• 17C Novo mesto
  • 12:40
  • Pet, 19.10.2018
  • Prijava
  • Registracija

Avtoakustika

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Se boste na lepo sončno nedeljo odpravili na izlet? Predstavljajte si, kako vam med vožnjo v avtomobilu iz zvočnikov igra prijetna glasba, ki še povečuje vaš užitek … Zdaj pa si zamislite, da bi vozili v popolni tišini … Izkušnji se res ne morata primerjati, kajne? Zato je v vašem vozilu nujno potrebna prava avtoakustika.

Resnica je takšna, da veliko več pozornosti posvečamo sistemom za zabavo v našem domu. Tako si priskrbimo primeren glasbeni prevajalnik, televizijo, računalnik, igralne konzole, hišni kino in podobno, na avto pa kar malo pozabimo. Večina ljudi je zadovoljna že s tovarniško vgrajenim audio sistemom. A le pravilno izbrana avtoakustika bo omogočila, da bo imela tudi glasba v avtu svojo globino.

Ste vedeli, da je originalno vgrajena avtoakustika slabše kvalitete? Proizvajalci vozil namreč tovarniško vgrajujejo slabše zvočnike, saj želijo čim več prihraniti. Tako imajo zvočniki papirnate membrane, drobne magnete, penaste obrobe, ki na soncu sploh niso obstojne, manjkajo pa tudi visokotonci. To velja za avtomobile srednjega razreda. Pri avtomobilih premium razreda pa poskušajo zvok izboljšati z nekakovostnimi plastičnimi visokotonci, majhnimi nizkotonci in dodatnimi ojačevalci. Pa vseeno ne morejo pretentati poslušalca, ki si želi kvaliteten zvok.

Nova avtoakustika naj vsebuje komponente proizvajalcev, ki se še kako dobro spoznajo na kvaliteto zvoka, za svoje izdelke pa uporabljajo kvalitetne in vzdržljive materiale. Tako boste v svojem vozilu tudi takrat, ko boste želeli povečati glasnost glasbe, slišali melodijo, ne pa nadležnega hreščanja.

Nova avtoakustika: menjava serijskega avtoradia

Nova akustika se začne z menjavo avtoradia v vozilu. Moderne avtomobilske audio sisteme res sestavlja vrsta različnih elementov, a najbolj preprosto bo, če boste na začetku zamenjali avtoradio in zvočnike. Menjava teh dveh komponent je preprosta, tako boste za svoj denar dobili visoko kvaliteto. Tudi sam poseg v avtomobil sploh ni ne vem kako zahteven. Na novih avtoradiih imate namreč posebne konektorje, s katerimi priklopite radio na originalno napeljavo vozila. Svoje naredi tudi maska, ki jo namestite okrog avtoradia, ki se tako povsem oprilega armaturni plošči.

Kakšne so prednosti novega avtoradia?

  • Nova avtoakustika oziroma nov avtoradio ima več moči za čistejši in bolj jasen zvok, pa tudi odzivnost zvočnikov je boljša že pri manjši glasnosti.
  • Zagotovljen je boljši nadzor nad zvokom, saj ima avtoradio naprednje tonske nastavitve.
  • Velika izbira načinov poslušanja glasbe (USB ključek, AUX izhod, Mp3 podpora in tako naprej).

Nova avtoakustika: menjava zvočnikov

Žal podjetja, ki proizvajajo avtomobile, zvočnikom sploh ne posvečajo kakšne posebne pozornosti. Zvočniki za njih predstavljajo le dodaten strošek. Avtoakustika oziroma bolj natančno serijski avtozvočniki tako niso kakovostni, izdelani so iz materialov nizke kakovosti, kot sta na primer papir in penasta obroba. Takšni zvočniki se hitreje obrabijo, pa tudi zvok ni dober.  

Zavedati se morate, da so že osnovni in stroškovno zelo ugodni koaksialni zvočniki izdelani iz veliko bolj kakovostnih in trpežnih materialov. Membrana ni papirnata temveč polipropenska, zato so zvočniki veliko bolj odzivni, tako da proizvajajo čist zvok tudi pri večji glasnosti. Obroba ni penasta ampak je izdelana iz gume, tako da se veliko manj obrabi. Takšni zvočniki imajo nad zvočnikom vgrajen še visokotonec, zaradi katerega v glasbi slišite veliko več detajlev. Zvočniki se povsem enostavno namestijo, pri menjavi avtomobila pa jih lahko preprosto odstranite in vzamete s s seboj.

Še boljši kot koaksialni so seveda komponetni zvočniki, ki jih sestavljajo ločeni srednjetonci, visokotonci in kretnice, ki vam bodo zagotovili popolnoma novo izkušnjo poslušanja glasbe v vozilu.

Nova avtoakustika: vgradnja nizkotonca

Avtoakustika ne bo popolna brez nizkotonca. Prav nobeni zvočniki ne morejo dovolj glasno proizvesti najnižjih zvokov, ne da bi ob tem trpela kvaliteta zvoka pri ostalih frekvencah. Dodatni nizkotonec tako poskrbi, da je pokrit celoten frekvenčni spekter, ne da bi zato preveč obremenjevali ostale zvočnike. Pri vgradnji nizkotonca se tudi preostali zvočniki slišijo precej bolje.

Nova avtoakustika: vgradnja ojačevalca

Originalna avtoakustika ima še eno pomanjkljivost. Avtoradii imajo premajhno moč, zato je še kako nujna vgradnja ojačevalca. Tako boste v trenutku opazili izboljšanje zvoka. Poleg same kakovosti zvoka se poveča tudi glasnost sistema in dinamičen razpon glasbe, zvok pa lahko še bolj natančno prilagodite svojemu glasbenemu okusu. Proizvajalci ponujajo vse več tako imenovanih Plug n´Play modelov ojačevalcev, ki jih lahko povsem enostavno priklopite na obstoječo kabelsko napeljavo.

Nova avtoakustika: zvočno izoliranje vozila

Avtoakustika bo zares odlična šele takrat, ko boste poskrbeli tudi za zvočno izoliranje avtomobilske pločevine, plastičnih panelov, sprednjih in zadnjih vrat ter tako naprej. Zvočna izolacija teh elementov je res najcenejši način, da dvignete kakovost zvoka. Z izolacijo preprečite vibriranje ob igranju zvočnikov. Tako se zniža resonančna frekvenca izoliranih materialov, s tem pa se preprečijo nezaželeni zvoki tresenja, drgnjenja in ostalega hrupa.

Vaša avtoakustika bo v dobrih rokah v različnih servisih. Tam vam zvočnike enostavno zamenjajo z novimi, dodajo še nizkotonec ali pa nevidno vgradijo ojačevalec. Takrat se je smiselno odločiti tudi za dodatno zvočno izolacijo, se pravi izolacijo sprednjih in zadnjih vrat, prtljažnega prostora in pločevine na strehi.

Na koncu lahko zapišemo, da je avtoakustika postala prava znanost. Dandanes kabine vozil z najmodernejšimi ozvočenji lahko postanejo že prave male koncertne dvorane. Pred nakupom nove avtoakustike tako izberite komponente, ki jih želite imeti v svojem jeklenem konjičku. Te so lahko vse od avtoradia, zvočnikov, globokotoncev, ojačevalcev pa do cd/DVD menjalnikov, video zaslonov in bluetooth vmesnikov, … Izbrati morate komponente, ki se bodo prilegale vašemu avtomobilu. Zavedati se morate, da vseh naprav žal ni mogoče vgraditi v vsak avtomobil, Pri odločanju za nakup nove avtoakustike analizirajte tudi svoje navade poslušanja radia oziroma glasbe.

Želimo vam pametno odločitev in uspešen nakup!

Avtoakustika
1 od 5
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Muhičeva bi bila županja v Novem mestu

19.10.2018
Predsednica Zveze za Dolenjsko je postala na 4. kongresu stranke, letos septembra. NOVO MESTO - Mesec dni pred volitvami je Novo mesto dobilo kandidatko za županjo Novega mesta: Alenko Muhič. Danes je namreč Zveza za ...

Dolenjka spet kmetica leta!

19.10.2018
O njej so večkrat z izbranimi besedami pisali v Dolenjskem listu. NOVO MESTO – Pa imamo nov naslov, novo lovoriko v Novem mestu. Novomeščanka Marija Jakše iz Malega Podljubna je postala kmetica leta! Marija ni ...

Sinoči tekla kri, 18-letnik zabodel 30-letnika!

19.10.2018
Eni osebi je bila na kraju odvzeta prostost. LJUBLJANA – Policijska uprava Ljubljana poroča o tragičnem dogodku, ki se je zgodil sinoči na Litijski cesti v Ljubljani v Štepanjskem naselju. Skopo poročilo ...

Črni čaj

19.10.2018
Črni čaj je čaj, pri katerem oksidacija steče do konca, zaradi česar se listki čaja obarvajo črno. Skodelico si lahko privoščite zjutraj, saj vas bo hitro in učinkovito zdramila. Vaš princ na belem konju pa bo tudi ...