• 4C Novo mesto
  • 06:54
  • Tor, 24.10.2017
  • Prijava
  • Registracija

Kako kupiti televizor?

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Dober televizor hitro najde prostor v vsakem domu. Dnevi se krajšajo, zato bo tudi več časa, ko bo naš prijatelj in sopotnik prav televizor.

Prihodnji meseci pa nudijo kar nekaj možnosti, da si omislite nov televizor. Tehnologija je v zadnjih letih poskrbela, da je pravo revolucijo doživel tudi tv sprejemnik. Znanec v šali dodaja, da je televizor naredil tak tehnološki skok, da mu manjka le še klima. Šalo na stran. Ni nepomembno, na kaj smo pozorni, ko kupujemo nov televizor.

Velikost televizorja

V letu 2015 so se kupovali televizorji, ki so premogli vsaj 100 centimetrov po diagonali. V Združenih državah Amerike je bilo to povprečje nekoliko večje (108,2), na Kitajskem pa je televizor v povprečju premogel diagonalo dolžine 109.2 centimetra. Kaj pravi zdrava kmečka pamet? Izmerite razdaljo od televizorja (Full HD) do sedežne garniture (oz. kjer pač sedite, ko gledate TV) v metrih in jo pomnožimo s 25. Tako dobimo velikost zaslona v palcih. Če pa premorete televizor z ultravisoko ločljivostjo, pa množite razdaljo množili z 39.

Smart TV

Sodobni televizor (začenši v najnižjem cenovnem razredu) danes že nudijo povezavo s spletom. S to kompatibilnostjo se širi diapazon funkcij televizorja. Omogočen je dostop do različnih portalov in aplikacij. Se razume: tak televizor, ki to omogoča, ima nameščene (različne) operacijske sisteme. Stroka priporoča Android TV, temu pa sledijo Firefox OS, Samsungov Smart Hub in Web OS.

Pri kvaliteti slike ne zanemarite še nekaj dejstev: kakovost gibanja slike je pogojena s frekvenco pogosti prikazovanja novih slik. Višja kot je, boljše za vas in vaš televizor. Ne kupujte televizor, katerega frekvenca je manjša kot 120.

Kaj pa črna barva

Merilo kvalitete kontrasta slike je kakovost črne barve. Dober televizor črno sliko pokaže povsem črno, ostali mejijo na sivo. V zadnjih letih so proizvajalci največ pozornosti namenili razvoju slikovnega procesorja televizorja, nekateri pravijo, da je to kar srce televizorja. Več užitkov bo za vas, če bo imel televizor visoko kakovost prikazanih barv. Širša paleta in globina barv sta garant, da boste videli v pravih naravnih barvah.

Resolucija

Resolucija določa, kako ostro sliko premore vaš televizor. Ne kupujte televizorja, ki ne premore vsaj 1920*1080 piklsov resolucije. Danes pa tako ali tako vsi stavijo na 4k (Ultra HD), ki premore po štirikrat več pikslov kot HD. To nudi, da mali predmeti na televizorju videti z več detajlov, za nameček pa so ostri in gledljivi.

Dovolj vhodov

Ko želite nov televizor, ne pozabite, da imamo dovolj HDMI vhodov. Otroci bodo želeli priključiti svoje igralne konzole, žena svoj računalnik. Da bo mir v hiši, naj ima vaš novi televizor vsaj štiri tovrstne vhode.

D.P.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Podvig in pol: s kajakom iz Slovenije do Črnega morja!

24.10.2017
Sreča je bila ves čas na njegovi strani in po 80-ih dneh je srečno preplul 1850 kilometrov dolgo pot iz Slovenije do Črnega morja. Ko je zaveslal v morje, je seveda takoj poklical svoje domače. DVOR - Božo Miler, ...

FOTO: Menjali so zelenjavo

24.10.2017
Tokrat so obiskovalci Zelemenjave lahko izmenjevali presežke sezonske zelenjave in svoje pridelke zamenjali za tiste, ki jih oni nimajo. NOVO MESTO - Zelemenjava je projekt sodelovanja, druženja, ki spodbuja domačo pridelavo ...

FOTO: Zbrali so več kot 3000 evrov

24.10.2017
Guverner Zveze lions klubov Slovenije Distrikta 129 Marko Gospodjinaćki je štirim trebanjskim Lionom podelil guvernerjeva priznanja predvsem za sodelovanje v akcijah v preteklem lionističnem letu. TREBNJE - „Voda namesto ...

Nacionalka se je opravičila

23.10.2017
Prvi krog predsedniških volitev je za nami. LJUBLJANA – „Gledalkam in gledalcem se opravičujemo zaradi netočne volilne napovedi, ki smo jo objavili ob 19. uri,“ je večerna poročila popestri voditelj Igor E. ...