• 1C Novo mesto
  • 07:31
  • Sre, 21.11.2018
  • Prijava
  • Registracija

FOTO: Položili so temeljni kamen, zrasel bo nov gasilski dom

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Za temeniško dolino je to vsekakor velik dogodek, za gasilsko društvo pa nov list v bogati več kot sedemdesetletni zgodovini.

TEMENICA – Prvo nedeljo v juliju je Prostovoljno gasilsko društvo Temenica slavnostno položilo in blagoslovilo temeljni kamen za gradnjo novega gasilskega doma. Lokacija, kjer bo v prihodnjih letih zrasel nov sodoben gasilski objekt, leži v samem centru vasi ob kulturnem domu, podružnični šoli in športnem igrišču, kar smiselno povezuje družabne objekte v tem delu občine. 

Prireditev se je začela s slavnostno parado gasilcev in slovesno sveto mašo, ki jo je daroval šentviški župnik Izidor Grošelj. Kot je povedal v pridigi, s temeljnim kamnom postavimo začetek nekega novega obdobja in se zahvalimo vsem rodovom gasilcev iz teh krajev.

Gasilstvo v Temenici deluje že vse od leta 1946, društvo pa je z ustanovitvijo takoj začelo z marljivim delom in po dveh letih že nabavilo prvo ročno brizgalno. Prve gasilske prostore so imeli v najemu pri zdajšnji Turistični kmetiji Fajdiga vse do leta 1959, ko so v neposredni bližini kupili zemljišče in zgradili zdajšnji dom, ki pa je v vseh teh letih postal premajhen. Po besedah predsednika PGD Temenica Davida Kutnarja se je društvo v vsej 72-letni zgodovini uspešno razvijalo in širilo. Povečalo se je članstvo, posodabljala gasilska vozila, izboljšala oprema za delovanje in posredovanje. Prav zaradi prostorske stiske v obstoječem gasilskem domu in pomanjkanju manipulativnega prostora so v letu 2017 od ivanške občine kupili zemljišče za gradnjo novega gasilskega doma. V letošnjem letu so pristopili k izdelavi projektne dokumentacije. Gasilski objekt bo v prihodnjih letih zgrajen v velikosti 20×10 metrov, sestavljen iz treh garaž, večnamenske dvorane, sejne sobe in sanitarij, je povedal Kutnar in dodaja: »Gre za smel pogumen korak, saj gre za delovanje organizacije, ki deluje zgolj na prostovoljni bazi. Če želimo prostovoljstvo ohraniti moramo nenehno ustvarjati pogoje zanj in ga z zgledom prenašati na mlajše generacije«.

Spodbudne besede ob položitvi in blagoslovu temeljnega kamna so izrekli predsednik Gasilske zveze Ivančna Gorica Jure Strmole, poveljnik GZ Ivančna Gorica Slavko Zaletelj, častni predsednik GZ Ivančna Gorica Lojze Ljubič, tamkajšnji predsednik krajevne skupnosti Ignacij Kastelic in podžupan občine Ivančna Gorica Tomaž Smole. Smole meni, da je vsakršna taka prireditev za občino Ivančna Gorica bistvenega pomena, saj »strmijo« k enakomernemu razvoju vseh dvanajstih krajevnih skupnosti oz. biserov občine. Prostovoljna gasilska društva so na podeželju pomemben dejavnik povezovanja in druženja ter skrbijo za razvoj tudi drugih dejavnosti v kraju in širši okolici. Za opravljanje dejavnosti pa potrebujejo ustrezne pogoje in eden osnovnih pogojev so tudi prostori v katerih uresničujejo svoje dejavnosti. Po videni zagnanosti tamkajšnjih gasilcev in ogledu makete gasilskega doma bo to dom vseh krajanov. V njem pa bodo poleg gasilcev, prostore našla tudi druga društva, ki delujejo pod okriljem krajevne skupnosti Temenica, še dodaja Smole.

Prireditev so s prepevanjem obogatili člani Moškega pevskega zbora Prijatelji in Mladinski pevski zbor Župnije Šentvid pri Stični, z glasbo Pihalni orkester Litija in s plesom domače mažoretke Sinjakluba.

Vir in fotografija: G.S.

FOTO: Položili so temeljni kamen, zrasel bo nov gasilski dom
1 od 8
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

V Vrhtrebnje našli mrtvo osebo

21.11.2018
Na pomoč tudi reševalci. TREBNJE - Včeraj po 18. uri so v naselju Vrhtrebnje, občina Trebnje, gasilci PGD Vrhtrebnje in Trebnje omogočili vstop reševalcem NMP Trebnje v stanovanjsko hišo,  v kateri so našli mrtvo ...

Božič

21.11.2018
Božič je dan, ki ga kristjani po celem svetu slavijo kot rojstvo Jezusa Kristusa. Praznuje pa ga tudi veliko drugih ljudi, saj je s svojo domačnostjo našel pot v takšna in drugačna gospodinjstva. Božič je torej ...

Kam je izginil Uroš iz Boštanja? Zadnjič opažen na Kredarici!

20.11.2018
Že v ponedeljek je na območju Vrat potekala iskalna akcija. BOŠTANJ - Svojci so danes obvestili policijo, da od nedelje, 18. novembra 2018, pogrešajo 42-letnega Uroša Šunto iz Boštanja. Takoj smo pričeli izvajati ...

VIDEO: Nag na sneg in mraz, videlo ga je milijon ljudi

20.11.2018
V minulih dneh se je ohladilo. Ni ga junaka, ki bi šel danes premalo oblečen v mrzlo ponedeljkovo jutro. Na spletu pa še vedno kraljuje video, ki je nastal v Bosni in Hercegovini. Za junaka na sliki tudi minus in sneg ...