• 1C Novo mesto
  • 07:35
  • Sre, 21.11.2018
  • Prijava
  • Registracija

Snemalnik zvoka – Vse kar morate vedeti

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Če ste novinar, bloger, študent ali zdravnik, verjetno uporabljate snemalnik zvoka za izvajanje določenih nalog. Ali ste se kdaj vprašali in razmišljali o tem, kako deluje digitalni snemalnik zvoka ali drugače rečeno diktafon?

Večina digitalnih snemalnikov zvoka je na voljo v dveh oblikah: kot vgrajena aplikacija na pametnem telefonu ali namenski snemalnik zvoka, namenjen predvsem zajemanju glasovnih in drugih zvokov. 

Kaj je digitalni snemalnik zvoka – diktafon?
Digitalni snemalnik zvoka je naprava, ki zapisuje zvok in jo zajame kot obliko datoteke, ki jo je mogoče zlahka razdeliti ali prenesti na drugo napravo (na primer mobilno napravo, prenosni računalnik, tablični računalnik ali namizni računalnik). Prenos se običajno opravi prek kabla USB ali katere koli združljive dodatne opreme.

Snemalnik zvoka je postal zelo priljubljena naprava na več načinov, največji trg pa je poslovni svet. Tam, kjer ljudje uporabljajo zvočni posnetek, posnamejo zapiske in diktirajo opombe, pisma in druge oblike dopisovanja pomočnikom za prepisovanje.

Na voljo je širok nabor digitalnih snemalnikov zvoka, katerih cena sega od 40 do 10 000 evrov. Velika razlika v ceni je lahko odvisna od značilnosti naprave. Toda za praktično uporabo poiščite tiste, ki so v okviru vašega proračuna.

Osnovna načela snemanja zvoka
V digitalnem snemalniku zvoka se zvok shrani kot niz števil, pri čemer vsako število predstavlja tlak zraka v določenem času. Ta števila nato generira mikrofon, ki je povezan z vezjem, imenovanim analogno-digitalni pretvornik.

Vsako število se imenuje vzorec, število vzorcev, odvzetih na sekundo, se imenuje hitrost vzorčenja. Ta števila se pretvorijo nazaj v zvok s pomočjo digitalno-analognega pretvornika, ki je povezan z zvočnikom. Količina bitov v številu je neposredno povezana z zvestobo signala. To preprosto pomeni, da višja kakovost posnetega zvoka porabi več pomnilnika. Poleg tega na kakovost lahko vpliva tudi prisotna raven signala.

Poskusite primerjati zvok, ki prihaja iz zapisa gramofonske plošče, na disk s CD-ja. Na CD-ju ni slišati nobenega hrupa v ozadju. To je eden od vidikov, v katerem tehnologija počasi dopolnjuje snemalne zvoke s skoraj nič hrupa.

Ko posnamete zvok s pomočjo vašega digitalnega snemalnika zvoka, te podatke shranjujete v svojo napravo v obliki zvočne datoteke. To se lahko prenese na drugo napravo, ki predvajanje zvočne datoteke omogoča, da slišite posneti zvok.

Več o kakovosti zvoka
Za shranjevanje zvočnih posnetkov se lahko uporablja več formatov datotek. Digitalni snemalniki zvoka imajo lahko na voljo različne oblike zapisa datotek, odvisno od proizvajalčeve prednosti. Vendar je v večini primerov datoteka WAV najboljši format za shranjevanje posnetka.

Nekateri snemalniki zvoka so zasnovane tako, da izklopijo zvok v okolju, kar lahko povzroči nižjo kakovost snemanja glasbe, zlasti na koncertu v živo.

Pomembna je vrsta datoteke skupaj z zvokom. Kakovost zvoka, ki je bil posnet, se lahko doseže z vzorčenjem delov avdio frekvenc namesto celotnega razpona frekvenc. Večja bitna hitrost (ali količina shranjenih podatkov) pomeni, da ima višjo kakovost zvočnega snemanja.

Med naprednimi funkcijami nekaterih digitalnih snemalnikov zvoka je možnost urejanja posnetih zvokov. Posledično lahko posnetek zavzame manj prostora za shranjevanje ali pomnilnika. Pri tem se celotna kakovost snemanja ne spremeni, medtem ko se velikost datoteke zmanjša.

Običajne oblike zapisov digitalnih zvočnikov

AAC (Advanced Audio Coding): to je standardna metoda stiskanja, ki jo uporabljajo iTunes, YouTube, iOS in Android.
AIFF (Audio Interchange File Format): ta format datoteke je za izmenjavo zvoka razvil Apple.
AU: Ta zvočni zapis je razvil Sun Microsystems.
WAV (Waveform Audio File): to je standard za IBM in Microsoft.
MP3: Za večino glasovnih aplikacij je to najpogostejša oblika.

Analogno – digitalni pretvornik: kako deluje?
Vsak zvok, ki ste ga kdaj slišali, se začne z vibracijami v zraku. Te vibracije se po zraku premikajo kot valovi, zato jih je primerno imenovati zvočni valovi. Izgledajo, kot bi vrgli kamenček v lužo in gledali valove, ki se gibljejo navzven od središča. Ti zvočni valovi se premikajo pri različnih hitrostih, zato slišimo različne tone. Na primer, ko pritisnete na najnižji ključ na klavirju, nizko A, ustvarite valove zvočnih valov, ki se premikajo navzgor in navzdol pri 27,5 ciklov na sekundo, ki se meri v Hz (Hertz). Ko pritisnete najvišjo tipko, visoki F, zvočni valovi vijugajo s 4,186 ciklov na sekundo.

Analogna tehnologija, kot so zapisi na snemalnik zvoka, zajame predstavitev teh zvočnih valov na fizičnih medijih in ti valovi se replicirajo, medtem ko se predvajajo s pomočjo analognega predvajalnika.

Če želite ustvariti digitalno predstavitev zvočnega vala, snemalnik posname zvok z mikrofonom, ki pretvori zvok v analogni električni signal. Analogni električni signal prehaja v analogno-digitalni pretvornik (ADC). ADC nato pretvori analogni signal v digitalni signal z modulacijo pulzne kode ali linearno pulzno kodno modulacijo. V tem procesu so za različne točke na zvočnem valu prikazane numerične vrednosti. Ko se na grafu porazdelijo, lahko vidite zvočni val.

Za predvajanje posnete digitalne zvočne datoteke se zgodi obratno. Digitalni signal se pretvori v analogni električni signal, ki se pošlje vzdolž žice, ki je priključena na zvočnik. Signal omogoča, da zvočnik vibrira, kar povzroči vibriranje zraka, s čimer ponovite zvočne valove, ki ste jih prvotno slišali.

Bitna globina
Globina bitov je merilo bitov informacij v vsakem vzorcu. Na primer, zvočni posnetek, zapisan na CD-ju, ima bitno globino 16 bitov na vzorec, kar je enako kot večina digitalnih snemalnikov zvoka. Globina bitov določa amplitudo zvočnega valovanja. Večja globina bitov pomeni, da je med najglasnejšim delom zvočnega valovanja in najtišjim delom zvočnega valovanja večja dinamična vrednost. Vaš pametni telefon beleži zvočni posnetek pri 8 bitih na vzorec, medtem ko imajo digitalni snemalniki zvoka z najvišjo natančnostjo tudi 24-bitne globine.

Razlika v teh posnetkih je dinamični potencial med najglasnejšim zvočnim valom in najtišji zvok. Predstavljajte si, da beležite srečanje okrogle mize – oseba, ki sedi najbližje snemalniku zvoka, bo najglasnejša, in oseba, ki sedi najbolj oddaljeno od snemalnika zvoka, bo najtišja. Globina bitov pomaga razlagati, kako oddaljen je bil zvok, ki ste ga posneli.

V nekaterih primerih je idealna nižja bitna globina z visokonapetostnim filtrom, ki odstrani neželene frekvence. Na primer, snemanje predavanja običajno zahteva samo dovolj bitov, da bi lahko jasno slišali, kaj pravi profesor. Pravzaprav lahko preveč bitov povzroči neželeni hrup – šepetanje, klicanje, obračanje strani itd.

Mono ali Stereo
Ročni digitalni snemalniki zvoka posnamejo v mono ali stereo. Mono posnetki so narejeni na eni vhodni poti, običajno z enim mikrofonom. To pomeni, da ko poslušate posnetek s slušalkami, zaslišite enako mešanico na levi in ​​desni strani. Digitalni snemalniki zvoka ali diktafoni, ki posnamejo stereo, morajo imeti dva mikrofona, kar pomeni, da stanejo več kot mono snemalniki zvoka.

Razlika med mono in stereo snemanjem je globina. Stereo zvok je bolj resničen, saj je razdeljen tako, kot so vaša ušesa namenjena slišati, podobno temu, kot dve očesi zagotavljata globino vida, ki jo eno oko samo ne more. Na primer, če vaš profesor med predavanjem skače po učilnici s stereo snemalnikom zvoka, lahko ugotovite, kje v sobi je bil v vsakem trenutku snemanja. Z mono snemanjem, slišite le nihanja v zvoka profesorjevega glasu, ko se odmika in približuje snemalniku zvoka.

Večina stereo digitalnih snemalnikov zvoka ima svoje mikrofone nastavljene v konfiguraciji XY – mikrofon na desni je nagnjen na levo stran in obratno. Nekateri snemalniki zvoka omogočajo prilagajanje smeri mikrofonov, tako da lahko posnamete zvok z AB konfiguracijo, kjer so mikrofoni vzporedni, ali konfiguracijo ORTF, kjer so mikrofoni usmerjeni drug proti drugemu.

Vsaka konfiguracija mikrofona ustvari drugo stereo sliko. Konfiguracija XY zapisuje zvok z najmanjšo globino, saj se mikrofoni med seboj prekrivajo. To poudarja sredino mešanice in je najboljša za snemanje glavnega vira, medtem ko posname še zvoke v ozadju na obeh straneh. Konfiguracija AB omogoča večjo globino, če poudarite center. Za najširšo stereo sliko se konfiguracija ORTF skoraj izključno osredotoči na ločevanje levega in desnega mikrofona z zelo malo prekrivanjem.

Avtor: Marko Vidrih

snemalnik zvoka

Snemalnik zvoka – Vse kar morate vedeti
1 od 5
snemalnik zvoka
snemalnik zvoka
snemalnik zvoka
snemalnik zvoka
snemalnik zvoka
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

V Vrhtrebnje našli mrtvo osebo

21.11.2018
Na pomoč tudi reševalci. TREBNJE - Včeraj po 18. uri so v naselju Vrhtrebnje, občina Trebnje, gasilci PGD Vrhtrebnje in Trebnje omogočili vstop reševalcem NMP Trebnje v stanovanjsko hišo,  v kateri so našli mrtvo ...

Božič

21.11.2018
Božič je dan, ki ga kristjani po celem svetu slavijo kot rojstvo Jezusa Kristusa. Praznuje pa ga tudi veliko drugih ljudi, saj je s svojo domačnostjo našel pot v takšna in drugačna gospodinjstva. Božič je torej ...

Kam je izginil Uroš iz Boštanja? Zadnjič opažen na Kredarici!

20.11.2018
Že v ponedeljek je na območju Vrat potekala iskalna akcija. BOŠTANJ - Svojci so danes obvestili policijo, da od nedelje, 18. novembra 2018, pogrešajo 42-letnega Uroša Šunto iz Boštanja. Takoj smo pričeli izvajati ...

VIDEO: Nag na sneg in mraz, videlo ga je milijon ljudi

20.11.2018
V minulih dneh se je ohladilo. Ni ga junaka, ki bi šel danes premalo oblečen v mrzlo ponedeljkovo jutro. Na spletu pa še vedno kraljuje video, ki je nastal v Bosni in Hercegovini. Za junaka na sliki tudi minus in sneg ...