• 11.25C Novo mesto
  • 23:28
  • Tor, 23.04.2019
  • Prijava
  • Registracija

Nerazumen varnostnik povzročil težave, slepi Miha le prišel do svoje pravice

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Če srečate invalidno osebo – bodite prijazni, vprašajte, če potrebuje pomoč.

NOVO MESTO – V Sloveniji živi med osem in desettisoč ljudi, ki imajo težave z vidom. Med njimi je tudi Miha Srebrnjak iz Novega mesta. Na svoji spletni strani Blindportal je opisal negativno izkušnjo, ki jo je doživel v Mercator centru Šiška. Sintalov varnostnik mu kljub zakonski podlagi (psi vodniki lahko slepo osebo spremljajo kjerkoli!) ni dovolil, da vstopi z njim v trgovski center.

Da se ne bo slučajno polulal

„Ko sva želela vstopiti v trgovino, je naju obgovoril varnostnik. Do tukaj je še vse v redu. Pristopi k nama in začne z visokim in jeznim glasom proti nama, da moj pes ne sme v trgovino. Ko sem mu pojasnil, da gre za psa vodiča slepih in da mu lahko pokažem veljavno izkaznico z zakonodajo, je še vedno vztrajal pri svojem in še vedno trdil, da pes ne sme noter. Potem je on spraševal nekoga preko radijske zveze, če gre pes vodič lahko v trgovino, in ko mu je na drugi strani povedal, da lahko, je pričel s svojim nespodobnim, zame žaljivim obnašanjem. Namesto, da bi se opravičil za svoja dejanja, ki jih je storil, je za konec dejal “da se ne bo pes kje polulal slučajno v trgovini”, ampak to ne v prijaznem tonu, da bo vsem jasno. Seveda sem mu vmes omenil, da bom poklical policijo, če mu karkoli ni prav in seveda je s svojim napihnjenem glasom rekel “kar pokličite” in je še vedno trdil, da ima prav,“ je opisal dogodek opisal Miha, ki mu je Mercator pojasnil, da varovanje v centru izvaja družba Sintal.

Podjetje je  reagiralo. „Danes zjutraj pa me je klical drug gospod, prav tako iz Sintala in se mi opravičil za neprijeten dogodek v Mercatorju. Najin pogovor je potem tekel predvsem o tem, kako bi varnostnike informirali o invalidih na splošno ter psih vodičih. Tako bo v prihodnjih mesecih izvedeno predavanje na to temo direktno v Sintalu, kjer bo prisoten nekdo s psom vodičem ter član komisije na ZZZS in inštruktor za šolanje takšnih psov. Resnično upam, da je bil to zadnji takšen dogodek, ker imamo v življenju tudi druge težave, katere so bistveno bolj pomembne za reševanje. Jaz pa vsakemu, ki bo prebral ta članek svetujem naslednje: Če srečate invalidno osebo – bodite prijazni, vprašajte, če potrebuje pomoč in ne se nas bati, ker ne grizemo,“ je še sklenil Miha in nam dal nasvet, ki nam morda prav pride že danes!

D.P.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ: