• 15.84C Novo mesto
  • 10:06
  • Ned, 21.04.2019
  • Prijava
  • Registracija

Industrijska konoplja – razvojna priložnost

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

V Trebnjem je potekala javna razprava o industrijski konoplji.

TREBNJE – Demokratična stranka dela (DSD) je 10. aprila pripravila javno razpravo o industrijski konoplji. O donosnosti in o možnostih pridelave ter predelave industrijske konoplje, o prednostih in pomislekih so mnenje predstavili Violeta Tomić – podpredsednica odbora za kmetijstvo v DZ RS, Gorazd Marinček – Slovenski E-forum in ZEK DPBK (Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine), Gregor Kaplan in Danijel Ocepek – DSD Trebnje ter udeleženci razprave.
Na razpravi se je zbralo skoraj trideset slušateljev. Ključni poudarki razprave so bili, da je očitno dokazana široka uporabnost industrijske konoplje, donosnost na hektar je zelo visoka – dejansko ena najvišjih med industrijskimi rastlinami, konkretno pa to lahko znaša kar do petkratnik običajnih donosov na hektar. Ugotovljeno je bilo, da ima Trebanjsko-Mirnska dolina možnosti pridelave in predelave ter da se na tem področju sramežljivo zadeve dogajajo – udeleženci so predstavili tudi svoje izkušnje. Zlasti je bilo to zanimivo slišati za področje pridelave Miskantusa.
Glede na prvi odziv in tudi ob možnosti degustacije izdelkov iz industrijske konoplje je bilo čutiti veliko zainteresiranost za seznanitev s tem področjem, ki vse bolj izgublja pregrinjalo tabuja. Glede na razvoj dogodkov in morebitnih zasaditev industrijske konoplje pa seveda ostaja možnost povezovanja pridelovalcev, ki se morajo s samim postopkom, že pred setvijo, dodobra seznaniti in upoštevati nasvete. Na ta način se namreč izognejo morebitnim nevšečnostim v kasnejši fazi. Zadeve bodo v DSD pozorno spremljali in glede na potrebe v Trebanjsko-Mirnski dolini z aktivnostmi predstavitev nadaljevali. Ob tem je treba izpostaviti tudi to, da je zadnji rok za ureditev papirologije 10. maj.

Vir in foto: DSD Trebnje

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ: