• -1.32C Novo mesto
  • 08:59
  • Sre, 12.12.2018
  • Prijava
  • Registracija

Nakup novoletne jelke

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Čas je primeren, da je v naših mislih nakup novoletne jelke. Veseli december trka na vrata, prazniki so tu. Zagotovo ne bo domovanja, ki ne bi imel novoletne jelke, pod katero predvsem otroci nestrpno pričakujejo sledi treh dobrih mož.

Ko se odločimo za nakup novoletne jelke, je prav, da to ne počnemo brezglavo in na pamet. Naj nam stari običaj pričara radost ter spomni na otroške dni. S pametnim ravnanjem pa nam nakup privarčuje še kak evro v žepu.

Simbol večnega življenja

Navada krašenja novoletne jelke ima bogato tradicijo. Kot pravijo viri, so že Egipčani in Kitajci prisegali na zimzelena drevesa. V njih so videli simbole večnega življenja. Prve novodobne novoletne jelke pa segajo v 15. stoletje, primat pripada področju Baltika. S tradicijo so nadaljevali Nemci, njihove navade pa so izseljenci zanesli po celi Evropi in svetu. Božično – novoletni prazniki brez novoletne juhe so kot juha brez soli.

Od kdaj do kdaj?

Nepisano pravilo pravo, da se postavi 24. decembra, pospravimo pa jih 5.1 januarja. Sta običaj pravi, da se novoletne jelke ohrani do 2. februarja, starega krščanskega praznika Svečnice. Konec novembra so česti družinski posveti – kakšno novoletno jelko kupiti. Enim je dovolj nakup drevesca iz plastike, druge osreči naravna, tretji se zadovoljijo s šopom borovih vejic.  Številni danes v duhu ekologije stavijo na umetna drevesca. V zadnjih nekaj letih je industrija tako napredovala, da je skorajda težko ločiti naravne in umetne novoletne jelke. Prednost slednjih je tudi dejstvo, da so primernejša za stanovanje. Gospodinje pravijo, da je lažje krotiti iglice umetne kot pa naravne novoletne jelke. Poleg tega so umetni primerki izdelani iz polivinilklorida, ki je cenovno precej ugodnejši.

Novoletne jelke s posebno nalepko

Tradionalisti prisegajo na drevesa, ki so zrasla v gozdu. Kot opozarja Zveza potrošnikov Slovenije, nas v prihodnjih tednih čaka bogata ponudba. Ponujali nam bodo novoletne jelke različnih oblik in velikosti, večinoma pa so umetno vzgojena. Drevesa, torej tudi novoletne jelke, vzgojene za prodajo, bodo tudi letos označena z nalepko Zavoda za gozdove Slovenije. To je kronski dokaz, da so pridobljena in vzgojena brez škode za gozd, s tem pa je tudi minimaliziran vpliv na okolje.

Na spletu se cene za novoletne jelke gibljejo med 40 in 150 evrov. Kovinsko božično drevo s stojalom visoko 240 centimetrov vas bo stalo 115 evrov.

Najem novoletne jelke?

Še več: danes lahko novoletne jelke tudi najamete. Na voljo so primerki med 80 in 300 centimetrov, cena najema pa se giblje med 40 in 150 evrov. Cena najema novoletne jelke je razumljivo odvisna od velikosti. Naj se veseli december začne.

D.P.

Nakup novoletne jelke
1 od 5
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Od četrtka do sobote bo nekaj snega

12.12.2018
Ponoči se bo postopno pooblačilo. NOVO MESTO - Danes bo v zahodnih krajih pretežno jasno, drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem okoli 10 °C., ...

Neznano kam odšel Damir

12.12.2018
Vse, ki bi pogrešano osebo opazili ali kar koli vedeli o njenem izginotju, prosimo, naj o tem obvestijo najbližjo policijsko postajo. SLOVENSKA BISTRICA - Policisti PP Slovenska Bistrica so 27. novembra prejeli prijavo, da ...

Ko 19-letni preveč pritisne na plin

11.12.2018
Oba lažje poškodovana udeleženca prometne nesreče so oskrbeli v novomeški bolnišnici. NOVO MESTO - Nekaj po 9. uri so bili novomeški policisti obveščeni o prometni nesreči na cesti Novo mesto - Metlika, pri Gornji ...

Spletna trgovina: lokacija stranke določi ceno

11.12.2018
Spletna trgovina včasih nižjo ceno ponudi kupcu z juga, včasih pa s severa, tako enkrat profitira eden, drugič pa drugi. Študija kaže, da se cene za enake izdelke v spletnih trgovinah, večinoma razlikujejo, glede na ...