• 15C Novo mesto
  • 22:49
  • Tor, 18.09.2018
  • Prijava
  • Registracija

FOTO: Položili so temeljni kamen, zrasel bo nov gasilski dom

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Za temeniško dolino je to vsekakor velik dogodek, za gasilsko društvo pa nov list v bogati več kot sedemdesetletni zgodovini.

TEMENICA – Prvo nedeljo v juliju je Prostovoljno gasilsko društvo Temenica slavnostno položilo in blagoslovilo temeljni kamen za gradnjo novega gasilskega doma. Lokacija, kjer bo v prihodnjih letih zrasel nov sodoben gasilski objekt, leži v samem centru vasi ob kulturnem domu, podružnični šoli in športnem igrišču, kar smiselno povezuje družabne objekte v tem delu občine. 

Prireditev se je začela s slavnostno parado gasilcev in slovesno sveto mašo, ki jo je daroval šentviški župnik Izidor Grošelj. Kot je povedal v pridigi, s temeljnim kamnom postavimo začetek nekega novega obdobja in se zahvalimo vsem rodovom gasilcev iz teh krajev.

Gasilstvo v Temenici deluje že vse od leta 1946, društvo pa je z ustanovitvijo takoj začelo z marljivim delom in po dveh letih že nabavilo prvo ročno brizgalno. Prve gasilske prostore so imeli v najemu pri zdajšnji Turistični kmetiji Fajdiga vse do leta 1959, ko so v neposredni bližini kupili zemljišče in zgradili zdajšnji dom, ki pa je v vseh teh letih postal premajhen. Po besedah predsednika PGD Temenica Davida Kutnarja se je društvo v vsej 72-letni zgodovini uspešno razvijalo in širilo. Povečalo se je članstvo, posodabljala gasilska vozila, izboljšala oprema za delovanje in posredovanje. Prav zaradi prostorske stiske v obstoječem gasilskem domu in pomanjkanju manipulativnega prostora so v letu 2017 od ivanške občine kupili zemljišče za gradnjo novega gasilskega doma. V letošnjem letu so pristopili k izdelavi projektne dokumentacije. Gasilski objekt bo v prihodnjih letih zgrajen v velikosti 20×10 metrov, sestavljen iz treh garaž, večnamenske dvorane, sejne sobe in sanitarij, je povedal Kutnar in dodaja: »Gre za smel pogumen korak, saj gre za delovanje organizacije, ki deluje zgolj na prostovoljni bazi. Če želimo prostovoljstvo ohraniti moramo nenehno ustvarjati pogoje zanj in ga z zgledom prenašati na mlajše generacije«.

Spodbudne besede ob položitvi in blagoslovu temeljnega kamna so izrekli predsednik Gasilske zveze Ivančna Gorica Jure Strmole, poveljnik GZ Ivančna Gorica Slavko Zaletelj, častni predsednik GZ Ivančna Gorica Lojze Ljubič, tamkajšnji predsednik krajevne skupnosti Ignacij Kastelic in podžupan občine Ivančna Gorica Tomaž Smole. Smole meni, da je vsakršna taka prireditev za občino Ivančna Gorica bistvenega pomena, saj »strmijo« k enakomernemu razvoju vseh dvanajstih krajevnih skupnosti oz. biserov občine. Prostovoljna gasilska društva so na podeželju pomemben dejavnik povezovanja in druženja ter skrbijo za razvoj tudi drugih dejavnosti v kraju in širši okolici. Za opravljanje dejavnosti pa potrebujejo ustrezne pogoje in eden osnovnih pogojev so tudi prostori v katerih uresničujejo svoje dejavnosti. Po videni zagnanosti tamkajšnjih gasilcev in ogledu makete gasilskega doma bo to dom vseh krajanov. V njem pa bodo poleg gasilcev, prostore našla tudi druga društva, ki delujejo pod okriljem krajevne skupnosti Temenica, še dodaja Smole.

Prireditev so s prepevanjem obogatili člani Moškega pevskega zbora Prijatelji in Mladinski pevski zbor Župnije Šentvid pri Stični, z glasbo Pihalni orkester Litija in s plesom domače mažoretke Sinjakluba.

Vir in fotografija: G.S.

FOTO: Položili so temeljni kamen, zrasel bo nov gasilski dom
1 od 8
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Na dolenjki mu je zgorel akumulator

18.09.2018
Še pred prihodom gasilcev GB Ljubljana je voznik sam pogasil požar. GROSUPLJE - Ob 7.10 je na avtocesti Novo mesto–Ljubljana, med viaduktom Reber in Debelim hribom v smeri Ljubljane, zagorel akumulator kombiniranega ...

Novi iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone Xr in Apple Watch 4

18.09.2018
Apple je svoj letni dogodek (Apple Special Event) začel s popolnoma novo Apple Watch serije 4. Pametna ura, ki je osredotočena na vaše zdravje in varnost, je opremljena z inovativno tehnologijo. Videli smo tudi tri nove ...

Obsežna policijska akcija!

18.09.2018
V operativnih aktivnostih je vključenih preko 30 kriminalistov. LJUBLJANA - Ljubljanski kriminalisti danes na območju ljubljanske in mariborske policijske uprave na podlagi sodne odredbe opravljajo hišne preiskave ...

FOTO: Rešili živino, strehe ni več!

18.09.2018
Objekt v izmeri 18x28 metrov je utrpel poškodbe skoraj cele strehe. VELIKA STARA VAS - Ob 18.22 je zaradi goreče bale sena zagorel hlev v naselju Velika Stara vas, občina Grosuplje. Posredovalo je sedem prostovoljnih ...