• 22C Novo mesto
  • 16:31
  • Pon, 23.07.2018
  • Prijava
  • Registracija

Nakup novoletne jelke

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Čas je primeren, da je v naših mislih nakup novoletne jelke. Veseli december trka na vrata, prazniki so tu. Zagotovo ne bo domovanja, ki ne bi imel novoletne jelke, pod katero predvsem otroci nestrpno pričakujejo sledi treh dobrih mož.

Ko se odločimo za nakup novoletne jelke, je prav, da to ne počnemo brezglavo in na pamet. Naj nam stari običaj pričara radost ter spomni na otroške dni. S pametnim ravnanjem pa nam nakup privarčuje še kak evro v žepu.

Simbol večnega življenja

Navada krašenja novoletne jelke ima bogato tradicijo. Kot pravijo viri, so že Egipčani in Kitajci prisegali na zimzelena drevesa. V njih so videli simbole večnega življenja. Prve novodobne novoletne jelke pa segajo v 15. stoletje, primat pripada področju Baltika. S tradicijo so nadaljevali Nemci, njihove navade pa so izseljenci zanesli po celi Evropi in svetu. Božično – novoletni prazniki brez novoletne juhe so kot juha brez soli.

Od kdaj do kdaj?

Nepisano pravilo pravo, da se postavi 24. decembra, pospravimo pa jih 5.1 januarja. Sta običaj pravi, da se novoletne jelke ohrani do 2. februarja, starega krščanskega praznika Svečnice. Konec novembra so česti družinski posveti – kakšno novoletno jelko kupiti. Enim je dovolj nakup drevesca iz plastike, druge osreči naravna, tretji se zadovoljijo s šopom borovih vejic.  Številni danes v duhu ekologije stavijo na umetna drevesca. V zadnjih nekaj letih je industrija tako napredovala, da je skorajda težko ločiti naravne in umetne novoletne jelke. Prednost slednjih je tudi dejstvo, da so primernejša za stanovanje. Gospodinje pravijo, da je lažje krotiti iglice umetne kot pa naravne novoletne jelke. Poleg tega so umetni primerki izdelani iz polivinilklorida, ki je cenovno precej ugodnejši.

Novoletne jelke s posebno nalepko

Tradionalisti prisegajo na drevesa, ki so zrasla v gozdu. Kot opozarja Zveza potrošnikov Slovenije, nas v prihodnjih tednih čaka bogata ponudba. Ponujali nam bodo novoletne jelke različnih oblik in velikosti, večinoma pa so umetno vzgojena. Drevesa, torej tudi novoletne jelke, vzgojene za prodajo, bodo tudi letos označena z nalepko Zavoda za gozdove Slovenije. To je kronski dokaz, da so pridobljena in vzgojena brez škode za gozd, s tem pa je tudi minimaliziran vpliv na okolje.

Na spletu se cene za novoletne jelke gibljejo med 40 in 150 evrov. Kovinsko božično drevo s stojalom visoko 240 centimetrov vas bo stalo 115 evrov.

Najem novoletne jelke?

Še več: danes lahko novoletne jelke tudi najamete. Na voljo so primerki med 80 in 300 centimetrov, cena najema pa se giblje med 40 in 150 evrov. Cena najema novoletne jelke je razumljivo odvisna od velikosti. Naj se veseli december začne.

D.P.

Nakup novoletne jelke
1 od 5
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Laserska operacija oči

23.07.2018
Laserska operacija oči Laserska operacija oči je že številnim pomagala, da so si izboljšali vid, se osvobodili očal in leč. Zgodi se često, da človek pozabi, kam je odložil očala ali leče. Ko je laserska operacija ...

FOTO: Slovenci prijeli Hrvata, ki je kombiju "švercal" 34 migrantov?!

23.07.2018
Tovorni del kombiniranega vozila je bil ob ustavitvi vozila prazen. PODBOČJE - Policisti so 20. 7. nekaj po 9. uri v kraju Podbočje na območju Policijske postaje Krško ustavili voznika osebnega avtomobila, za njim pa še ...

Hudo trčenje tovornjakov: en voznik umrl, drugi v SB Novo mesto

23.07.2018
Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali mesto nesreče. KOROŠKA VAS - Ob 9.08 sta na cesti Novo mesto–Metlika pri naselju Koroška vas, občina Novo mesto, trčili tovorni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali mesto ...

Streslo tudi Mirno in Šentjanž

23.07.2018
Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). MIRNA - Ob 23.36 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje ...