• 19.47C Novo mesto
  • 11:43
  • Ned, 21.04.2019
  • Prijava
  • Registracija

Kdo bodo naši novi stari župani?

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Komaj smo dobili novo vlado, že so pred nami nove volitve. V nedeljo 18. novembra 2018, bodo redne lokalne volitve, na katerih bodo v vseh občinah izvolili člane občinskih svetov, župane in člane svetov ožjih delov občin.

NOVO MESTO – S tem se bo nekako sklenilo super volilno leto. Štiriletni mandati se končujejo, položeni bodo še zadnji metri asfalta in zadnje cevi za vodo. Začela se bo predvolilna tekma. Pa bo res tako zanimiva in konkretna? Dvomimo, da se bo razvila kaka vsebinska razprava. Pojavila se bo kaka anonimka, ko se bodo morali aktualni župani ali pa županje zagovarjati. In to bo to. Ko smo v zadnjih dneh klicali naokoli in se srečevali s takimi in drugačnimi akterji družbeno-političnega življenja so si bili vsi edini: pretiranih sprememb ne bo. Eden je upal celo stavili svojo mesečno plačo, da bodo vsi župani občin, kjer se bere vaš in naš časopis Nadlani.si dobili nov mandat! Konkretna ponudba, ki pa je ostala le pri tem.

Kje je konkurenca?

Novomeški župan Gregor Macedoni gre po drugi mandat. Opozicija se je nekajkrat oglasila, a pretiranega efekta ni bilo. V boj za stolček župana v Mestni občini Novo mesto bo šel Jože Kobe (Gospodarsko aktivna stranka – GAS), to nam je potrdil podpredsednik stranke Alojz Kobe. V taboru SD resno razmišljajo, pogovori so že stekli, da podprejo prav Kobeta, nam je zatrdil Srečko Vovko (SD).

V Sevnici Srečko Ocvirk mirno pričakuje volitve, saj zaenkrat protikandidata ni na obzorju. Lista Janeza Šerjaka, ki je zapretila aktualnemu županu na zadnjih volitvah, se je očitno upehala in izpela, ostala opozicija pa očitno (zaenkrat, so nas opozorili dobro obveščeni!) nima pravega kandidata, ki bi poskrbel za zanimivo tekmo. Podobno je tudi v Trebnjem, kjer bo Alojzij Kastelic začel svoj zadnji mandat kot župan. Po tem se bo upokojil, to je napovedal za naš časopis že pred meseci.

V Žužemberku bo šesti mandat lovil Franc Škufca, ki bo kandidiral na Razvojni listi za Suho Krajino. Njegov protikandidat bo zagotovo Dare Pucelj, ni pa izključeno, da se v tekmo vključi še kako že znano ime z lokalne politične scene. Na Mirni mirno volitve čaka Dušan Skerbiš. Morda bo za odtenek zanimivejše v Šentrupertu, kjer bo Rupert Gole želel nadaljevati začeto. V prvem delu svojega mandata je precej dvigal prah zavoljo svoje vloge v lastnem podjetju, potem so govorice potihnile, opozicija pa je premalo enotna, da bi predlagala boljše ime. Kljub temu ime Ruperta Goleta ne bo edino na volivnem listku – na njem bodo vsaj še trije kandidati.

Najbolj pestro v Mirni Peči?

Na volitve se pripravlja tudi Anton Maver, ki vodi občino Mokronog-Trebelno, ki naj bi mu v boju za župansko mesto kandidiral Uroš Pikl, ki ga naj bi podprla SDS, Maver pa bo kandidiral s podporo volivcev. Verjetno se še najbolj zanimiv boj obeta v Mirni Peči. Dosedanji župan Andrej Kastelic skoraj zagotovo ne bo več kandidiral. Se pa na lokalno politično sceno vrača nekdanji poslanec Zvonko Lah, z njim menda tudi Leopold Pungerčar! Prav Lah in Pungerčar sta bila leta 2010 akterja najbolj izenačenih volitev v zgodovini slovenske lokalne samouprave. Po vnovičnem štetju glasov je župan ostal Zvonko Lah – izkazalo se je namreč, da je dobil dva glasova več od Leopolda Pungerčarja. Občinska volilna komisija je pri ponovnem štetju glasov ugotovila, da je ena neveljavna glasovnica v resnici bila veljavna in da je bila na njej izražena volja Zvonku Lahu. Ena glasovnica, ki je izražala podporo Leopoldu Pungerčarju, pa je bila razglašena za neveljavno.

Pričakovati pa je, da svoje delo tudi v novem štiriletnem mandatu nadaljujejo Jože Kapler (občina Škocjan), Bernardka Krnc (Šmarješke Toplice) in Radko Luzar (Šentjernej).

D.P.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ: