• 21C Novo mesto
 • 10:12
 • Čet, 20.09.2018
 • Prijava
 • Registracija

Ogrevanje – kako varčevati pri tem neizbežnem opravilu?

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Čeprav nas september še vedno razveseljuje s svojimi skoraj poletnimi temperaturami, se bodo jeseni počasi temperature znižale in čas bo za ogrevanje. Ogrevanje je v našem podnebju žal neizogibno v vsakem stanovanju. To pa seveda za sabo prinese tudi precej veliko stroške … Če ste tudi vi eden izmed tistih, ki z grozo pričakujejo novo zimo, potem berite naprej. Za  vas smo pripravili nekaj odličnih nasvetov, kako lahko znižate stroške ogrevanja ter prihranite denar.

Ogrevanje

Kolikokrat ste si ob odhodu iz svojega doma vzeli nekaj sekund in znižali temperaturo ogrevanja? Verjetno ste na to v večini primerov kar pozabili. A ravno to je eden izmed vzrokov, zakaj porabite več denarja za ogrevanje. Tudi številne raziskave so pokazale, da trošimo veliko več, kot je to potrebno, zato ni nič čudnega, da ob prejemu računa dobesedno doživimo napad slabosti.

Če želite poskrbeti za cenovno nižje ogrevanje, vam najprej priporočamo, da dobro izolirate zgradbo, v kateri živite. To je seveda lažje rečo kot storiti., a zavedati se morate , da ravno tu prihaja do zelo velikih izgub. Potem si priskrbite tudi vremensko voden regulator ogrevalnega sistema, ki bo svoje delovanje prilagajal zunanji temperaturi.

Še več praktičnih nasvetov za stroškovno bolj ugodno ogrevanje

Ali veste, da prav vsaka stopinja več kot 20 stopinj Celzija pomeni za cca 6 % višjo porabo ogrevalne energije, s tem pa se poveča tudi strošek za ogrevanje? Preverite, kako lahko pomagate ohranjati toploto:

 • Bodite pazljivi pri nastavitvah temperature v prostorih. To pomeni, da morate najprej ugotoviti, kakšna temperatura vam v določenem prostoru ustreza. Poleg tega skrbno uravnavajte tudi nočno namestitev temperature.
 • Grelna telesa naj ne bodo prekrita. Radiatorji ne smejo biti skriti za debelimi zavesami ali prekriti s takšno ali drugačno navlako. Pri tem se namreč ustvari zračna blazina, ki zaduši toploto in tako bo poraba energije za ogrevanje večja.

  Ogrevanje

 • Okna naj dobro tesnijo. Preverite svoja okna, kajti stara velikokrat slabo tesnijo, prepih pa odvaja toploto. Lahko jih seveda zamenjate z novimi ali pa zatesnite z ustreznimi tesnilnimi trakovi. Slednje je še posebej priporočljivo. Takšna majhna investicija bo imela za ogrevanje velik pomen!
 • Pazite pri prezračevanju stanovanja. S pravilnim prezračevanjem lahko prihranite kar 20 % energije za ogrevanje. Oken ne smete puščati odprtih ves dan, odprite jih le za 3 minute ter nato spet zaprite.
 • Preverite različne možne vzroke za visoko porabo toplotne energije. K temu lahko prispevajo na primer stari ventili na radiatorjih, slabo vzdževane interne instalacije, slaba toplotna izolacija na zgradbi, nepravilno delovanje merilne naprave in podobno.

Pripravila: Monika M.

Ogrevanje – kako varčevati pri tem neizbežnem opravilu?
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Oživljanje neuspešno, nova žrtev med motoristi

20.09.2018
Trčila sta motor in osebni avto. ŠENTILJ – O novi nesreči motorista to pot poročajo s Štajerske, točneje iz Šentilja. Policija je bila o tragičnem dogodku obveščena ob 18.13. Pred starim nekdanjim mednarodnim ...

Šok v Litiji - v trezorju strup in bombe!

20.09.2018
Prevzelo ju bo podjetje Saubermacher. LITIJA - Ob 19.00 so v Jelši v občini Šmartno pri Litiji v trezorju stanovanjske hiše svojci našli poleg nekaj ročnih bomb tudi dve ampuli strupa Venenum starega več kot 40 let. ...

Brezčasna Provansa - ste si jo že ogledali?

20.09.2018
Sanjska francoska pokrajina, ki sliši na ime Provansa, zaradi svoji lepot že stoletja privablja številne umetnike. Kako tudi ne, saj so v tem kotičku sveta našli popolno mediteransko svetlobo, sinjino neba in vonj po sivki. ...

VIDEO: Prepir med Slovencem in Bosancem

19.09.2018
Prepir nikomur ne koristi. Če pa gre za šalo, pa je prav, da se nasmejemo, ko se sporečeta Slovenec in Bosanec. Dobra sta se, smeh zagotovljen! Za vse pa je bilo krivo stepanje preproge! Nadlani.si