• 2C Novo mesto
  • 07:07
  • Pet, 16.11.2018
  • Prijava
  • Registracija

Dolenjska žaluje, umrla je Anica Zidar

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Glavna junakinja njenih del je močna ženska.

MOKRONOG – V 82. letu je umrla priznana učiteljica in pisateljica Anica Zidar iz Mokronoga. Le nekaj dni poprej je bila sprejeta med liste Rastoče knjige Temeniške in Mirnske doline. „Iskreno sožalje domačim. Zanamcem bodo ostale njene zgodbe, ki opevajo Dolenjsko in opisujejo kmečko življenje po drugi svetovni vojni,“ so zapisali na Facebook strani knjižnice Pavla Golie v Trebnjem.

Diferencialni izpit

Od leta 1944 do 1955 je obiskovala klasično gimnazijo v Novem mestu, nato je eno leto delala na pošti kot tajnica. Nekaj let je bila zaposlena v Državnem zavarovalnem zavodu v Novem mestu, nato pa še pri Telekomunikacijah v Mokronogu. Leta 1963 je naredila diferencialni izpit za učiteljico razrednega pouka in do upokojitve učila na osnovni šoli v Mokronogu, o življenju Zidarjeve zapiše Wikipedia.

Plodovita ustvarjalka

„V gimnaziji je sodelovala pri šolskem glasilu Stezice. Velja za eno najbolj plodovitih pisateljic popularne kmečke povesti, ki se dogaja na Dolenjskem. V Kmečki knjižni zbirki je izdala šest povesti. Njihova naklada je bila za slovenske tržne razmere visoka, tako sta npr. Sence na mavrici in Pridi k tolmunu izšli v 5000 izvodih, Pomladne vode in Začutila sem tvojo ljubezen pa v 4000 izvodih. Zadnja povest Zapoj, bela golobica je izšla pri Literarnem klubu upokojencev. Kratko prozo je objavljala v periodiki: v Dolenjskem listu, Kmečkem glasu, Otroku in družini, Rodni grudi, Slovenskem koledarju, Samorastniški besedi … zadnja leta pa predvsem v reviji Rast in v zborniku seniorjev V zavetju besede, ki ga izdaja revija Mentor. V samozaložbi je izdala zbirko pravljic Škratek Lapuhek in napisala tri radijske pravljice: Dober dan, rožnata dežela (1984), Drobtinica ima športni dan (1988) in Cesta milnatih mehurčkov (1998). Predvajala jih je oddaja Lahko noč, otroci prvega programa radia Slovenija. Sodelovala je pri sestavi berila za drugi razred osnovne šole Hiša, hiška, hiškica (1991) (COBISS) in pri sestavi neumetnostnih besedil ter učnih listov za slovenski jezik od prvega do tretjega razreda,“ še doda Wikipedia.

Glavna junakinja njenih del je močna ženska. Napisala je osem del, prvo Umirajoča kmetija je izšlo leta 1975, zadnje pa leta 2007 (Škratek Lapuhek).

Na tem mestu iskreno sožalje svojcem in prijateljem!

D.P.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Ločevalna dieta

16.11.2018
Ločevalna dieta je dobro poznana dieta, ki sodi med dolgotrajnejše različice diet za hujšanje. Traja namreč kar 3 mesece. Po vsem svetu ima številne zagovornike, ki so se je že lotili in so z rezultatom zadovoljni. Spet ...

V soboto največja iskalna akcija: Trebnje z gasilci in nogometaši za Klemna!

15.11.2018
Zato je bil v Trebnjem sestavljen pravi bojni plan za največjo iskalno akcijo dosedaj! TREBNJE, KRVAVEC – Tudi današnje iskanje ni dalo rezultata, nogometaš NK Bartog Trebnje Klemen Musulin je še vedno med pogrešanimi ...

Kje je avto, ki so ga ukradli v Novem mestu

15.11.2018
Pogrešajo francoski štirikolesnik. NOVO MESTO - Z dvorišča stanovanjske hiše na Drski v Novem mestu je v noči na 15. 11. nekdo odtujil osebni avtomobil Renault megane grand tour, 1,5 DCI, kovinsko sive barve, letnik ...

V Velikem Lipju odprtje nove poslovilne vežice

15.11.2018
Občina načrtuje tudi obnovo vežice v Hinjah. ŽUŽEMBERK - "Občina že 20 let deluje za in predvsem zaradi več kot 4.800 občanov," je s ponosom povedal Franc Škufca, župan občine Žužemberk, ko je odprl novo ...