• 14C Novo mesto
  • 20:21
  • Ned, 24.09.2017
  • Prijava
  • Registracija

Ko pritisne suša, zalivamo redkeje in obilneje

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Poletje vročinskih valov in izredno sušnih razmer je skoraj pri koncu, vremensko dogajanje pa je posledice pustilo tudi na travnikih, njivah in vrtovih. Krme za živino je malo, nekaterih pridelkov skorajda ni – suša je letos res grdo pritisnila.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je suša tudi v naših krajih pustila nepopravljive posledice, a zaloge vode v tleh so se v preteklih tednih vsaj malce popravile. To bodo lahko izkoristili strniščni posevki, travinje in tudi trajne kulture. Kljub temu pa je ogromno škode že narejene in če upoštevamo, da so vremenske razmere iz leta v leto bolj ekstremne, se moramo podučiti tudi o tem, kako ravnamo v obdobjih, ko pritisne suša. S tem si lahko ohranimo vsaj nekaj živcev, poplačana pa bosta trud in čas, ki smo ju v obdelovanje vrta vložili v celotni sezoni.

Kako ravnati, ko pritisne ekstremna suša?

Strinjamo se, da rastline v obdobjih, ko pritisne suša, potrebujejo več vode. Zalivanje s pitno vodo v teh dneh marsikje ne pride v poštev – z njo je treba varčevati, ponekod je to celo prepovedano. Pa tudi sicer pitna voda ni najboljša izbira za zalivanje vrtov, saj lahko vsebuje kemične dodatke, ki niso najbolj prijazni. Še najbolje bo, če vrt zalivate z deževnico. Ko je suša, je res ne morete nabrati veliko, a po žlebovih se tudi ob nevihti lahko nabere kar nekaj vode, zato je treba poskrbeti, da je prestrežete čim več. Uporabite plastične posode, ne kovinskih. Dobra je tudi voda iz bližnjega potoka, s čimer se boste ponovno izognili porabi pitne vode, prav tako pa boste nadomestili deževnico, ki je morda niste nastregli dovolj.

Še preden se suša začne, lahko rastline malce navadite na nove razmere. To naredite tako, da jih zalivate manj pogosto in takrat bolj obilno, saj bodo v tem primeru dobile daljši koreninski sistem, zaradi katerega jim suša ne bo tako škodila. Seveda pa je treba rastline s plitvimi koreninami še vedno zalivati pogosteje. Ko suša nastopi, vrt zalivamo počasi, temeljito in ne prepogosto, pri tem pa moramo paziti, da voda prodre čim globlje in ne odteče po površini. Še vedno pa velja tudi staro pravilo, da je treba zalivati zgodaj zjutraj ali zvečer – temeljito in ne večkrat po malem. Izogibajte se močenju listov, saj tako tvegate bolezen, rastline pa zalivajte tik ob steblu, saj tako voda najlažje pronica vse do korenin.

Konec avgusta je primeren za zeleno gnojenje

Kadar pritisne huda suša, se moramo zavedati, da ta nekaterim rastlinam škodi bolj kot drugim. Bolj je treba namočiti mlada drevesa in morda trajnice, ki vam bodo ob primerni negi uspevale še naslednje leto. Sicer pa suša še najmanj škodi prsti, ki je bogata s humusom in organsko maso. Takšna tla so zračna in nase vežejo več vode, zato je pomembno, da jim spomladi dodamo kompost. Ob koncu avgusta na prazne grede posejemo rastline za zeleno gnojenje (oljna redkev, oljna ogrščica) – te bomo jeseni le zakopali v tla, do pomladi pa bo iz teh rastlin nastala koristna organska masa. Da suša rastlinam je bo prišla tako do živega, naredimo tudi zastirko, s katero prekrijemo gole dele gred. Zanjo lahko uporabimo pokošene ostanke trave, slamo, okrasno lubje, je pa treba paziti na polže, ki se v zastirki tako radi zaredijo. Zato ji lahko dodamo še praproti, bezgovo listje ipd.

Suša zahteva dolgoročno prilagoditev

Globalni trendi gredo v smeri vse bolj ekstremnih vremenskih razmer, z njimi pa prihaja tudi nevarnost vse pogostejših sušnih obdobij. Že septembra lahko tako razmislite o setvi mešanic, ki jim suša ne bo tako škodila. Izberite zelenjavo in cvetje, ki vročino bolje prenašajo, podobno naredite z zelišči – origano, sivka in rožmarin imajo radi vroče dneve, suša pa jih ne bo tako prizadela. Kar zadeva vrtnine, pa za naslednje leto izberite paradižnik, rabarbaro, nizki fižol. Te vrste bo malce odpornejše od drugih, če imate v mislih, da se bo suša iz leto v leto lahko ponavljala, pa lahko zelenjavo posejete bolj zgodaj, pridelke pa poberete že pred najhujšo poletno vročino.

Pripravila: M. S.
Foto: Pixabay

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Referendum ni uspel, pobudniki po ustavno presojo

24.09.2017
Volilna udeležba je bila nizka: 20,7% vseh volilnih upravičencev je prišlo na volišča. NOVO MESTO - Ob 19. uri je bilo konec glasovanja, nekaj pred 21. uro pa so bili prvi delni izidi referenduma o drugem tiru ...

Dolenjska ima najtežjo bučo v Sloveniji

24.09.2017
V soboto je Mozirski gaj gostil izbor za najtežjo bučo v Sloveniji. NOVO MESTO – Že sedmo leto zapovrstjo so v Mozirskem gaju pozvali vse, ki imajo lepe in velike buče, da jih pripeljejo na Državno tekmovanje v ...

Jožeta še niso našli

24.09.2017
Včeraj smo poročali o iskanju pogrešane osebe na področju Novega mesta. NOVO MESTO – V petek so bili policisti obveščeni, da svojci od 21. 9., od popoldanskih ur, pogrešajo 63-letnega Jožeta Kocjana s Šegove ulice ...

Živila, ki so bogata s probiotiki

24.09.2017
Ime probiotik izvira iz grških besed pro (za) in bios (življenje), torej izraz pomeni “za življenje”. In res, probiotiki so živi mikroorganizmi, oziroma  dobre bakterije, ki izboljšajo delovanje mikroklime prebavil. ...