• -2C Novo mesto
  • 20:47
  • Tor, 18.12.2018
  • Prijava
  • Registracija

Čudež v Postojnski jami, izlegla se je prva človeška ribica

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Iz Postojnske jame so v svet poslali razveseljivo novico, saj so doživeli pravi naravni čudež. V ponedeljek ob 10.48 so namreč dobili prvo ličinko tako imenovanega zmajčka oziroma človeške ribice, kar je točno štiri mesece od dneva, ko je človeška ribica v akvariju izlegla svoje prvo jajčece.

POSTOJNA – “Čeprav so nam tako znanost kot predhodne izkušnje raziskovalcev dali skoraj ničelno verjetnost, da bi se v jamskem akvariju pred našimi očmi kdaj koli do konca odvila drama razvoja jajčec do izleganja čoveške ribice, smo v to verjeli,” so spooročili iz Postojnske jame, kjer so za zarod skrbeli iz ure v uro, opazovali jajčeca in povezovali znanstvena dejstva z lastnimi opazovanji. Človeška ribica je za nas namreč še vedno velika neznanka, saj se skriva pred našimi očmi.

V naravi se iz 500 izleženih jajčec sicer uspešno razvijeta le dva mladička, zato je tokratni dogodek še toliko veličastnejši. Jajčec, iz katerih se še lahko razvijajo mali jamski zmajčki, je še 22, vseh izleženih je bilo 64. Znanstveniki pozorno spremljajo, iz katerega se bo izlegla naslednja ličinka. Za prvo se je izkazalo, da je zelo borbena, saj se je dobesedno izstrelila iz ovojnice in zaplavala po akvariju. “Tudi to je bilo popolno presenečenje, saj redka literatura, ki o proteusu sploh obstaja, piše o izleganju kot o večkratnih poskusih zarodka, da bi prebil ovojnico. No, naš prvi zmajček se je v življenje dobesedno izstrelil, v enem samem poskusu,” so navdušeni. Izleganje ribice so tudi posneli, a zdaj se pravo delo šele začenja.

Ličinka bo kmalu postala lačna, obenem pa bo redno potrebovala svežo vodo, da ne bo prišlo do okužbe. Če bo ličink več, bo morala biti vsaka v svojem akvarijo, tako da jim bodo morali pripraviti prave male jasli. “In če bo šlo vse po sreči, bodo zmajčki zrasli. Čeprav ne bodo bruhali ognja, bo takrat pravi čas za ognjemet,” so sklenili pri Postojnski jami, kjer se dogajanja okoli tega skrivnostnega bitjeca izjemno veselijo. In prav je tako. Vir: Postojnska jama, M. S.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Računalnik - 14 nasvetov za katere vam je lahko žal, da jih niste poznali prej

18.12.2018
Obstajajo trije tipi uporabnikov računalnika: tisti, ki uporabljajo miško, tisti, ki uporabljajo tipkovnico, in tisti, ki raje govorijo z pametnim pomočnikom Cortano ali Siri. Ne glede na to, v katero kategorijo spadate, ne ...

Pri Kočevju umrl pod drevesom

18.12.2018
Pred prihodom reševalcev NMP Kočevje je ponesrečenca izpod drevesa rešil sodelavec.  KOČEVJE - Ob 14.00 se je pri naselju Knežja Lipa, občina Kočevje, pri delu v gozdu na delavca podrlo drevo. Pred prihodom ...

Kako do čiste vode?

18.12.2018
Čista voda je izjemno pomembna za zdravo, kakovostno in dolgo življenje. Voda je namreč vir življenja, vse izhaja iz nje, zato je še kako pomembno, kakšno vodo pijemo. Pomembno je tudi, da pijemo dovolj vode, saj je ...

Zidarstvo Knez - Vaš zanesljiv partner pri gradnji

18.12.2018
Iščete dobrega gradbenika? Preverili smo gradbenike v kraju Novo mesto z okolico, ter našli zanesljivega gradbenika Zidarstvo Knez. Cilj zgrajene hiše je, da se boste v njej dobro počutili, prav zato je vsak objekt ...