• 1C Novo mesto
  • 07:29
  • Sre, 21.11.2018
  • Prijava
  • Registracija

Ogrevanje na kurilno olje in njegove prednosti

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Ogrevanje na kurilno olje je med vsemi številnimi možnostmi še vedno najbolj razširjeno. Takšno ogrevanje sodi med ekološke načine ogrevanja, saj manj onesnažuje okolje kot ogrevanje z nekaterimi drugimi gorivi.

Ogrevanje na kurilno olje se uvršča med centralna ogrevanja. To pomeni, da gorivo ne izgoreva v prostoru, ampak nekje drugje. Toplota se prenese s pomočjo zraka, vode ali pare v prostor, ki ga želimo ogrevati. Takšno ogrevanje je lahko zelo ekonomično, zlasti v primeru, da je oljni gorilec na kotlu pravilno nastavljen. Zato kurilno olje lahko uvrstimo med čistejše, bolj zanesljive in gospodarne vire energije kot premog.

Kaj je kurilno olje

Kurilno olje

Kurilno olje je proizvod, ki ga dobimo pri predelavi surove nafte. Zanj je značilna rdečkasta barva, uporabno pa je predvsem za pridobivanje toplote, torej za ogrevanje prostorov ter v različnih tehnoloških procesih. Kurilno olje delimo v 3 skupine: tako poznamo lahka kurilna olja, srednja in težka kurilna olja. Za ogrevanje v gospodinjstvih je primerna lahka različica.  

Tako je ekstra lahko kurilno olje primerno za domačo uporabo, največkrat za ogrevanje prostorov in gretje sanitarne vode. Kurilno olje se kuri v posebnih pečeh, lahko pa tudi v navadnih, če na njih priključimo gorilnik.  V primeru ogrevanja na lahko kurilno olje moramo v hiši ali stanovanju imeti posebno kurilnico ter poseben prostor, kjer hranimo cisterno s kurilnim oljem. Tisti prostor, ki je namenjen kurilnici (v njem je peč), mora imeti urejen dovod zraka ter protipožarna vrata. Poskrbeti je potrebno tudi za dimnik ustrezne višine. Vsekakor moramo upoštevati pravilnik o požarni varnosti v stavbah, pa tudi uredbo o skladiščenju nevarnih tekočin v nepremičnih skladiščnih prostorih.

Ogrevanje na kurilno olje, njegove prednosti in slabosti

Kurilno olje

Ogrevanje na kurilno olje ima številne prednosti. Za njega je značilno povsem avtomatizirano in zanesljivo delovanje, zanesljiva dobava energije, neomejena količina tople vode skozi vso kurilno sezono, poleg tega pa ima kurilno olje tudi visoko kurilno vrednost. Tu je še visok izkoristek energenta, zaščita okolja, enostavna uporaba ter vzdrževanje in tako naprej. Cel sistem za kurjenje kurilnega olja ima dolgo življenjsko dobo, saj vam peč ob pravilni oskrbi lahko služi kar do 30 let.

Kurilno olje je energent, ki zahteva malo dela za vzdrževanje. Olje preprosto pretočimo v cisterno, ki se pretaka v kurilni kotel. Nato le prižgemo peč in ogrevanje se lahko prične. Toploto dobimo z zgorevanjem kurilnega olja. Ne smemo pozabiti na regulatorje ogrevanja, ki poskrbijo za ustrezno temperaturo v prostoru. Na koncu naj napišemo še to, da so oljni kotli primerni za stanovanja s talnim ali radiatorskim ogrevanjem.

Omenili smo že, da je kurilno olje zelo prijazno tudi do okolja, saj je nestrupeno in ne vsebuje rakotvornih snovi. Poleg tega naj navedemo še naslednji pomemben podatek. Industrija ogrevanja je v zadnjih 40 letih s kurilnim oljem zmanjšala emisije toplogrednih plinov kar za 33 odstotkov. Kurilno olje je bolj prijazno tudi do naših pljuč, saj so nove peči eden od najbolj čistih virov izgorevanja.

Seveda ima ogrevanje na kurilno olje tudi nekaj slabosti. Tu naj omenimo predvsem to, da ni primerno za manjša stanovanja ter da je eno izmed najdražjih energentov za ogrevanje, poleg tega pa imajo visokotemperaturni kotli večje toplotne izgube.

Če se boste odločili za ogrevanje na kurilno olje, potem je dobro vedeti, da vas bo nakup kondenzacijskega kotla stal od 3000 evrov naprej, seveda pa ne smete pozabiti še na ceno cisterne, regulatorja in druge dodatne opreme. Dandanes ogrevanje na kurilno olje izpodrivajo drugi načini ogrevanja.

Kotli za kurilno olje

Kurilno olje

Obstaja več vrst kotlov, ki so namenjeni kurjenju kurilnega olja. Tako so lahko visokotemperaturni, nizkotemperaturni ali kondenzacijski kotli. Če imamo zastarele visokotemperaturne kotle, le-ti obratujejo pri višji temperaturi (ogrevalna voda se mora segreti na 80 do 90 stopinj Celzija). S stalno višjo temperaturo kotlovske vode pa pride tudi do večjih toplotnih izgub skozi manj toplotno zaščitene stene.

Nizkotemperaturni kotli za kurilno olje delujejo z nekoliko nižjo temperaturo (ogrevalno vodo segrejemo na 60 ali 70 stopinj Celzija), zato je potrebno manj energije za doseganje enake toplote kot pri visokotemperaturnih kotlih. Največ toplote pa pridobimo s kondenzacijskimi kotli, saj se pri kondenzacijski tehniki ne uporablja samo toplota, ki nastane pri izgorevanju kurilnega olja, ampak tudi toplota, ki ostaja neizrabljena ter uide skozi dimnik. Tako dimni plini kondenzirajo in ustvarjajo toploto, ki se odda v ogrevalno vodo.

Kako zmanjšati stroške ogrevanja na kurilno olje v vašem domu?

Stroške ogrevanja na kurilno olje lahko zmanjšamo na različne načine.

  • Lahko zamenjamo obstoječi kotel za bolj učinkovitega. To pomeni, da zamenjamo zastarel visokotemperaturni kotel za nizkotemperaturnega ali celo kondenzacijskega. Menjava kotla za ogrevanje bo vašo denarnico stanjšala za okrog 3000 do 5000 evrov.
  • Obstoječemu kotlu dodamo še toplotno črpalko zrak-voda. Le-ta nam bo čez vse leto dodajala nekaj topšlote in nam prihranila kurilno olje.

Dostava kurilnega olja

Za konec naj napišemo še to, da lahko kurilno olje naročite pri različnih dobaviteljih, seveda pa se cene kurilnega olja med seboj razlikujejo. A razlike niso tako zelo velike.

Pripravila: Monika M.

 

 

 

 

Ogrevanje na kurilno olje in njegove prednosti
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

V Vrhtrebnje našli mrtvo osebo

21.11.2018
Na pomoč tudi reševalci. TREBNJE - Včeraj po 18. uri so v naselju Vrhtrebnje, občina Trebnje, gasilci PGD Vrhtrebnje in Trebnje omogočili vstop reševalcem NMP Trebnje v stanovanjsko hišo,  v kateri so našli mrtvo ...

Božič

21.11.2018
Božič je dan, ki ga kristjani po celem svetu slavijo kot rojstvo Jezusa Kristusa. Praznuje pa ga tudi veliko drugih ljudi, saj je s svojo domačnostjo našel pot v takšna in drugačna gospodinjstva. Božič je torej ...

Kam je izginil Uroš iz Boštanja? Zadnjič opažen na Kredarici!

20.11.2018
Že v ponedeljek je na območju Vrat potekala iskalna akcija. BOŠTANJ - Svojci so danes obvestili policijo, da od nedelje, 18. novembra 2018, pogrešajo 42-letnega Uroša Šunto iz Boštanja. Takoj smo pričeli izvajati ...

VIDEO: Nag na sneg in mraz, videlo ga je milijon ljudi

20.11.2018
V minulih dneh se je ohladilo. Ni ga junaka, ki bi šel danes premalo oblečen v mrzlo ponedeljkovo jutro. Na spletu pa še vedno kraljuje video, ki je nastal v Bosni in Hercegovini. Za junaka na sliki tudi minus in sneg ...