• 21C Novo mesto
 • 13:45
 • Ned, 22.07.2018
 • Prijava
 • Registracija

Kulinarična destinacija

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Se želite odpraviti na izlet po Sloveniji, obenem pa še nekaj dobrega pojesti? Vas zanima, katera kulinarična destinacija je prava za vas? V članku, ki je pred vami, navajamo opise nekaterih najboljših gostiln po celi Sloveniji. Prepričani smo, da boste našli tisto pravo zase. Želimo vam dober tek!

 1. Kulinarična destinacija: Restavracija Valvas’or

Stari trg 7, Ljubljana

Valvas’or je elitna restavracija v stari Ljubljani, ki meša sodobno kuhinjo z vplivi bolj italijanske kot slovenske kuhalnice. Če se nočete voditi z degustacijo, ponujajo tudi zanimive juhe in nekaj klasičnih mesnih jedi. Vinska karta je že kar klasična za prestižnejše slovenske lokale, pri Valvas’orju najdete za konkretno ceno vse, kar potrebujete za večerno zabavo, od šampanjcev do bordojcev in zamejskih ekologov. Da o Primorcih in Štajercih niti ne govorimo.

 1. Kulinarična destinacija: Sushimama

Wolfova ulica 12, Ljubljana

To je prva in še vedno najboljša japonska restavracija pri nas. Zanesljiva ponudba, ki zaradi malce višjih cen in malce boljših sestavin (japonska govedina, polenovka, rakovica) ne privabi toliko turistov kot cenejše prehranjevalnice v okolici. Plošče sušijev so vseeno zelo dostopne, ob priložnosti pa velja poskusiti tudi kakšno glavno jed. Vinska karta je solidna, konec koncev lahko dobite na istih straneh najboljše šampanjce in bordojce, pa tudi kaj oranžnega se najde.

 1. Kulinarična destinacija: Gostišče Grič

Šentjošt nad Horjulom, Horjul

Gostilna, kjer imajo glavno vlogo lokalne, sledljive in ekološko pridelane  sestavine, ki tvorijo vejike jedi mladega kuharja. Za klasične goste ob koncih tedna ponujajo razumljive in ne predrage menije kreativnih lokalnih jedi (za kakšnih 20 ali 25 evrov). Če se naročite, vam ponujajo vrhunsko degustacijo, ki je nekoliko dražja. Vinska karta niti ni prazna (imajo nekaj kraševcev, srebrno penino, cviček in na kozarec tudi kaj iz Brd), a se zdi, da bi ob tako resnih jedeh morali tudi v tem primeru ponuditi več.

 1. Kulinarična destinacija: Gostilna Skaručna

Skaručna 20, Vodice

Pri Skaručni postrežejo bolj ali manj domačo hrano, ki jo pridelujejo doma, v okolici ali pri pomembnih prijateljih. Hrana s poreklom in v velikih količinah, bi lahko rekli, čeprav na koncu povprečen jedec stvari ne spremlja več s polno zavestjo. Vinska ponudba pravzaprav pomeni vodnik po bolj ali manj ekoloških domačih proizvajalcih in naših ljudeh v italijanskih Brdih. Pa še kakšno boljše pivo se najde zraven.

 1. Kulinarična destinacija: Gostilna Kirn

Jezero 19, Preserje

Legendarna priljubljanska gostilna, ki jo na poti v novi čas ustavlja kar nekaj detajlov, od lokacije do poenostavljenih ljudskih okusov. Ponuja razmeroma širok spekter jedi, vezanih na slovensko kuhinjo, ki jo radi poboljšajo z italijanskimi in redko tudi s francoskimi vzori. Čeprav ima eno najzanimivejših vinskih kleti pri nas, Kirn nima vinske karte. Vseeno za sprejemljivo ceno ponuja nekaj slovenskih klasik iz Primorske ali Štajerske, ima pa tudi nekaj tujih favoritov.

 1. Kulinarična destinacija: Restavracija 1906 Bled

Kolodvorska cesta 33, Bled

Restavracija v hotelu Triglav je ena najboljših na Bledu. Nekaj lokalne, nekaj mednarodne izumiteljske scene, dovolj raznolika hrana in res lep razgled z vrha na mestece z jezerom. Vinska karta napoveduje nekaj solidnih predvsem slovenskih etiket. V manjši kleti prevladujejo primorska vina.

 1. Kulinarična destinacija: Gostilna pri Danilu

Reteče 48, Škofja Loka

Pri Danilu se boste gotovo dobro počutili in izvrstno najedli. Vrt pa vse skupaj še polepša. Porcije so majhne, da je moč spoznati več jedi. Predjedi ponujajo kar nekaj duhovitih izumov, glavne jedi pa so konkretnejše. Cena degustacij stane okrog 35 evrov za hrano brez pijače. Vinska klet je za naše kraje že kar razkošna, saj so pri hiši tudi vinski uvozniki. Slovenija je zelo natančno zastopana, izbor francoskih vin pa je med najboljšimi v Sloveniji.

 1. Kulinarična destinacija: Restavracija Sonet

Prešernova 6, Kranj

V Kranju se je ustalila ekipa, ki si želi kuhati predvsem sledljivo ter bolj ali manj lokalno hrano na najvišji mogoči ravni. Avtorskih posegov je malo. Največ je dobrega mesa v vseh pojavnih oblikah. Vinska karta ni obsežna, je pa zelo moderno, celo ekološko usmerjena. V večini gre za primorska vina, nekaj je sosedov, cene pa so zmerne.

 1. Kulinarična destinacija: Restavracija Aleksander

Zdraviliški trg 3, Rogaška Slatina

Hotelska restavracija izjemnih kuharjev in njih kreacij. Nekater jedi so med najboljšimi, kar smo jih boste preizkusili na terenih v regiji. Manjkata pa pozdravček na začetku in kakšen bombonček na koncu. Vinska karta je solidna, morda bi katerega Vipavca lahko zamenjali za kakega Štajerca več, drugače pa … nekatera vina bi bila draga tudi, če bi bila pol cenejša.

 1. Kulinarična destinacija: Galerija okusov

Novo Celje 9, Petrovče

Ustvarjalna kuhinja mladih mojstrov, ki po eni strani še iščejo potrditev v našem malem prostoru, po drugi strani pa jih že štejejo med najboljše pri nas. Meniji so določeni vnaprej, jedi so izvrstno pripravljene in povezane, le porcije so nekoliko premajhne. Tudi povezava z vini je dobra in čeprav ni jasno, kako je z vinsko karto, je bila tista, ki smo jo lahko prebrali, zelo korektna, dovolj široka in ne predraga.

 1. Kulinarična destinacija: Gostilna Rajh

Bakovci, Soboška ulica 32, Murska Sobota

Kar je v Bakovcih domače, je izredno. Bučna juha, ciganski kare, hladne mesnine, … Porcije so pametno zmanjšali, jim dodali nekaj izumov, in stare jedi so se pomladile. Vinska ponudba je vezana na lokalna in primorska vina. Prva so izredno poceni, druga veliko dražja.

 1. Kulinarična destinacija: Gostilna Šiker

Močna 7, Pernica

Gostilna s tradicijo in z izkušnjami, ki se prav počasi, brez velikih tveganj, modernizira. V skladu s tradicijo ponujajo klasične hladne jedi in juhe ter zrezke, po drugi strani pa tudi mnogo sodobnejše jedi, ki so izjemno okusne. Jasno, vse ima lokalni, štajerski pridih, veliko bučnega olja in posebne sladice. Vinska klet ponuja solidna lastna vina, praktično vse Štajerce, iz drugih delov in iz tujine pa le najnujnejše. Kljub temu se lahko pohvalijo z eno boljših vinskih kart v teh krajih.

 1. Kulinarična destinacija: Restavracija Calypso

Kidričeva ulica 7, Nova Gorica

Restavracija v igralnici Perla je še vedno višek elitizma na severu Primorske. Lepa dvorana, malo velikih miz, soliden izbor hrane. Upamo lahko le, da je kriza ne bo uvrstila med tiste dele turizma, v katerih je treba varčevati, ker potem to ne bo več ista restavracija. Vinska karta je kakovostna, največ imajo primorskih, briških vin, nekaj je tujih, redka so štajerska.

 

Vir: First, M.; 120 najboljših slovenskih gostiln po izboru www.siol.net, Ljubljana

Kulinarična destinacija
1 od 5
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Zakaj bo mesec dni zaprt promet skozi Trebnje?

22.07.2018
Celotna investicija je težka skoraj 400 tisočakov. TREBNJE - "Obveščamo vas, da bo od ponedeljka, 23. 7. 2018 dalje na delu lokalne ceste LC 425051 Trebnje center-Štefan (krožišče pri KZ) veljala popolna prometna ...

Otroške igre

22.07.2018
[caption id="attachment_32629" align="alignright" width="300"] Otroške igre[/caption] Igra je za otroka izrednega pomena. Predstavlja namreč dejavnost, pri kateri se naši najmlajši razvijajo in krepijo svojo samostojnost. ...

Pijan tepel starše, zato so ga odpeljali!

22.07.2018
Okoliščine še preverjajo, še poroča Policijska uprava Novo mesto. BREŽICE - Brežiški policisti so bili nekaj pred polnočjo obveščeni o kršitvi javnega reda in miru v stanovanjski hiši v okolici Brežic. Na kraju ...

FOTO + VIDEO: Nova ujma na Dolenjskem, strela v kozolec, toča, zalivalo prostore

21.07.2018
V Novem mestu in okolici je lomilo drevesa. NOVO MESTO, ŠENTJERNEJ, OTOČEC - Za Dolenjsko tja do Posavja je vnovič pestro popoldne, ki ga že že drugič zapored zaznamovalo razdejanje. Nevihtna celica je povzročila ...