• -1.9C Novo mesto
  • 04:59
  • Sre, 19.12.2018
  • Prijava
  • Registracija

Bobni in njihov pomen v glasbi

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Temelj vseh glasbil so prav gotovo tolkala, ali bolje rečeno bobni. Domnevamo namreč lahko, da si je človek z udarjanjem na votla debla, na skale, kamne, s kostjo na kost in podobno dajal duška ter se sproščal v prvobitnem veselju nad takšnimi zvoki. A vseeno so ti zvoki postali glasba šele tedaj, ko je človekov navdih, naj je bil še tako preprost, postal v ritmu urejen.

Bobni

Izmed tolkal, kjer daje zvok nihajoča opna oziroma membrana, so zagotovo najbolj poznani bobni. Skupna značilnost bobnov je ta, da je na enem ali na obeh koncih votlega oboda pritrjena prožna snov, ki jo z udarci spravimo v nihanje. Ta opna na bobnu je najbolj pogosto izdelana iz plastike. Naj pri tem omenimo, da v rockovskih skupinah običajno uporabljajo večplastne opne, medtem ko jazz bobnarji uporabljajo tanke in optično odzivne opne. Opne je treba zelo redno menjavati, saj sčasoma izgubijo svoj ton.

Bobni v bateriji

Bobni se povezujejo v baterijo. V nadaljevanju vam predstavljamo posamezne vrste bobnov.

Veliki bobni:

Veliki boben ima v premeru okrog 70 cm, lesen obod pa je širok okrog 40 cm. Tej velikosti ustrezno imajo veliki bobni globok, grmeč glas. Na veliki boben udarjamo z enim ali dvema posebnima tolkačema, tako imenovano kratko palico, ki ima na koncu v glavico zvito klobučevino, gobovino ali gumo. Od trdote te glavice je deloma odvisen značaj barve, predvsem pa udarna jakost zvoka, saj mehkejša snov na tolkaču ne dopušča preciznega zvoka pri udarcu. Prav tako ni vseeno, po katerem mestu na opni se udarja. Udarci pri kraju, kjer je opna pritrjena, so nekoliko svetlejši, proti sredini opne pa temnejši in bolj ohlapni.

V celoti je zvok bobna rezultat udarca na eno izmed open (odbojno opno), medtem ko druga, odsevna opna, zaniha, ko jo zadanejo zvočni tresljaji prve opne. Obe opni skupaj šele dajeta značilno barvo zvoka bobna. Ta potek zvočnega dogajanja velja za vse bobne, ki imajo na obeh krajih oboda pritrjene opne.

Mali bobni:

Bobni

Mali boben je precej manjši od velikega, v premeru meri okrog 40 cm, višina pa je zelo različna, navadno okrog 20 cm. Tudi mali bobni imajo 2 opni. Udarja se na zgornjo, medtem ko so čez spodnjo opno napete spiralne strune, ki povzročajo značilen šum pri udarcu. Zvok malega bobna je jasen, svetel, trd in ritmično ostro zaznaven. Nanj udarjamo z dvema lesenima tolkačema, ki sta na koncu oblikovana v značilno elipsoidno glavico. Taka snov daje posebno precizen in trd zvok. Na male bobne nikoli ne udarjamo s klobučevinastimi ali drugimi tolkači, pač pa uporabljamo za poseben zvočni učinek kovinsko metlico. Izvežban bobnar lahko na malem bobnu izvede značilen vrtelj, kar pomeni nenehno in zelo hitro izmenično udarjanje tolkalc. Vrtelj je sicer možen tudi na velikem bobnu.

Tom tomi ali manjši prehodni bobni:

Na vrh basbobna sta v bateriji pripeta dva tom toma. Ti dve majhni tolkali dajeta visoke mehke tone. Imata eno samo opno, ki jo lahko udušimo.

Talni tom:

Ta veliki tom tom daje globok doneč ton. Bobnar lahko nanj igra s tolkači ali dlanmi.

Basbobni:

Bobni

Basboben počiva na obodu, nanj pa igramo s pedalom, ki je povezan s tolkačem, oblečenim v klobučevino. Basboben se odziva s kratkim, nizkim in votlim tonom.

Hit-hat:

To je par činel, ki sta pritrjeni na stojalo. Pritisk na pedal povzroči, da z žvenkom treščita skupaj. Bobnar lahko na zgornjo činelo igra s paličicama, nato uporabi pedal, da uduši zvok.

Sična činela:

Že samo ime pove, da ta činela ob udarcu s paličico daje oster sikajoč zvok, ki ga lahko uporabimo za poudarjanje dramatičnega viška skladbe. Sična činela je obešena na raztegljivo stojalo.

Jezdna činela:

Na to činelo s paličico tolčejo “jezdni” ritem.

Iz mnogih glasbil je treba glasbo na določen način privabiti: violino je treba spretno ubirati, v flavto rahločutno pihati. Še bi lahko naštevali. Bobni pa pa takih zahtev nimajo. Po njih samo udarimo, bodisi z roko bodisi s posebno palico, in glas je tu. Vendar to nikakor ne pomeni, da so bobni glasbeni instrument, na katerega je čisto preprosto igrati. Uporabiti moramo ravno pravo količino moči, da glasbilo ustrezno zanihamo. Napeta koža na glavi bobna mora nihati, da zveni zrak v notranjosti. Po enakem načelu kot napeta struna, daje manj ali bolj napeta površina različno višino tona.

Bobnar s svojimi bobni je gonilna sila vsake glasbene skupine

Bobni

Nobenega glasbenika ni tako vznemirljivo opazovati kot prav bobnarja v kakšnem rockovskem koncertu ali jazzovski zasedbi. Bobnar sedi za bobni in činelami, ki se povezujejo v baterijo. Njegove roke in noge se neprestano gibljejo, njegov močan ritmični utrip je pravzaprav gonilna sila cele skupine. Igranje na tolkala ne zahteva le veliko energije, temveč tudi izjemno natančno usklajenost gibov, saj je treba igrati več glasbil hkrati: na činele, na basboben, na mali boben in tako naprej … vse to v različnih ritmih!

Vir:

Ardley, N. 1989. Glasbila. Murska Sobota. Pomurska založba

Jež, J. 1989. Pregled glasbil. Ljubljana. DZS

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Računalnik - 14 nasvetov za katere vam je lahko žal, da jih niste poznali prej

18.12.2018
Obstajajo trije tipi uporabnikov računalnika: tisti, ki uporabljajo miško, tisti, ki uporabljajo tipkovnico, in tisti, ki raje govorijo z pametnim pomočnikom Cortano ali Siri. Ne glede na to, v katero kategorijo spadate, ne ...

Pri Kočevju umrl pod drevesom

18.12.2018
Pred prihodom reševalcev NMP Kočevje je ponesrečenca izpod drevesa rešil sodelavec.  KOČEVJE - Ob 14.00 se je pri naselju Knežja Lipa, občina Kočevje, pri delu v gozdu na delavca podrlo drevo. Pred prihodom ...

Kako do čiste vode?

18.12.2018
Čista voda je izjemno pomembna za zdravo, kakovostno in dolgo življenje. Voda je namreč vir življenja, vse izhaja iz nje, zato je še kako pomembno, kakšno vodo pijemo. Pomembno je tudi, da pijemo dovolj vode, saj je ...

Zidarstvo Knez - Vaš zanesljiv partner pri gradnji

18.12.2018
Iščete dobrega gradbenika? Preverili smo gradbenike v kraju Novo mesto z okolico, ter našli zanesljivega gradbenika Zidarstvo Knez. Cilj zgrajene hiše je, da se boste v njej dobro počutili, prav zato je vsak objekt ...