• 1.55C Novo mesto
  • 21:16
  • Sob, 16.02.2019
  • Prijava
  • Registracija

Kakšna naj bo otroška soba?

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Tudi otroci potrebujejo svoj kotiček – to je otroška soba, kjer preživljajo svoj prosti čas in spijo. Kakšna naj bo otroška soba je dilema, s katero si starši često razbijajo glavo. Svetujemo pa, da se pred prenovo posvetujete s partnerjem, zagotovo pa kak dober nasvet premorejo tudi prijatelji, ki imajo otroke in je proces urejanja otroške sobe že za njimi.

Rast in razvoj

V prvi je otroška soba mali domišljijski raj, kjer se mora počutiti dobro in varno. Predvsem pa je to prostor, ki ga vaš otrok potrebuje za zdravo rast in primeren razvoj. V njej preživijo otroci precej časa, zato naj bo opremljanje in urejanje premišljeno.

Pralne stene

Ponavadi se vse začne pri stenah, ki pa kljub razgibani otroški domišljiji naj ne bodo preveč pisane. Vse ima svoje meje, tudi barve, v katerih naj bo otroška soba. Ker so otroci ti, ki nenehno ustvarjajo, steno pa postane risalna deska, je smiselno razmisliti o pralnih stenah! Na tleh naj bi parket, ki je prijetnejši kot parket. Za dekoracijo in prijetnost v prostoru poskrbi tudi preproga, morda tepih. Ne pozabite pa, to je otroška soba, zato nikar tja z dragocenimi tepihi ali preprogami, saj bodo lahko zlahka tarča hrane in pijače, ki bo končala na tleh.

Naj otrok sodeluje

Strokovnjaki svetujejo, da sobo prilagodimo otroku, tudi njegovemu karakterju. Otroška soba naj mu bo pisana na kožo. To boste dosegli tudi tako, da vam bo otrok pomagal pri opremljanju in urejanju kotička.

Police, omare, predali

Smiselno je, da otroka hitro navadite na red in disciplino. Ni potrebno, da se v vsaki situaciji postavite kot policaj. Bo pa otroku v veliko korist, recimo kar naložba v življenje, če bo po končani igri v svoji sobi znal pospraviti igrače. Otroška soba naj ima predale in police. Igrače naj pospravlja sam, vi pa mu bodite za zgled. A ne tako, da pospravite sami, ampak mu pomagate in svetujete.

Pozor, elektrika

Ne pozabite, otroška soba mora biti varna! Skrbno preverite električne vtičnice ter vanje namestite posebne plastična varovala. Vtičnica je uporabna, a varna za vaše otroke. Otroška soba naj bo tudi brez ostrih robov in balkonov.

Imate več otrok in eno sobo? V takem primeru mora imeti vsaka otroška soba toliko igralnih mest oz. kotičkov kolikor je otrok. Ko otroci zrastejo, naj dobi otroška soba tudi pisano mizo in varen ter hrbtenici prijazen stol. Če pa se otroci med sabo motijo med učenjem, pa svetujemo, da se otroška soba pregradi.

D.P.

Kakšna naj bo otroška soba?
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ: