• -1.88C Novo mesto
  • 10:24
  • Čet, 13.12.2018
  • Prijava
  • Registracija

Abeceda vrednot – rastem v sebi in s teboj

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Abeceda vrednot je povezala osnovne šole v Trebnjem, Velikem Gabru in Šentrupertu s Centrom za izobraževanje in kulturo Trebnje in z Javnim skladom za kulturne dejavnosti Območna izpostava Trebnje.

 

TREBNJE – Na trebanjski šoli smo se v projekt Abeceda odličnosti, mojstrstva in etike vključili z različnimi aktivnostmi na centralni šoli in na vseh treh podružnicah. Pri razrednih urah, slovenščini, zgodovini, zemljepisu, domovinski in državljanski kulturi in etiki, izbirnih predmetih in interesnih dejavnostih je sedemnajst mentoric z učenci (cel oddelek/skupina, dvojice, posamezniki) izdelalo abecedo vrednot. O njih smo nato razmišljali, iskali pozitivne primere iz prakse, pisali literarna besedila, likovno ustvarjali. Nastale so čudovite risbe, pesmi, daljša literarna besedila pa tudi zapisi misli, ki so nastali v skupinah in so nas na svojstven način povezali. Zanimivo je bilo prisluhniti, koliko odtenkov sreče, časa, fantazije, veselja … je v nas in okoli nas. In kaj vse nam pomeni življenje, zakaj ga cenimo. Le da tega včasih ne opazimo. Zato je dobro, da smo o tem razmišljali, se pogovarjali, ustvarjali. Na temo vrednot smo se vključili tudi v naš projekt in razstavo Igre, igrače, igranje, saj smo ugotovili, da je tudi igra/igrača vrednota.

 

V naslednjem koraku smo iz zbranega gradiva vseh treh šol naredili izbor najpomembnejših vrednot in določili, katerim vrednotam se posebej posveti posamezna šola.  Na izbrane črke smo izdelali miselne vzorce, opravili izbor literarnih prispevkov in najodličnejše izdali v skupni publikaciji osnovnih šol Trebnje, Šentrupert in Veliki Gaber. Zaradi omejenega obsega publikacije  bomo z naše šole vključili miselne vzorce in literarne prispevke na enajst črk za naslednje vrednote: A – aktivnost, ambicije, Č – človek, čas,  F – fantastičnost, fasciniranje, I – izobrazba, inovativnost, izvirnost, L – luč, ljubezen, lepota, O  – osebnost, odličnost, originalnost, olikanost, R – rast, resnica, red,  S – sreča, svoboda, spoštovanje, Š – šolanje, šport, V – veselje, vztrajnost, volja, Ž – življenje, želje.

 

Projekt smo zaključili s skupno kulturno prireditvijo, ki je bila 21. februarja na CIK-u, na kateri so s kratkim kulturnim programom sodelovale vse tri šole. OŠ Trebnje je uspešno zastopala skupina učencev Stanke Zaletelj in Ariane Novak. Glasbeno-plesne točke tretješolcev  je pod mentorstvom Mojce Bahun prisrčno povezovala učenka Maja Metelko.

 

Ob tej priložnosti je bila v avli CIK Trebnje otvoritev razstave miselnih vzorcev, na katero ste še vedno lepo vabljeni. Izdana pa je bila tudi publikacija, ki si jo lahko ogledate v knjižnici.

 

Z razstavo, ki jo bomo v marcu na to temo postavili tudi na OŠ Trebnje, in z izdajo publikacije se zaključuje naš skupni projekt, ne pa tudi razmišljanje, ustvarjanje na temo vrednot, saj želimo tudi v prihodnje osmisliti naše delo in predvsem medsebojne odnose prav skozi prizmo pozitivnih vrednot.

 

Ivanka Višček
(Foto: OŠ Trebnje)

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

FOTO: To je parkirišče v NM, kjer je bilo v zadnjem času precej vlomov!

13.12.2018
Pri tem smo jim v pomoč tudi sami, saj puščamo vozila na določenih parkiriščih tudi celo noč. NOVO MESTO - Vlomilci ne izbirajo ne ure, ne dneva. Ampak pozorno prežijo na svoje žrtve. Pri tem smo jim v pomoč tudi ...

FOTO: To je Hrvat, ki je hotel pijan v Slovenijo!

12.12.2018
Ugotovljeno je bilo, da je imel voznik v litru izdihanega zraka 0,50 miligramov alkohola. METLIKA - Policisti Postaje mejne policije Metlika so danes dopoldne na vstopu v Slovenijo kontrolirali voznika tovornega vozila ...

Po streljanju: "Mi se skrivamo v kleti!"

12.12.2018
Že nekaj ur po napadu so francoske oblasti javile, da so napadalca identificirali. STRASBOURG - Okrepljene enote francoske policije in vojske še vedno iščejo napadalca, ki je sinoči nekaj minut streljal v okolici ...

Od četrtka do sobote bo nekaj snega

12.12.2018
Ponoči se bo postopno pooblačilo. NOVO MESTO - Danes bo v zahodnih krajih pretežno jasno, drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem okoli 10 °C., ...