• 18C Novo mesto
  • 12:56
  • Pet, 19.10.2018
  • Prijava
  • Registracija

FOTO: Posavski “graščaki” po izkušnje v Avstrijo

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Strokovna ekskurzija predstavnikov Gradov Posavja po Cesti gradov jugovzhodne avstrijske Štajerske.

SEVNICA – Predstavniki projekta Gradovi Posavja smo tudi letos ambiciozno zastavili naš skupni program, ki ga tudi uspešno izvajamo. Tako smo se pretekli konec tedna (24. in 25. marca) odpravili na dvodnevno strokovno ekskurzijo k sorodnemu združenju z več kot 30-letnim uspešnim delovanjem. Pridružile so se nam tudi 4 predstavnice iz Slovenske Bistrice na čelu z direktorico Zavoda za kulturo Herto Žagar. Izbira datuma za pot je bila povezana z odprtjem sezone na Cesti gradov – Die Schlösserstrasse na avstrijskem Štajerskem, uspešnega projekta povezovanja gradov v regiji. Sodelovanje z združenjem smo pričeli v preteklem letu, ko je njihovo delo na konferenci na gradu Sevnica (6. 4. 2017) predstavila sodelavka Martina Ajster, Slovenka s številnimi izkušnjami tako v Sloveniji kot v Avstriji. Prav z njeno pomočjo in njenim aktivnim sodelovanjem smo uspešno izvedli pestro »študijsko turo«, ki je vključevala ključne točke Ceste gradov ter srečanja tako s predsednikom združenja, z lastniki in upravljavci.

Povezano s Slovenijo

Na gradu Kornberg sta nas pozdravila lastnik gradu in predsednik Ceste gradov na avstrijskem Štajerskem Konzul mag. Andreas Grof Bardaeu ter že omenjena sodelavka združenja Martina Ajster, ki sta bila tudi naša gostitelja. Med ogledom gradu nam je grof Bardaeu predstavil svoje prednike, ki so povezani tudi s slovenskimi kraji, predvsem pa različne programe ter cilje, ki jih uresničujejo tako s svojim delom kot z delom združenja.

Pot smo nadaljevali v družbi vodnika Maria Hoferja ter si v družbi še enega Slovenca v službi v Avstriji ogledali Vulcano Ursprung v Auersbachu. Vulcano je blagovne znamka suhomesnatih izdelkov, predvsem pršuta, ki je njihov najbolj znani proizvod. Tako smo dobili vpogled v delo tudi drugih pomembnih ponudnikov lokalnih pridelkov in izdelkov, ki se spretno povezujejo in skupaj tržijo.

V bližini gradu Kornberg smo si ogledali razstavo »Majhen svet velikih gradov«, ki je bila do nedavnega na ogled v Termah Čatež ter je prilagojena za nov prostor.

Potem smo se udeležili odprtja sezone na gradu Riegersburg, mogočni utrdbi na vulkanskem osamelcu, do katerega je dostop z vzpenjačo. Tam nas je sprejel lastnik prestolonaslednik princ dr. Emanuel von und zu Liechtenstein in predstavil grad, ki je bil konec 15. stoletja in skoraj celotno 16. stoletje last vitezov Rajhenburških, ki so bili lastniki tudi večine gradov našega območja in so poimenovani po Rajhenburgu (danes Brestanica). Na voljo so različne razstave ter raznolika ponudba dodatnih aktivnosti (adrenalinski park, predstava s pticami ujedami, restavracija idr).

Družina upravlja grad

Večerja nas je čakala na gradu Kapfenstein, kjer nas je sprejela družina Winkler-Hermaden. Na gradu sta urejena hotel in restavracija, sami proizvajajo vino, v delo in upravljanje pa je vpeta vsa družina. Sprejela sta nas je lastnik Georg ter njegova hči Katharina, ki upravlja hotel, ob večerji pa smo predstavljali tudi naše delo, projekte in se dogovarjali za sodelovanja, saj je bil prisoten tudi predsednik grof Bardeau, g. Winkler-Herdman pa je blagajnik Ceste gradov.

Po degustaciji lokalnih vin smo prenočili v Feldbachu, kjer smo si v nedeljo ogledali mesto in Tabor Feldbach, ki je v 15. stoletju služil za obrambo in zaščito prebivalcev kraja. V njem je urejen muzej z etnološko razstavo oziroma »domoznansko razstavo« ter razstavami o prvi in drugi svetovni vojni.

Na gradu Deutschlandsberg, katerega lastnica je občina, nas je sprejel in pozdravil župan mag. Josef Wallner. Tu sta urejena restavracija in hotel ter muzej v katerem so predstavljene bogate najdbe predvsem iz mlajše železne dobe in časa Rimskega imperija ter razstavi orožja in stekla. Ravno občina in župan sta aktivno vpeta v projektne aktivnosti Ceste gradov ter opravijo številne administrativne in druge naloge.

Zadnji obiskani grad Ottersbach družine Abel velja za najbolj romantičnega. Urejen park, več soban in sobe z originalnim pohištvom lastnikov so namenjene predvsem porokam, ki so tudi glavni vir dohodka družine. Tako se čez leto pri njih odvije okoli 40 porok. Na stenah gradu pa so na ogled tudi grafike in freske nekaterih slovenskih štajerskih gradov, saj je družina bila v preteklosti lastnica steklarn v Hrastniku in Rogatcu.

V dobri družbi, zanimivem in pestrem programu ter gostoljubju naših gostiteljev na čelu z Martino Ajster smo spoznali del številnih aktivnosti in dobrih praks, ki povezujejo gradove na avstrijskem Štajerskem tako medsebojno kot del celotnega območja. Zagotovo je to ena izmed uspešnih zgodb povezovanja različnih, ki skupaj uspešno sooblikujejo celoto, čemur je namenjen tudi naš projekt Gradovi Posavja.

Posavski muzej Brežice in udeleženci

FOTO: Posavski “graščaki” po izkušnje v Avstrijo
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Muhičeva bi bila županja v Novem mestu

19.10.2018
Predsednica Zveze za Dolenjsko je postala na 4. kongresu stranke, letos septembra. NOVO MESTO - Mesec dni pred volitvami je Novo mesto dobilo kandidatko za županjo Novega mesta: Alenko Muhič. Danes je namreč Zveza za ...

Dolenjka spet kmetica leta!

19.10.2018
O njej so večkrat z izbranimi besedami pisali v Dolenjskem listu. NOVO MESTO – Pa imamo nov naslov, novo lovoriko v Novem mestu. Novomeščanka Marija Jakše iz Malega Podljubna je postala kmetica leta! Marija ni ...

Sinoči tekla kri, 18-letnik zabodel 30-letnika!

19.10.2018
Eni osebi je bila na kraju odvzeta prostost. LJUBLJANA – Policijska uprava Ljubljana poroča o tragičnem dogodku, ki se je zgodil sinoči na Litijski cesti v Ljubljani v Štepanjskem naselju. Skopo poročilo ...

Črni čaj

19.10.2018
Črni čaj je čaj, pri katerem oksidacija steče do konca, zaradi česar se listki čaja obarvajo črno. Skodelico si lahko privoščite zjutraj, saj vas bo hitro in učinkovito zdramila. Vaš princ na belem konju pa bo tudi ...