• 21C Novo mesto
  • 10:09
  • Čet, 20.09.2018
  • Prijava
  • Registracija

Jutri inšpektorji nad gobarje na Dolenjskem!

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Kazni se gibljejo med 250 in 2500 evri, ko gre za fizično osebo. Če kršitev opravi pravna osebe, zneski letijo v nebo: od 400 evrov do 4000 evrov.

NOVO MESTO – Toplo vreme in dovolj namočena tla so garant, da gobe rastejo kot za stavo! Na spletu se iz dneva v dan pojavljajo fotografije, kjer posamezniki tako ponosno priobčijo svoj izplen iz gozda. Tudi po 80 ali več jurčkov prinesejo nekateri junaki na plano. Pravila so jasna: vsak posameznik lahko na dan iz gozda prinese po dva kilograma gob. Več ne. Kazni so jasne in drastične.

Hude kazni

Kontrolo opravljajo okoljski in gozdarski inšpektorji. Kazni se gibljejo med 250 in 2500 evri, ko gre za fizično osebo. Če kršitev opravi pravna oseba, zneski letijo v nebo: od 400 evrov do 4000 evrov. „Toliko groženj o gobarskih inšpektorjih. me pa zanima a je dejansko že Kdo kazen dobil od vas v skupini oz kak znanec?“ se je spraševala ena od uporabnic na Facebooku.

Smiselnost ukrepa

„V temu je problem, ker zakon s smešno omejitvijo 2kg iz poštenih ljudi dela kriminalce. Zakon je neživljenjski, temelji na demagogiji in predsodkih, skriva se za kvazi ekologijo in ne upošteva pozitivnih učinkov gobarjenja. To, da greš iz hoste in razmišljaš ali imaš dve ali tri kile in ali boš srečal inšpektorja, ki te bo zato obglobil je edini učinek tega zakona,“ se je na to odzval drug uporabnik družbenega omrežja.

Kje so že kontrole?

Smo pa izvedeli, da so v teh dneh inšpektorji na delu na Kofcah, Jelovici, Jezerskem in Pokljuki. Radio Slovenija pa poroča, da bo od jutri naprej poostren nadzor nad gobarji potekal na Dolenjskem!

Več o dogajanju v gozdu pa v Facebook skupini Nori na gobe in ostale gozdne dobrine.

D.P.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
2 komentarji
Torsten Muhič September 12, 2018 ob 16:12
13 3
Mal ste vsi trapasti že zaradi teh gob. Tisti, ki ne gobarite ste "fouš" takim ki jih nabirajo. In ja. tudi mi jih nabiramo. Za sebe. Več kot 2 kg. Pa da vidimo če upa inšpektor kaznovat, če nabiramo v svojem gozdu? Dvomim. Kar pa se tiče smetenja pa se tiče vseh ne samo gobarjev.
Maja Nodika September 12, 2018 ob 13:32
4 8
Zdravo Meni osebno bi mogle kazni bit veliko večje, ker to kar se dogaja letos po gozdovih je kriminal. Če pogledamo samo v tej FB skupini https://www.facebook.com/groups/628624100494441/ Je to katastrofa. Narod res ni več normalen... Groza... Da ne govorimo kako puščajo smeti za sabo... Lp
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Oživljanje neuspešno, nova žrtev med motoristi

20.09.2018
Trčila sta motor in osebni avto. ŠENTILJ – O novi nesreči motorista to pot poročajo s Štajerske, točneje iz Šentilja. Policija je bila o tragičnem dogodku obveščena ob 18.13. Pred starim nekdanjim mednarodnim ...

Šok v Litiji - v trezorju strup in bombe!

20.09.2018
Prevzelo ju bo podjetje Saubermacher. LITIJA - Ob 19.00 so v Jelši v občini Šmartno pri Litiji v trezorju stanovanjske hiše svojci našli poleg nekaj ročnih bomb tudi dve ampuli strupa Venenum starega več kot 40 let. ...

Brezčasna Provansa - ste si jo že ogledali?

20.09.2018
Sanjska francoska pokrajina, ki sliši na ime Provansa, zaradi svoji lepot že stoletja privablja številne umetnike. Kako tudi ne, saj so v tem kotičku sveta našli popolno mediteransko svetlobo, sinjino neba in vonj po sivki. ...

VIDEO: Prepir med Slovencem in Bosancem

19.09.2018
Prepir nikomur ne koristi. Če pa gre za šalo, pa je prav, da se nasmejemo, ko se sporečeta Slovenec in Bosanec. Dobra sta se, smeh zagotovljen! Za vse pa je bilo krivo stepanje preproge! Nadlani.si