• 7.56C Novo mesto
  • 04:09
  • Čet, 17.01.2019
  • Prijava
  • Registracija

Kaj točno se zgodi, ko zaustavite ali se odjavite iz sistema Windows?

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Windows v veliki meri dela v ozadju, ko izklopite, znova zaženete ali se odjavite iz računalnika. Proces zagotavlja, da so vsi vaši podatki o delu in aplikacijah shranjeni, preden se računalnik izklopi.

Preverjanje sistema Windows za prijavljene uporabnike (pri zaustavitvi)

Ko računalniku sporočite, naj se ugasne ali znova zažene, Windows najprej preveri, ali je aktiven še kakšen drug uporabniški račun. To se zgodi, ko zaklenete sejo sistema Windows in se prijavite z drugim uporabniškim računom.

Windows

Če sistem Windows ugotovi, da uporabniški računi niso pravilno odjavljeni, vas bo opozoril s sporočilom »Nekdo drug še uporablja ta računalnik«. Če boste sistem prisilno zaustavili ali ponovno zagnali, ta drugi uporabnik lahko izgubi vse neshranjene podatke v odprtih aplikacijah. Ponavadi je dobro, da se tu ustavite in pustite, da se drugi uporabnik prijavi, shrani svoje delo in se odjavi pred zaustavitvijo.

Windows vam omogoča, da vseeno kliknete na »Zaustavitev«, če ste prepričani, da drugemu uporabniku ni potrebno shraniti odprtih datotek. Sistem bo nato prisilno odjavil drugi uporabniški račun, ter zaprl vse odprte aplikacije. Vsi neshranjeni podatki bodo »izgubljeni«.

Če ste edini prijavljeni uporabnik, tega sporočila ne boste videli, Windows pa bo takoj prešel v naslednji korak.

Windows programom naznani, da shranijo svoje delo in se zaprejo

Preden se računalnik zaustavi ali ugasne, Windows sporoči vsem vašim odprtim programom, da shranijo svoje delo in se zaprejo. To se zgodi tudi, ko znova zaženete računalnik.

Windows pošlje sporočilo WM_QUERYENDSESSION na vsako odprto okno. Programi naj bi shranili svoje delo in se zaprli, kar lahko traja nekaj trenutkov. To je razlog, zakaj lahko včasih traja kar nekaj časa za zaustavitev ali odjavo iz računalnika.

Windows

Programi lahko »blokirajo« ta proces tako, da vas opozorijo, da potrebujejo uporabniško potrditev. Program ima lahko na primer odprte datoteke, ki jih morate shraniti sami. Če aplikacija zahteva tak postopek, se prikaže sporočilo »Ta aplikacija preprečuje zaustavitev«. Aplikacija lahko tukaj prikaže tudi sporočilo po meri s funkcijo ShutdownBlockReasonCreate.

Če vidite to sporočilo, kliknite »Prekliči«, preverite aplikacijo, shranite podatke in jo zaprite sami. Če podatke želite zavreči, lahko nadaljujete s klikom na »Vseeno zapri« ali »Odjava«.

Upoštevajte, da Windows zapre druge aplikacije, ko so te pripravljene. Če imate deset odprtih aplikacij in samo ena preprečuje zaustavitev, boste videli samo to aplikacijo, če tukaj kliknete na »Prekliči«. Windows bo sam zaprl preostalih devet aplikacij.

V operacijskem sistemu Windows 10 si bo Windows prav tako zapomnil, katera okna aplikacij ste pustili odprte in jih poskušal znova odpreti, ko se naslednjič prijavite v računalnik.

Windows vas odjavi

Ko so vsi podatki shranjeni in programi zaprti, vas Windows odjavi. Celotna »seja« operacijskega sistema Windows, ki pripada vašem uporabniškemu računu, je končana in noben odprt program se ne bo več izvajal.

Windows

Veliko dejanj Windows opravi samodejno. Na primer, vsebina registra Windows uporabniškega računa je običajno shranjena v pomnilniku. Ko se odjavite, se ta shrani na disk. Ko se naslednjič prijavite, pa bo naložena nazaj v pomnilnik.

Če se odjavljate, vas Windows vrne na zaslon za prijavo, da se lahko prijavite kot drug uporabnik. Če zaustavite ali znova zaženete sistem, Windows nadaljuje postopek zaustavitve.

Windows se zaustavi

Ko Windows konča z odjavljanjem vseh uporabnikov, se lahko samo še izklopi. Windows sporoči sistemskim storitvam in lastnim procesom, da se izklopijo in shranijo vse potrebne podatke na disk. Natančneje, Windows sporočilo SERVICE_ACCEPT_PRESHUTDOWN pošlje vsem izvajanim storitvam. Ko so storitve opozorjene, prejmejo sporočilo SERVICE_ACCEPT_SHUTDOWN. Storitev ima potem 20 sekund za »čiščenje« in zaustavitev, preden jo Windows ugasne.

Windows 10 bo na disk, kot delno hibernacijo, shranil tudi stanje vašega jedra operacijskega sistema Windows. Naslednjič, ko zaženete računalnik, lahko Windows znova naloži shranjeno jedro in se hitreje zažene ter preskoči počasnejši proces inicializacije strojne opreme. Ta funkcija se imenuje »Hitri zagon«.

Windows

Windows bo delal tudi na uporabi vseh razpoložljivih posodobitev za Windows med zadnjimi deli postopka zaustavitve. Windows izvede različne naloge posodabljanja ob zaustavitvi, preden se računalnik zažene in v ozadju, ko je računalnik vklopljen.

Ko bo vse narejeno, bo Windows dokončno izklopil vaš SSD pogon ali trdi disk, pri čemer bo čakal na signal »vse čisto«, ki kaže, da so bili vsi podatki sistema shranjeni na fizičnem disku. To pomeni, da je bila vsa programska oprema zaprta in so vsi vaši podatki shranjeni na disk.

Windows izklopi računalnik

Nazadnje, Windows obvesti ACPI (napredni vmesnik za konfiguracijo in napajanje). Ta poskrbi, da se računalnik fizično izklopi. Postopek zaustavitve je končan.

Windows

Če ste že kdaj uporabljali Windows 95, se boste spominjali dni, ko so bili aktualni signali za zaustavitev ACPI. Windows je v tem koraku prikazal sporočilo »Zdaj lahko varno izklopite računalnik« in morali ste sami pritisniti na gumb za fizični izklop. Standard ACPI, ki je bil prvič izdan leta 1996, omogoča, da Windows sam izklopi računalnik.

To deluje drugače, kot uporaba spanja ali mirovanja računalnika. Med spanjem bo računalnik ostal vklopljen v načinu zelo nizke porabe baterije. Z mirovanjem pa vaš računalnik shrani celotno stanje sistema na disk in ga obnovi, ko ga ponovno vklopite.

Avtor: Marko Vidrih

Kaj točno se zgodi, ko zaustavite ali se odjavite iz sistema Windows?
1 od 1
Windows
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Nasveti in triki proti pregrevanju prenosnika

16.01.2019
Če se prenosnik preveč segreje, se na neki točki varovano izklopi. V najslabšem primeru lahko pride do nepopravljive škode na strojni opremi. Vzroki so različni, poleg prahu in umazanije, ostajajo še številni drugi ...

Ozmerjal konja, policija mu je napisala kazen

16.01.2019
Moški je jezdil proti Glavnemu trgu in tam s konjem vstopil v vežo dvorišča. NOVO MESTO – V ponedeljek so novomeški policisti prejeli več klicev občanov, ki so se zgražali nad ravnanjem očitno pijanega jahača. Ta ...

"Po Bršljinu se sprehaja čuden tip, ki išče priložnost za vlom!"

16.01.2019
Na nepoklicanega je pred dnevi policijsko upravo opozoril tudi Novomeščan. NOVO MESTO - Nepridipravi ne počivajo. Pozornost ne bo odveč. Na nepoklicanega je pred dnevi Policijsko upravo Novo mesto opozoril tudi ...

Pri Celju umrl pod lastnim avtom

16.01.2019
Posredovali so gasilci PGD Nazarje. BRASLOVČE - Ob 20.25 je v Dobrovljah, občina Braslovče, osebno vozilo zdrsnilo po pobočju in pod sabo ukleščilo občana. Posredovali so gasilci PGD Nazarje, Dobrovlje in PGE Celje, ki ...