• -2C Novo mesto
  • 20:48
  • Tor, 18.12.2018
  • Prijava
  • Registracija

Delo na vrtu pozimi

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Še kak mesec in pol (tako koledar, ne narava!) zime nam je ostalo, potem pa bo spet zapelo orodje, začelo se bo delo na vrtu. Kljub temu pa je zima, pa to ne pomeni, da delo na vrtu trpi ali pa da ga ni.

Zemlja počiva, rastline pa ne vse. Večletne rastline že pospešeno razvijajo svoje korenine, aktivni so tudi mikroorganizmi, ki se zabavajo s predelavo zemlje. Ko zemlja počiva in se pripravlja na novo setveno sezono, naj bo prst vedno pokrita. Različni vremenski pojavi nam lahko prst izsušijo ali celo izperejo hranljive snovi, delo na vrtu pa se bo spremenilo v muko oz Sizifivo delo.

Uredite orodje in gredice

Zimski čas je primeren, da si popravite ali kupite novo orodje za delo na vrtu. V tem času se uredijo in zagradijo tudi gredice. Nekateri znanci in prijatelji so že zrisali tlorisni načrt vrta za leto 2018. Temu pritiče tudi dober setveni koledar, ki bo določal delo na vrtu v prihodnjih mesecih.

Humus že jeseni

Delo na vrtu naj se ne začne z neposrednim gnojenjem rastlin. Efekt bo kratkotrajen. Rastlinam bo doza gnojila godila, a bo njihova hitra rast privabila tudi škodljivce in zajedalce. Izkušen vrtnar za to, da bo posel naredil že jeseni. Takrat si v svoj opus nalog delo na vrtu doda pripravo humusa. Najboljša zemlja nastaja iz odmrlega in razpadajočega organskega materiala, kjer svoje opravijo prej omenjeni mikroorganizmi.

Načrt za dobre in slabe sosede

Pri načrtovanju ne pozabite na dobre in slabe sosede na vašem vrtu. Glavni pomen mešanih posevkov je v tem, da rastline druga drugi koristijo z izločanjem različnih snovi (npr. eteričnih olj) preko korenin ali listov. Te snovi odvračajo škodljivce in bolezni, pomagajo pri zorenju plodov, nasploh vzpodbujajo rast in razvoj rastlin ter izboljšujejo aromo in okus, vedo povedati strokovnjaki za delo na vrtu.

Če pametno sadimo dobre in slabe sosede med sabo, se tla se manj utrudijo , nekatere rastline celo ščitijo druge pred mrazom in vetrom, izsuševanje tal je manjše, če so rastline s širokimi listi posejane med tiste z ozkimi, pazimo le, da ozkolistne ne bodo trpele pomanjkanja svetlobe, pri pravilni izbiri sosed se razvije manj škodljivcev in bolezni, s tem pa se zmanjša tudi poraba škropiv, nas še opozorijo v podjetju Kalia, kjer opozarjajo, da mešani posevki vplivajo na boljši okus rastlin (npr. kamilica izboljša okus zelja).

Delo na vrtu februarja

Ako bo februar topel, je to znak za prvo pravo akcijo delo na vrtu 2018. Svetujemo, da si pripravite kar toplo gredo. Predno vanjo posejete glavnato solato, nekaj dni segrevajte prostor tople grede. Delo na vrtu pa naj v teh dneh vključuje tudi setev zgodnje zelenjave, paradižnika in paprike. Se razume: vse skupaj posejemo v lonce, ki jih postavimo na okenske police.

Nadlani.si

Delo na vrtu pozimi
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Računalnik - 14 nasvetov za katere vam je lahko žal, da jih niste poznali prej

18.12.2018
Obstajajo trije tipi uporabnikov računalnika: tisti, ki uporabljajo miško, tisti, ki uporabljajo tipkovnico, in tisti, ki raje govorijo z pametnim pomočnikom Cortano ali Siri. Ne glede na to, v katero kategorijo spadate, ne ...

Pri Kočevju umrl pod drevesom

18.12.2018
Pred prihodom reševalcev NMP Kočevje je ponesrečenca izpod drevesa rešil sodelavec.  KOČEVJE - Ob 14.00 se je pri naselju Knežja Lipa, občina Kočevje, pri delu v gozdu na delavca podrlo drevo. Pred prihodom ...

Kako do čiste vode?

18.12.2018
Čista voda je izjemno pomembna za zdravo, kakovostno in dolgo življenje. Voda je namreč vir življenja, vse izhaja iz nje, zato je še kako pomembno, kakšno vodo pijemo. Pomembno je tudi, da pijemo dovolj vode, saj je ...

Zidarstvo Knez - Vaš zanesljiv partner pri gradnji

18.12.2018
Iščete dobrega gradbenika? Preverili smo gradbenike v kraju Novo mesto z okolico, ter našli zanesljivega gradbenika Zidarstvo Knez. Cilj zgrajene hiše je, da se boste v njej dobro počutili, prav zato je vsak objekt ...