• 2C Novo mesto
  • 06:15
  • Ned, 25.03.2018
  • Prijava
  • Registracija

Kako kupiti televizor?

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Dober televizor hitro najde prostor v vsakem domu. Dnevi se krajšajo, zato bo tudi več časa, ko bo naš prijatelj in sopotnik prav televizor.

Prihodnji meseci pa nudijo kar nekaj možnosti, da si omislite nov televizor. Tehnologija je v zadnjih letih poskrbela, da je pravo revolucijo doživel tudi tv sprejemnik. Znanec v šali dodaja, da je televizor naredil tak tehnološki skok, da mu manjka le še klima. Šalo na stran. Ni nepomembno, na kaj smo pozorni, ko kupujemo nov televizor.

Velikost televizorja

V letu 2015 so se kupovali televizorji, ki so premogli vsaj 100 centimetrov po diagonali. V Združenih državah Amerike je bilo to povprečje nekoliko večje (108,2), na Kitajskem pa je televizor v povprečju premogel diagonalo dolžine 109.2 centimetra. Kaj pravi zdrava kmečka pamet? Izmerite razdaljo od televizorja (Full HD) do sedežne garniture (oz. kjer pač sedite, ko gledate TV) v metrih in jo pomnožimo s 25. Tako dobimo velikost zaslona v palcih. Če pa premorete televizor z ultravisoko ločljivostjo, pa množite razdaljo množili z 39.

Smart TV

Sodobni televizor (začenši v najnižjem cenovnem razredu) danes že nudijo povezavo s spletom. S to kompatibilnostjo se širi diapazon funkcij televizorja. Omogočen je dostop do različnih portalov in aplikacij. Se razume: tak televizor, ki to omogoča, ima nameščene (različne) operacijske sisteme. Stroka priporoča Android TV, temu pa sledijo Firefox OS, Samsungov Smart Hub in Web OS.

Pri kvaliteti slike ne zanemarite še nekaj dejstev: kakovost gibanja slike je pogojena s frekvenco pogosti prikazovanja novih slik. Višja kot je, boljše za vas in vaš televizor. Ne kupujte televizor, katerega frekvenca je manjša kot 120.

Kaj pa črna barva

Merilo kvalitete kontrasta slike je kakovost črne barve. Dober televizor črno sliko pokaže povsem črno, ostali mejijo na sivo. V zadnjih letih so proizvajalci največ pozornosti namenili razvoju slikovnega procesorja televizorja, nekateri pravijo, da je to kar srce televizorja. Več užitkov bo za vas, če bo imel televizor visoko kakovost prikazanih barv. Širša paleta in globina barv sta garant, da boste videli v pravih naravnih barvah.

Resolucija

Resolucija določa, kako ostro sliko premore vaš televizor. Ne kupujte televizorja, ki ne premore vsaj 1920*1080 piklsov resolucije. Danes pa tako ali tako vsi stavijo na 4k (Ultra HD), ki premore po štirikrat več pikslov kot HD. To nudi, da mali predmeti na televizorju videti z več detajlov, za nameček pa so ostri in gledljivi.

Dovolj vhodov

Ko želite nov televizor, ne pozabite, da imamo dovolj HDMI vhodov. Otroci bodo želeli priključiti svoje igralne konzole, žena svoj računalnik. Da bo mir v hiši, naj ima vaš novi televizor vsaj štiri tovrstne vhode.

D.P.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

VIDEO: Sanjski poklic - Rezervni igralec

25.03.2018
Minule dni so obeležili tudi številni športni dogodki. Tudi taki, kjer prav pride kaka rezerva. V tej vlogi se je tokrat znašel naš mojster vlog in poklicev Jurij Zrnec, ki so ga kamere ujele kot rezervnega ...

Policija spregovorila o o najdenem truplu v reki

25.03.2018
Znakov nasilja ni bilo. ŽUŽEMBERK – Poročali smo o najdenem trupu v okolici Žužemberka. Na naše pisanje se je odzvala tudi Policijska uprava Novo mesto. „O najdbi trupla v reki Krki na območju Drašče vasi smo ...

Reševali kombinirano vozilo

25.03.2018
Na pomoč tudi gasilci. BREŽICE - Ob 19.29 so v Mrzlavi vasi, občina Brežice, gasilci PGE Krško s tehničnim posegom izvlekli kombinirano vozilo, ki je obstalo na razmočenem zemljišču, poroča Uprava Republike ...

Otroci potrebujejo pomoč, v nedeljo koncert v Novem mestu

24.03.2018
Koncert se začne ob 16. uri. NOVO MESTO - 21. marec je generalna skupščina OZN pred trinajstimi leti razglasila za svetovni dan Downovega sindroma. Datum simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma –dodaten ...