• 6.31C Novo mesto
  • 03:18
  • Pet, 18.01.2019
  • Prijava
  • Registracija

Kako bo Trebnje reševalo prostorsko stisko v šoli? Kje so pogajanja z lastnikom zemlje?

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Pred začetkom šolskega leta so tri razrede preselili, trenutna stavba je neprimerna za nadzidavo.

TREBNJE – V preteklih mesecih je bilo že nekaj povedanega na temo prostorske stiske v trebanjski osnovni šoli.

Svet staršev

O tej problematiki so govorili tudi na 1. redni seji sveta staršev OŠ Trebnje. „Ravnatelj je predstavil predlog za Letni delovni načrt za šolsko leto 2017/2018. Pove, da je trebanjska šola ena večjih v Sloveniji, saj jo obiskuje kar 963 učencev, kar po številu predstavlja težavo samo pri prostorski stiski, ki je letos izrazita, saj za tri oddelke 4. razreda v letošnjem šolskem letu pouk poteka v prostorih CIK-a. Nadaljuje, da se je prostorska stiska pojavila tudi na podružnični šoli Šentlovrenc, kjer 10 ur pouka tedensko poteka v prostorih župnišča, ki pa ga sam župnik ne uporablja,“ je v zapisniku seje.

Občinski svet

Svetnik SDS Franci Kepa je povprašal glede širitve šole oz. prostorske problematike, kako se namerava v bodočnosti reševati prostorska stiska v Dolenji Nemški vasi in v Trebnjem. Župan je odgovoril, da je imela šola v Trebnjem vključenih že 1100 učencev, danes pa jih je 930, bistveno se število otrok ni povečalo, le prostori so razporejeni nerodno. Izpostavil je prostore Glasbene šole. Glede šole v Dolenji Nemški vasi je odgovoril, da se bo v prihodnjem letu pristopilo k reševanju problematike, če bo prišlo do dogovora z g. Opara.

Peticija

Na problematiko opozarja tudi civilna družba. „Spoštovane občanke in občani občine Trebnje, do sedaj smo uspeli zbrati preko 600 podpisov za izgradnjo druge osnovne šole. Hvala vsem, ki veste in razumete, da se samo ne bo rešilo. Aktivni nastop občanov je glede tega vprašanja potreben. Iskrena hvala vsem za vašo pomoč in vzpodbudne besede, da vztrajamo. Delitev na te ali one je v konkreten primeru presežena, saj so podpis prispevali svetniki še iz treh strank, ki so v občinskem svetu. Naj na tem mestu dodamo, da je nekdanji ravnatelj Štefan Kamin svoj podpis prispeval, ter ob tem dodal, da je že ob izgradnji sedanje OŠ bil načrt za izgradnjo takrat še ene osemletke, v igri pa so bile vsaj dve lokaciji. Po skoraj desetletju opozarjanja izgovorov za takojšnji pristop k sami izgradnji ne bi smelo biti, če vladajoča občinska klika res dela za ljudi,“ je na svojem Facebooku zapisal Gregor Kaplan, ZL DSD Trebnje – Združena levica – Demokratična Stranka Dela.

Nadzidava ni možna

„Občina je zaznavala nekoliko povečano število otrok. Pa ne toliko splošno kot je povečano število romskih otrok. Zato je bilo treba tri oddelke OŠ Trebnje dati na Center za izobraževanje in kulturo. Kar bo v prihodnje postala neka stalnica,“ je župan Alojz Kastelic povedal uvodoma, potem pa nadaljeval: „V preteklih mesecih je že bila narejena analiza stavbe na predlog ravnatelja. Statično smo preverili, ali je moč šolo nadzidati. Ta nadzidava bi bila nesmotrna, ker zadnja plošča ni izvedena kot nosilna. Zato je naša preokupacija OŠ v Dolenjki nemški vasi, kjer ta trenutek tečejo težavna pogajanja z lastnikom. Upam, da bomo letos prišli do zemljišča in s tem skušali pripraviti vse, tudi dokumentacijo, da bi po volitvah začeli graditi to šolo.“

Za konec pa je župan povedal še tole:
„Prav je, da mediji pišejo o tem. Tu bi moralo tudi pristojno ministrstvo pomagati pri tej zgodbi, da to čimpreje rešimo v smislu soinvestiranja. Po eni strani sem vesel, po drugi strani pa g. Kaplan je na čelu stranke, ki si mora v času do volitev, na zadnjih je bila precej slaba, zbrala je 120, 130, 140 glasov. Zato si mora zdaj zagotoviti ustrezno pozornost in mesto v medijih, da bi sploh prišla v občinski svet. Zato so potegnili razumsko potezo, izbrali so problem, kar pa je povsem racionalna odločitev. Peticija v ničemer ne vpliva. Morda celo otežuje pogajanja z lastnikom. Ker ve lastnik, da imamo pritisk z naslovom neke politične sile.”

D.P.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
1 komentarji
Pep Pel Marec 07, 2018 ob 18:15
0 0
O prostorski problematiki je bila Obcina, kot ustanoviteljica OS, obvescena s strani Sveta OS in pa samega ravnatelja ze veckrat. Vendar s strani zupana in Obcine ni bilo nobenega odgovora in posluha.... tudi prostorke stiske glasbene sole obvina na celu z zupanom noce resiti... sedaj pa ko je to prislo v javnost pa zupan pravi da gre za politiko....sram naj ga bo...
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.