseni. Takrat si v svoj opus nalog delo na vrtu doda pripravo humusa. Najboljša zemlja nastaja iz odmrlega in razpadajočega organskega materiala, kjer svoje opravijo prej omenjeni mikroorganizmi.

Načrt za dobre in slabe sosede

Pri načrtovanju ne pozabite na dobre in slabe sosede na vašem vrtu. Glavni pomen mešanih posevkov je v tem, da rastline druga drugi koristijo z izločanjem različnih snovi (npr. eteričnih olj) preko korenin ali listov. Te snovi odvračajo škodljivce in bolezni, pomagajo pri zorenju plodov, nasploh vzpodbujajo rast in razvoj rastlin ter izboljšujejo aromo in okus, vedo povedati strokovnjaki za delo na vrtu.

Če pametno sadimo dobre in slabe sosede med sabo, se tla se manj utrudijo , nekatere rastline celo ščitijo druge pred mrazom in vetrom, izsuševanje tal je manjše, če so rastline s širokimi listi posejane med tiste z ozkimi, pazimo le, da ozkolistne ne bodo trpele pomanjkanja svetlobe, pri pravilni izbiri sosed se razvije manj škodljivcev in bolezni, s tem pa se zmanjša tudi poraba škropiv, nas še opozorijo v podjetju Kalia, kjer opozarjajo, da mešani posevki vplivajo na boljši okus rastlin (npr. kamilica izboljša okus zelja).

Delo na vrtu februarja

Ako bo februar topel, je to znak za prvo pravo akcijo delo na vrtu 2018. Svetujemo, da si pripravite kar toplo gredo. Predno vanjo posejete glavnato solato, nekaj dni segrevajte prostor tople grede. Delo na vrtu pa naj v teh dneh vključuje tudi setev zgodnje zelenjave, paradižnika in paprike. Se razume: vse skupaj posejemo v lonce, ki jih postavimo na okenske police.

Nadlani.si

Delo na vrtu pozimi
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ: