• 17C Novo mesto
  • 01:58
  • Čet, 21.06.2018
  • Prijava
  • Registracija

FOTO: Četrtkova sozvočja – niz izjemnih glasbenih dogodkov

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Letošnja Četrtkova sozvočja je februarja odprl večer učencev Glasbene šole Trebnje.

TREBNJE – Glasbena šola Trebnje in Galerija likovnih samorastnikov Trebnje sta letošnji niz izjemnih glasbenih dogodkov, cikel koncertov komorne glasbe, pod skupnim naslovom Četrtkova sozvočja zaključila sinoči.

Letošnja Četrtkova sozvočja je februarja odprl večer učencev Glasbene šole Trebnje. Sledil pa je niz koncertov, ko se je v vsaki od komornih zasedb predstavil tudi učitelj Glasbene šole Trebnje – marca je nastopil godalni kvartet Al Fine (z violinistko Urško Trček Lenarčič), aprila kvartet flavt Traverso (s flavtistko Špelo Lampret), maja je sledil koncert kvarteta kitar Mascara (z baskitaristom Mitjem Režmanom) in sinoči še izjemen koncert klavirskega tria Amael (s pianistom Zoltanom Petrom). »Namen je bogatitev tega glasbenega izobraževanja v Trebnjem in okolici in širjenje poslušalske kulture med mladimi generacijami ljubiteljskih glasbenikov. Lahko rečemo, da je lep obisk četrtkovih recitalov in zbrano poslušanje teh koncertnih programov kar dokazalo, da je projekt uspešen, in seveda upamo, da bomo z njim nadaljevali tudi v naslednjem šolskem letu,« pravi ravnateljica Glasbene šole Trebnje Tatjana Mihelčič Gregorčič.

Povezovanje med kulturnimi ustanovami ima sicer v dolini rek Temenica in Mirna že dolgoletno tradicijo. Ideja o ciklu koncertov, ki bi likovne motive galerije oplemenitila z bogatimi glasbenimi odtenki, pa se je rodila lani, ko je Glasbena šola Trebnje v sklopu praznovanja 50. Mednarodnega tabora likovnih samorastnikov Trebnje organizirala cikel koncertov, na katerem so se predstavili mladi glasbeniki iz Trebnjega in okolice, ki začenjajo svojo poklicno pot. »Mogoče niti ne samo kultura, ampak tudi izobraževanje. Se pravi na teh dveh področjih je zelo pomembno, da se inštitucije povezujejo, kajti predstavljajo zibelko razvoja vsake družbe, vsake civilizacije. Kultura spodbuja ustvarjalnost, izobraževanje pa inovativnost, kreativnost, in to sta pravzaprav gibalo vsakega napredka. Če se pa inštitucije združijo, se pravi, da nekako nagovorijo vse človekove čute, je pa seveda učinek toliko večji, pa prepričana sem, da tudi dodana vrednost bistveno, bistveno večja,« meni direktorica Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje Patricija Pavlič.

Povezovanje na kulturnem področju ima sicer v občinah Trebnje, Mirna, Šentrupert in Mokronog dolgoletno tradicijo, ki jo tovrstni cikli in izjemne priložnosti le še nadgrajujejo in bogatijo. Kot je svojevrsten primer povezovanja mednarodni tabor likovnih samorastnikov, ki ga bo Trebnje od danes do prihodnje sobote gostilo že 51-ič zapovrstvjo. Obiskovalci bodo lahko devet umetnikov iz šestih držav, ki v Trebnje prihajajo prvič, med ustvarjanjem opazovali in z njimi poklepetali od nedelje do petka, od 9. do 12. ure in od 14. do 19. ure, le v sredo od 9. do 12. ure.

Vir in fotografije: CIK Trebnje

FOTO: Četrtkova sozvočja – niz izjemnih glasbenih dogodkov
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

VIDEO: Ste že videli bolj vinjenega policista?

20.06.2018
Policisti so tisti, ki skrbijo za red v prometu. Pa jim ne uspe vedno. Tale šaljivi videoposnetek kaže policista, ki je očitno pogledal globoko v kozarec. D.P.

FOTO: Je voznica zaspala? Trije poškodovani v nesreči

20.06.2018
Delavci CP Trebnje so postavili zaporo prometa in uredili obvoz. ŠENTRUPERT - Ob 13.50 sta v Slovenski vasi, občina Šentrupert, trčili osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Trebnje in Šentrupert so zavarovali kraj ...

Planina Vogar

20.06.2018
Vogar je izredno lepa razpotegnjena planina, ki jo krasijo grbinasti travniki in številne pastirske kočice, ki so spremenjene v počitniške hišice. Lahko ste prepričani, da vam bo obisk Vogarja polepšal dan, saj se boste ...

Sredi noči akcija na Mirni

20.06.2018
Poškodovano osebo so gasilci prenesli do reševalnega vozila. MIRNA - Za gasilce, policiste in reševalce ni dneva ali noči. Ko je akcija, je akcija. Tako je bilo tudi minulo noč. Ob 2.11 so v Sokolski ulici na Mirni ...