• 0C Novo mesto
  • 01:49
  • Sob, 19.01.2019
  • Prijava
  • Registracija

Jajčevci na vaši jedilni mizi

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Jajčevci (Solanum melongea) izvirajo iz Indije, spadajo pa med razhudnikovke. So naravnost izjemno živilo, ki se priporoča tako starim in mladim, še posebej pa tistim, ki trpijo zaradi sladkorne bolezni. Najbolj poznana oblika jajčevcev pri nas je vsem dobro poznan malancan, ki se ponaša z značilno vijoličasto barvo in kijasto obliko. Melancan zraste približno do 30 centimetrov. Seveda poznamo tudi druge barve jajčevcev, na primer takšne, ki imajo rumene ali bele plodove.

Lahko so okrogli, jajčaste oblike, pa tudi podolgovati. Jajćevci imajo čvrsto in krhko meso, katerega tkivo je gobasto. Ko pa jih termično obdelamo, postane meso mehko in nekoliko sluzasto. Lupina ostane trša. Prav zaradi teh lastnosti jajčevci nekaterim ljudem sploh niso všeč. A svoje mnenje bi morali spremeniti, saj so izrednega pomena za zdravje.

Jajčevci pod drobnogledom

jajčevci

Jajčevci sodijo med trajnice, vseeno pa jih ponavadi gojimo kot enoletno rastlino.  Zrastejo lahko vse do 150 cm, v povprečju pa so grmički visoki 70 cm in široki okrog 60 cm. Rastlina je dlakava, listo so jajčasti ter dolgi od 10 do 20 cm. Dlačice na zgornji strani listov so lahko vijolične, na spodnji so sive barve. Jajčevec cveti z vijoličnimi cvetovi, plod pa je gladke in temne vijolične barve. Obstajajo tudi sorte z belimi, rumenimi, rožnatimi in drugimi barvnimi odtenki.

Nega in razmnoževanje jajčevcev

Jajčevci zahtevajo redno zalivanje ter zaščito pred dežjem in vetrom. Poleg tega jih je potrebno zaščititi pred polži, ušmi in gosenicami. Ko zrastejo nekje do 50 ali 60 cm, jih je potrebno privezati na oporo. Ne pozabite, da je mladim rastlinicam potrebno odstranjevati vršičke, saj tako spodbudimo rast stranskih poganjkov.

Razmnožujemo jih tako, da jih spomladi sejemo na setvene pladnje ali lončke v rastlinjak, v katerem temperatura ne sme biti pod 15 stopinj. Ko sejančki zrastejo dovolj, jih lahko presadimo v lončke, nato pa na grede na prostem. Med posameznimi rastlinicami mora biti od 60 do 80 cm razmika.

Kako izberemo primeren jajčevec?

Prav nobene potrebe ni, da v trgovinah kupujete uvožene sadeže, saj jajčevci izvrstno uspevajo tudi na slovenskih vrtovih. izberite vedno tiste sadeže, ki so čvrsti, koža pa gladka in napeta. Obenem se mora njihova lupina pod pritiskom prstov nekoliko vbočiti. Če se zmotite in kupite nezrel jajčevec, ga pri sobni temperaturi pustite do konca dozoreti. Na tak način se boste znebili grenkega solanina, ki je strupen.

Jajčevci se hranijo na hladnem, temperatura naj bo okrog 10 stopinj Celzija. Če jih boste hranili v hladilniku, bo njihova lupina dobila temne lise.

Jajčevci in njihova hranilna vrednost

Jajčevci so odlični za hujšanje, saj imajo v 100 gramih le do do 26 kalorij. Sestavljeni so predvsem iz vode ter vsebujejo zelo malo maščob. Je pa res, da zelo dobro vpijajo maščobo, zato morate pri njihovi pripravi prav posebej paziti. Pohvalijo se lahko z zelo zdravo lupino, zato jih ne lupite. Lupina je namreč  bogata z vitamini B1, B2, B9 ter z vitaminom C, od mineralov pa v njej najdemo železo, fosfor in natrij. Ne manjkajo tudi eterična olja, tanini in antioksidanti.

jajčevci

Surovi sadeži vsebujejo solanin, ki je strupen, najdemo ga v nezrelih plodovih. Ta snov se pri termični obdelavi razkroji. Jajčevcev nikoli ne uživamo surovih.

Vpliv jajčevcev na zdravje

Jajčevci so priporočljivi za diabetike in vse tiste, ki jih mučijo revma, išias ter ledvične težave. Sok jajčevca vsebuje grenčino, ki pospešuje izločanje žolča in spodbuja delovanje jeter. Poleg tega sadeži urejajo tudi prebavo in znižujejo holesterol. Ker imajo precej folne kisline, so priporočljivi tudi za nosečnice.

Uporaba jajčevcev

Samo meso jajčevcev skoraj nima nobenega okusa. Da bo postalo užitno, ga moramo popeči ali skuhati. Šele takrat se namreč razvije aroma, ki morda nekoliko spominja na orehe. Jajčevec pripravimo tako, da ga razrežemo na centimeter debele rezine. Nato ga posolimo in poustimo stati okrog pol ure. Medtem bo odtekla grenka tekočina. Šele nato jajčevec popečemo. A pekača  ne smemo naoljiti preveč, saj se bo jajčevec olja hitro napil.

Jajčevce lahko tudi prerežemo na pol in jih popečemo. To storimo tako, da jih položimo s prerezano stranjo navzdol na pekač ter jih pečemo. Jajčevci so več kot odlični tudi v primeru, da jih ocvremo, dušimo ali vložimo.

Sadež je zelo zanimiva popestritev v naši prehrani ter dober nadomestek mesu. Zrezki iz jajčevca so res okusni, pa naj bodo praženi, pečeni ali na žaru. Uživati moramo čim bolj sveže plodove.

Nekaj zanimivosti o jajčevcih

  • Ime jajčevec izhaja iz 18. stoletja, saj so nekateri sadeži imeli belo ali rumenkasto barvo, ki je spominjala na jajca.
  • Vsi zeleni deli rastline so strupeni, saj vsebujejo solanin.
  • Jajčevec vsebuje kar 92 % vode.

    jajčevci

Recept: Lazanja z jajčevci

Sestavine:

  • 2 jajčevca
  • 1 žlička posušenega origana
  • 100 g drobtin
  • 100 g naribanega sira
  • 4 žlice moke
  • 40 g masla
  • 750 ml mleka
  • muškat
  • 2 žlički limoninega soka
  • 3 jajca
  • 8 lističev za lazanjo (brez kuhanja)
  • 200 g razdrobljene fete
  • 8 žlic oljčnega olja
  • 200 g čebule
  • 600 g paradižnika
  • 600 g mletega mesa
  • 250 ml belega vina
  • sol, poper
  • 1/ 2 žličke cimeta
  • 3 žlice sesekljanega peteršilja

Postopek priprave:

  1. Jajčevce najprej dobro splaknite pod vodo ter jih očistite.
  2. Narežite jih na rezine, ki so debele približno pol centimetra.
  3. Rezine popecite na obeh straneh ter jih odcedite na papirnati brisači.
  4. Nato nasekljajte čebulo.
  5. Poparite paradižnike, nato jih olupite ter sesekljajte.
  6. Čebulo popražite na 3 žlicah vročega olja, nato dodajte še meso, ki ga tudi popecite.
  7. Na koncu dodajte še paradižnike in vino.
  8. Manjkati ne smejo tudi začimbe, zato vse skupaj začinite s soljo, poprom in cimetom.
  9. Posodo pokrijte s pokrovko, dušite 10 minut.
  10. Primešajte tudi peteršilj in origano.
  11. Primešajte še drobtine in polovico sira.
  12. Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija.
  13. Na stopljenem maslu zarumenite moko.
  14. Primešajte še mleko ter vse skupaj zavrite in pustite, da se kuha cca. 3 minute.
  15. Začinite s soljo, poprom, muškatnim oreškom, ne pozabite na limonin sok.
  16. Namastite pekač, posujte ga z drobtinami.
  17. V mesno omako vmešajte eno jajce.
  18. 2 jajci razžvrkljajte in jih skupaj z drugo polovico vmešajte v bešamelno omako.
  19. V pekač izmenoma polagajte jajčevce, mleto meso in lističe za lazanjo.
  20. Prelijte z bešamelom.
  21. Pecite 60 minut.

Dober tek!

Pripravila: Monika M.

Jajčevci na vaši jedilni mizi
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.