• 1C Novo mesto
  • 07:28
  • Sre, 21.11.2018
  • Prijava
  • Registracija

Setveni koledar Marije Thun

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Pomlad je tu, z njo pa so na vrsti tudi različna vrtnarska opravila. Eno izmed pomembnih vrtnarskih opravil je prav gotovo tudi izbira ustreznega setvenega koledarja. Vsi, ki se pojavljajo na trgu, zagotovo niso verodostojni in nam pri delu na vrtu ne bodo prav nič koristili. Setveni koledar Marije Thun pa je koledar, ki je znanstveno utemeljen, saj je plod dolgoletnih opazovanj in raziskovanj kozmičnih konstelacij. Te konstelacije temeljijo na astronomskih zvezdnih kartah in izračunih in ne na astroloških napovedih, na katere se zanašajo drugi setveni koledarji.

Praktično delo in številni poskusi

Setveni koledar

Setveni koledar Marije Thun oziroma njegova priporočila temeljijo predvsem na praktičnem dela na vrtu in številnih poskusih, ki jih je gospa Marija opravljala več desetletij. Največja vrednost njenega setvenega koledarja se skriva v priporočilih, kdaj je čas za določena opravila z rastlinami najbolj primeren. Ta priporočila za korenino, plod in list izhajajo iz praktičnih ugotovitev s poskusi.

Thunova je svoj setveni koledar začela izdajati daljnega leta 1961. Svoja lastna spoznanja o vplivu nebesnih teles na razvoj rastlin je preverjala s serijo poskusov, ki jih je izvajala že od leta 1952 naprej in vse do konca svojega življenja. Od leta 2012 pa njeno delo nadaljuje sin. V lastnem laboratoriju v Marburgu so opravljali različne analize o pridelku glede na kaljivost, vitalnost, vsebnost različnih kemičnih elementov, količino in tako naprej. Delo Thunove so preverjale tudi različne ustanove po vsem svetu.

Marija Thun se je z rastlinami ukvarjala že od mladosti. Svoje raziskovalno delo je okrepila še s predavanji dr. Rudolfa Steinerja, ki ga uvrščamo med začetnike biodinamike in utemeljitelja antropofizije. Po antropofiziji življenje na Zemlji pomembno oblikujejo vesoljske energije.

Setveni koledat

Setveni koledar upošteva dejstvo, da imajo najpomembnejšo vlogo na rast rastlin prav položaji Lune, Sonca in planetov našega osončja pred ozadjem, ki ga na nebu predstavljajo ozvezdja vseh 12 zodiakalnih znamenj. Nebesna telesa učinkujejo druga na drugo in to učinkovanje so izračunali na podlagi različnih astronomskih podatkov o njihovem položaju v vesolju. Te podatke prav vsako leto pripravijo astronomski observatoriji v Švici in Nemčiji. In ravno tu je bistvena razlika med setvenim koledarjem Thunove in drugimi astrološkimi setvenimi koledarji. Slednji namreč temeljijo na tem, da je razmerje med nebeškimi znamenji nespremenjeno že 2000 let.

Z upoštevanjem tega koledarja boste upoštevali temelje biokmetovanja

Za takšno kmetovanje sta poleg tega, da upoštevate setveni koledar Marije Thun, značilna še gnojenje s kompostom, ki je prepariran z različnimi zeliščnimi pripravki. Sem sodi tudi škropljenje s pripravkoma gnoj iz roga in kremen iz roga. Vse to bo še kako pripomoglo k temu, da bodo rastline zdrave in vitalne.

Delo Martje Thun je torej znanstveno utemeljeno in – kot smo že napisali – tudi rezultat dolgoletnih opazovanj in raziskovanj. Thunova je sledila svojim ugotovitvam in rastline razdelila na plodovke, korenovke, listnate rastline in cvetnice.

Setveni koledar

Med najpomembnejše ugotovitve Thunove spada ta, da se količina pridelka v primeru, da upoštevamo primeren čas sejanja, poveča kar za 30 odstotkov in več. Takšna hrana pa je tudi bolj zdrava.Tako bo na primer korenček lepo rasel v primeru, da ga obdelujemo takrat, ko je dan za korenovke. Enako velja prav za vse preostale skupine rastlin.

Setveni koledar Marije Thun je tako primeren za vse, ki bi radi preizkusili biodinamično metodo. Uporabljajo ga lahko vrtičkarji, poljedelci kot tudi čebelarji, saj vsebuje številne koristne podatke o tem, kdaj so ugodni dnevi za setev, presajanje, nego in spravilo rastlin, poleg tega pa tudi podatke o delu s čebelami.

Želimo vam uspešno delo na vrtu in obilje vrtnin!

Pripravila Monika M.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

V Vrhtrebnje našli mrtvo osebo

21.11.2018
Na pomoč tudi reševalci. TREBNJE - Včeraj po 18. uri so v naselju Vrhtrebnje, občina Trebnje, gasilci PGD Vrhtrebnje in Trebnje omogočili vstop reševalcem NMP Trebnje v stanovanjsko hišo,  v kateri so našli mrtvo ...

Božič

21.11.2018
Božič je dan, ki ga kristjani po celem svetu slavijo kot rojstvo Jezusa Kristusa. Praznuje pa ga tudi veliko drugih ljudi, saj je s svojo domačnostjo našel pot v takšna in drugačna gospodinjstva. Božič je torej ...

Kam je izginil Uroš iz Boštanja? Zadnjič opažen na Kredarici!

20.11.2018
Že v ponedeljek je na območju Vrat potekala iskalna akcija. BOŠTANJ - Svojci so danes obvestili policijo, da od nedelje, 18. novembra 2018, pogrešajo 42-letnega Uroša Šunto iz Boštanja. Takoj smo pričeli izvajati ...

VIDEO: Nag na sneg in mraz, videlo ga je milijon ljudi

20.11.2018
V minulih dneh se je ohladilo. Ni ga junaka, ki bi šel danes premalo oblečen v mrzlo ponedeljkovo jutro. Na spletu pa še vedno kraljuje video, ki je nastal v Bosni in Hercegovini. Za junaka na sliki tudi minus in sneg ...