• 14C Novo mesto
  • 20:26
  • Ned, 24.09.2017
  • Prijava
  • Registracija

Granola: je res tako zdrava?

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Leta 1863 je zdavnik James Caleb Jackson, aktiven zagovornik zdrave prehrane, napisal prvi recept za živilo, ki ga danes vsi poznamo pod imenom granola. Jed, ki jo je takrat poimenoval granula, je vsebovala gosto zmes ovsenih kosmičev in oreščkov, ki so bili namočeni v mleko.

Alternativa nezdravim zajtrkom

Jackson je želel ustvariti alternativo takratnim res nezdravim zajtrkom, ki so predstavljali različne kombinacije mesa, kruha in sira, pa tudi kolački, pečeni v masti ter preliti z obilo sirupa nikakor niso manjkali. Njegova granula najbrž ni bila ne vem kako okusna, a je ustrezala namenu. S tem, ko so šunko in mastne kolačke zamenjali z otrobi, so si ljudje izboljšali prebavo ter se počutili veliko bolje.

Jackson bi bil šokiran, kaj vse vsebuje sodobna granola

A če bi omenjeni zdravnik živel danes, bi bil naravnost osupel. Najbrž sploh ne bi več prepoznal moderne verzije svoje jedi. Čeprav je tudi današnja granola znana po tem, da naj bi bila zdrava izbira za zajtrk, ni postala čisto nič drugega kot navadna slaščica.

Kupljene granole so lahko prave kalorijske bombe

Veliko današnjih granol, ki jih lahko kupimo v trgovinah, je torej vse prej kot nekaj, kar bi si lahko brez skrbi privoščili. Ponavadi vsebujejo toliko dodanega sladkorja, maščobe in drugih nezdravih sestavin, da se lahko enačijo s kosem čokoladne torte. Osupljivo, kajne?

Granolo si raje pripravite kar sami

Na ta način boste natančno vedeli, kaj vaša domača granola vsebuje. Tako si boste lahko pripravili bolj zdravo različico. In ne skrbite, priprava je čisto preprosta!

Recept za hrustljavo domačo granolo

Sestavine:

  • 2 skodelici ovsenih kosmičev (lahko poskusite tudi s pirinimi)
  • ½ skodelice sesekljanih oreščkov (mandlji, orehi, indijski oreščki, brazilski oreščki, …)
  • ¼ sončničnih ali bučnih semen
  • ½ skodelice nasekljanega suhega sadja brez dodanega sladkorja
  • 2 žlici kokosovega olja
  • ½ žličke vanilijevega ali mandljevega ekstrakta
  • ščepec soli
  • po želji 2-3 žlice medu ali agavinega sirupa

Priprava:

  1. Segrejte pečico na 150 stopinj C.
  2. V posodi z rokami dobro premešajte vse sestavine.
  3. Mešanico v tankem sloju razporedite na s peki papirjem obložen pekač.
  4. Pecite 10 minut, večkrat premešajte, da se mešanica zlato zapeče.
  5. Granolo ohladite in zdrobite na koščke.

Nasvet: Granolo hranite v neprodušni posodi, pojejte jo najkasneje v 2 tednih. Prepričani smo, da slednje ne bo predstavljalo nobenega problema ;).

POZOR: Tako pripravljena granola je res zdrava različica vsem tistim, ki jih najdemo v trgovinah, a previdnost vsekakor ne bo odveč. Jejte jo v zmernih količinah, saj kljub vsemu vsebuje veliko kalorij.

Dober tek!

Pripravila: Monika M.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Referendum ni uspel, pobudniki po ustavno presojo

24.09.2017
Volilna udeležba je bila nizka: 20,7% vseh volilnih upravičencev je prišlo na volišča. NOVO MESTO - Ob 19. uri je bilo konec glasovanja, nekaj pred 21. uro pa so bili prvi delni izidi referenduma o drugem tiru ...

Dolenjska ima najtežjo bučo v Sloveniji

24.09.2017
V soboto je Mozirski gaj gostil izbor za najtežjo bučo v Sloveniji. NOVO MESTO – Že sedmo leto zapovrstjo so v Mozirskem gaju pozvali vse, ki imajo lepe in velike buče, da jih pripeljejo na Državno tekmovanje v ...

Jožeta še niso našli

24.09.2017
Včeraj smo poročali o iskanju pogrešane osebe na področju Novega mesta. NOVO MESTO – V petek so bili policisti obveščeni, da svojci od 21. 9., od popoldanskih ur, pogrešajo 63-letnega Jožeta Kocjana s Šegove ulice ...

Živila, ki so bogata s probiotiki

24.09.2017
Ime probiotik izvira iz grških besed pro (za) in bios (življenje), torej izraz pomeni “za življenje”. In res, probiotiki so živi mikroorganizmi, oziroma  dobre bakterije, ki izboljšajo delovanje mikroklime prebavil. ...