• 11C Novo mesto
  • 01:58
  • Pet, 27.04.2018
  • Prijava
  • Registracija

Sir

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Ste tudi vi ljubitelj sira v takšni ali drugačni obliki? Ste se kdaj vprašali, ali je nekaj tako slastnega, kot je sir, lahko dobro tudi za vas in vaše telo? Vas zanima, kakšna je sestava sira in katere hranilne snovi vsebuje? Vse to in še več razkrivamo v današnjem članku.

Sir in njegova hranilna vrednost

Sir vsebuje kopico pomembnih hranilnih snovi, med drugim proteine, kalcij, cink, fosfor, magnezij, vitamin A, vitamin B2 in vitamin B12. Količina teh hranilnih snovi se lahko razlikuje glede na sestavo mleka in postopka pridobivanja sira.

  • Beljakovine: pomembne so za rast in razvoj, pomagajo pri regeneraciji in gradnji tkiv v telesu.
  • Cink: izboljšuje strukturo kože, pomaga pri celjenju ran, ohranja močan imunski sistem.
  • Fosfor: pomemben je za zdravje kosti in zob.
  • Vitamin A: je v maščobah topen vitamin, ki je pomemben za vid, za vzdrževanje zdrave kože ter za zdravje kosti.
  • Vitamin B2: Vpleten je v postopke pridobivanja energije iz hrane.
  • Vitamin B12: pomemben je za nastanek celic v telesu, na primer za nastanek rdečih krvnih celic.

Strokovnjaki priporočajo, da na svoj jedilnik uvrstimo širok izbor živil, med njimi tudi mleko, jogurt in sir.

Sir in njegove prednosti

Ne samo, da je sir naravnost odličnega okusa, na naše telo ima tudi številne blagodejne učinke. Pa si poglejmo, katere:

Sir in zdravje zob

Zgradba kosti in zob je precej podobna, zato so kalcij, fosfor in beljakovine v siru pomembne tako za zdravje kosti kot tudi zob. Do težav z zobmi pride takrat, ko bakterije v naših ustih spremenijo sladkor in škrob v zobne obloge. S tem pa se okrog zob ustvari kislo okolje. Če je kisline preveč, lahko resno poškoduje sklenino zoba, saj zob izgublja kalcij in fosfor..

Dobra novica pa je ta, da lahko sir igra pomembno vlogo pri zaščiti naših zob. Kalcij, fosfor in proteini namreč pomagajo k normalni strukturi zob. Hranilne snovi v siru lahko preprečijo nastanek kisline v ustih, poleg tega pa vračajo minerale nazaj v zobe. Zato strokovnjaki priporočajo, da po obroku pojemo tudi nekaj sira.

Sir in laktoza

Laktoza je mlečni sladkor, ki ga najdemo v mleku in mlečnih proizvodih. V telesu jo prebavljamo s pomočjo encima, ki se imenuje laktaza. Nekateri ljudje na žalost nimajo dovolj tega encima, zato imajo težave pri prebavljanju laktoze. Če posežejo po mleku, lahko dobijo različne prebavne težave. Dobra novica za njih je naslednja. Čeprav je sir narejen iz mleka, ima v primerjavi z mlekom in drugimi mlečnimi proizvodi zelo malo laktoze. Zato ga lahko uživajo tudi ljudje, ki zaradi laktozne intolerance mleka in drugih mlečnih izdelkov ne smejo jesti.

Sir in zdravje kosti

V človeškem telesu je 206 kosti. Zgrajene so iz mešanice mineralov, predvsem pa iz kalcija, fosfatov in beljakovin. Tekom našega življenja kosti rastejo in se obnavljajo, ta proces je še posebej intenziven v otroštvu in puberteti. Dobro je znana povezava med kalcijem in zdravjem kosti. Kot odrasli namreč potrebujemo zelo veliko kalcija, da bi upočasnili izgubo kostnega materiala, do katere pride tekom staranja. Tudi tu nam na pomoč priskoči sir, saj je bogat vir kalcija, pa tudi drugih kostem prijaznih snovi, kot so beljakovine, fosfor, magnezij in cink. Za zdrave kosti vam priporočamo sir.

Kako pridobivajo sir?

Za konec naj napišemo še nekaj besed o tem, kako sir sploh nastane. Osnova za to, da lahko pridobimo sir, je seveda mleko.

  • Mleko najprej standardizirajo, kar pomeni, da določijo, koliko beljakovin in maščob bo vsebovalo.
  • Nato sledi postopek pasterizacije. Mleko segrejejo na 72 stopinj celzija, pri tem pa se uničijo patogeni v mleku.
  • Pasteriziranemu mleku nato dodajo kulturo posebnih bakterij, zaradi katerih bo sir imel značilen vonj in okus.
  • Nato mleku dodajo sirilo, ki povzroči, da mleko koagulira. Pri tem nastane skuta, odvečna tekočina pa se imenuje sirotka.
  • Iz skute nato s posebnimi postopki odstranijo odvečno vodo. Dodajo tudi sol.
  • Nato pustijo, da sir zori. Zorenje je izjemno pomemben postopek, pri katerem sir dobi svoj značilen okus in aromo.
  • Sir nato zavijejo v embalažo.

Pripravila: Monika M.

Sir
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

SRAMOTA VSEH SRAMOT: Več let trpinčil ženo, zdaj jo je še z elektroparalizatorjem!

26.04.2018
Žrtev si iz strahu, da bo grožnje tudi izvrši,l ni upala nasilja prijaviti. NOVO MESTO - V dopoldanskih urah smo bili obveščeni o nasilju v družini. Z zbiranjem obvestil in preverjanjem okoliščin je bilo ugotovljeno, ...

Dovolj izkušen, da bi pomagal tudi kot poslanec

26.04.2018
Dr. Jože Korbar, ki zadnja tri leta opravlja funkcijo podžupana Občine Trebnje, bo kandidiral za poslansko mesto na listi SLS. TREBNJE - "Dosedanje delo me je prepričalo, da se v politiki vendarle da marsikaj narediti. ...

Ogenj zjutraj povsem uničil vozilo

26.04.2018
Razlogi za požar niso znani. NOVO MESTO - Ob 7.00 je na križišču Topliške ceste in Kandijske ceste v Novem mestu gorelo osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so požar pogasili, odprli pokrov motorja, odstranili vozilo ...

Pred psi reševali ovce!

26.04.2018
Leta 2014 so klali živali v Šentjanžu. IVANČNA GORICA – Ob 8.30 so gasilci PGD Sobrače v naselju Pusti Javor, občina Ivančna Gorica, odstranili nevarnost pobeglih divjih psov, ki so ogrožali bližnje ovce, poroča ...