• 18C Novo mesto
  • 02:28
  • Ned, 22.07.2018
  • Prijava
  • Registracija

Kdo je dal zeleno luč, da se seka drevesa v Novem mestu?

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Z deli naj bi končali čez dobro leto.

NOVO MESTO – »Gradbena dela potekajo po načrtih, v teh dneh so se izvajalcem gradbenih del na gradbišču pridružili tudi arheologi. Občani so se na nas obračali predvsem ob začetku del, število vprašanj pa se že občutno zmanjšuje. Najpogosteje so želeli dodatne informacije glede dostopanja do domov, parkiranja in dostave, o čemer smo sicer redno obveščali tudi prek naših komunikacijskih kanalov. Rok za dokončanje del je 12 mesecev, torej bi se obnova lahko zaključila oktobra prihodnje leto,« povedo na Mestni občini Novo mesto, kako napredujejo dela.

Glede na občutljivost tematike so pričakovali, da se reakcijam kljub vnaprejšnjemu obveščanju ne bodo v celoti izognili. Tudi to so rešili.

Gabri in koprivovci

Številne Novomeščane je zmotilo dejstvo, da so v imenu napredka in prenove na Glavnem trgu posekali drevesa. »Da bo prenova mestnega jedra Novega mesta sledila arhitekturni in likovni rešitvi arhitekta Marjana Mušiča, po čigar načrtih je bila izvedena zadnja celovita prenova mestnega jedra pred dobrimi šestdesetimi leti, je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije opredelil v leta 2014 izdelanem Konservatorskem načrtu, ki je strokovna podlaga za prenovo. V načrtu je zavod, ki daje tudi kulturno-varstvene pogoje in soglasje za poseg, podal usmeritev, da se rekonstruira zasaditev dreves po Mušičevem originalnem načrtu. V praksi to pomeni menjavo linije gabrov v spodnjem delu trga in koprivovcev pred rotovžem (štiri koprivovce ob rotovžu se zamenja s šestimi stebrastimi hrasti), zasaditev stebrastega hrasta pred bivšo trgovino Mueller ter ohranitev robinij ob spomeniku pred bivšo trgovino Mura in javorja nasproti vodnjaka. Če seštejemo, bo na Glavnem trgu po prenovi več dreves, kot jih je bilo sedaj. Vsa nova drevesa bodo posajena skladno s konservatorskim načrtom in v drevoredni velikosti. Pri tem smo kot investitor na predlog projektantov sprejeli odločitev, da se do nadaljnjega odloži po konservatorskem načrtu predvidena menjava koprivovcev pred rotovžem, v kolikor ne bo prišlo do novih okoliščin, ki bi zahtevale odstranitev. V tem primeru bodo zamenjana z drevesi, ki so predvidena v konservatorskem načrtu,« pa na občini pojasnijo in nekako skušajo opravičiti sečnjo.

D.P.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

FOTO + VIDEO: Nova ujma na Dolenjskem, strela v kozolec, toča, zalivalo prostore

21.07.2018
V Novem mestu in okolici je lomilo drevesa. NOVO MESTO, ŠENTJERNEJ, OTOČEC - Za Dolenjsko tja do Posavja je vnovič pestro popoldne, ki ga že že drugič zapored zaznamovalo razdejanje. Nevihtna celica je povzročila ...

Kornati - biser Jadrana

21.07.2018
[caption id="attachment_32614" align="alignright" width="300"] Kornati[/caption] Kornati ali Kornatski otroki so najlepše in največje otočje, ki jih lahko najdemo v Jadranskem morju. Sestavlja jih kar 152 otokov, manjših ...

Najhujša nevihta na Dolenjskem

21.07.2018
Ob 19.40 je v naselju Šmarje, občina Šentjernej, razkrilo streho stanovanjske hiše. NOVO MESTO - Pred nami je nevihten vikend, ki je svoj uvod doživel že včeraj, najhuje pa jo je skupila prav Dolenjska. Po poročanju ...

VIDEO: Ko v službi izveš, da si zadel na loteriji

20.07.2018
Igrate igre na srečo? Ste že kdaj kaj zadeli? Če ne drugega, pa z glavo v zid. Na spodnjem videu pa o srečnežu, ki je med službenim časom spoznal, da je zadel velik dobitek na loteriji. Reakcija? Fenomenalna! D.P.