• 21C Novo mesto
  • 13:50
  • Ned, 22.07.2018
  • Prijava
  • Registracija

Setveni koledar Marije Thun

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Pomlad je tu, z njo pa so na vrsti tudi različna vrtnarska opravila. Eno izmed pomembnih vrtnarskih opravil je prav gotovo tudi izbira ustreznega setvenega koledarja. Vsi, ki se pojavljajo na trgu, zagotovo niso verodostojni in nam pri delu na vrtu ne bodo prav nič koristili. Setveni koledar Marije Thun pa je koledar, ki je znanstveno utemeljen, saj je plod dolgoletnih opazovanj in raziskovanj kozmičnih konstelacij. Te konstelacije temeljijo na astronomskih zvezdnih kartah in izračunih in ne na astroloških napovedih, na katere se zanašajo drugi setveni koledarji.

Praktično delo in številni poskusi

Setveni koledar

Setveni koledar Marije Thun oziroma njegova priporočila temeljijo predvsem na praktičnem dela na vrtu in številnih poskusih, ki jih je gospa Marija opravljala več desetletij. Največja vrednost njenega setvenega koledarja se skriva v priporočilih, kdaj je čas za določena opravila z rastlinami najbolj primeren. Ta priporočila za korenino, plod in list izhajajo iz praktičnih ugotovitev s poskusi.

Thunova je svoj setveni koledar začela izdajati daljnega leta 1961. Svoja lastna spoznanja o vplivu nebesnih teles na razvoj rastlin je preverjala s serijo poskusov, ki jih je izvajala že od leta 1952 naprej in vse do konca svojega življenja. Od leta 2012 pa njeno delo nadaljuje sin. V lastnem laboratoriju v Marburgu so opravljali različne analize o pridelku glede na kaljivost, vitalnost, vsebnost različnih kemičnih elementov, količino in tako naprej. Delo Thunove so preverjale tudi različne ustanove po vsem svetu.

Marija Thun se je z rastlinami ukvarjala že od mladosti. Svoje raziskovalno delo je okrepila še s predavanji dr. Rudolfa Steinerja, ki ga uvrščamo med začetnike biodinamike in utemeljitelja antropofizije. Po antropofiziji življenje na Zemlji pomembno oblikujejo vesoljske energije.

Setveni koledat

Setveni koledar upošteva dejstvo, da imajo najpomembnejšo vlogo na rast rastlin prav položaji Lune, Sonca in planetov našega osončja pred ozadjem, ki ga na nebu predstavljajo ozvezdja vseh 12 zodiakalnih znamenj. Nebesna telesa učinkujejo druga na drugo in to učinkovanje so izračunali na podlagi različnih astronomskih podatkov o njihovem položaju v vesolju. Te podatke prav vsako leto pripravijo astronomski observatoriji v Švici in Nemčiji. In ravno tu je bistvena razlika med setvenim koledarjem Thunove in drugimi astrološkimi setvenimi koledarji. Slednji namreč temeljijo na tem, da je razmerje med nebeškimi znamenji nespremenjeno že 2000 let.

Z upoštevanjem tega koledarja boste upoštevali temelje biokmetovanja

Za takšno kmetovanje sta poleg tega, da upoštevate setveni koledar Marije Thun, značilna še gnojenje s kompostom, ki je prepariran z različnimi zeliščnimi pripravki. Sem sodi tudi škropljenje s pripravkoma gnoj iz roga in kremen iz roga. Vse to bo še kako pripomoglo k temu, da bodo rastline zdrave in vitalne.

Delo Martje Thun je torej znanstveno utemeljeno in – kot smo že napisali – tudi rezultat dolgoletnih opazovanj in raziskovanj. Thunova je sledila svojim ugotovitvam in rastline razdelila na plodovke, korenovke, listnate rastline in cvetnice.

Setveni koledar

Med najpomembnejše ugotovitve Thunove spada ta, da se količina pridelka v primeru, da upoštevamo primeren čas sejanja, poveča kar za 30 odstotkov in več. Takšna hrana pa je tudi bolj zdrava.Tako bo na primer korenček lepo rasel v primeru, da ga obdelujemo takrat, ko je dan za korenovke. Enako velja prav za vse preostale skupine rastlin.

Setveni koledar Marije Thun je tako primeren za vse, ki bi radi preizkusili biodinamično metodo. Uporabljajo ga lahko vrtičkarji, poljedelci kot tudi čebelarji, saj vsebuje številne koristne podatke o tem, kdaj so ugodni dnevi za setev, presajanje, nego in spravilo rastlin, poleg tega pa tudi podatke o delu s čebelami.

Želimo vam uspešno delo na vrtu in obilje vrtnin!

Pripravila Monika M.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Zakaj bo mesec dni zaprt promet skozi Trebnje?

22.07.2018
Celotna investicija je težka skoraj 400 tisočakov. TREBNJE - "Obveščamo vas, da bo od ponedeljka, 23. 7. 2018 dalje na delu lokalne ceste LC 425051 Trebnje center-Štefan (krožišče pri KZ) veljala popolna prometna ...

Otroške igre

22.07.2018
[caption id="attachment_32629" align="alignright" width="300"] Otroške igre[/caption] Igra je za otroka izrednega pomena. Predstavlja namreč dejavnost, pri kateri se naši najmlajši razvijajo in krepijo svojo samostojnost. ...

Pijan tepel starše, zato so ga odpeljali!

22.07.2018
Okoliščine še preverjajo, še poroča Policijska uprava Novo mesto. BREŽICE - Brežiški policisti so bili nekaj pred polnočjo obveščeni o kršitvi javnega reda in miru v stanovanjski hiši v okolici Brežic. Na kraju ...

FOTO + VIDEO: Nova ujma na Dolenjskem, strela v kozolec, toča, zalivalo prostore

21.07.2018
V Novem mestu in okolici je lomilo drevesa. NOVO MESTO, ŠENTJERNEJ, OTOČEC - Za Dolenjsko tja do Posavja je vnovič pestro popoldne, ki ga že že drugič zapored zaznamovalo razdejanje. Nevihtna celica je povzročila ...