• 17C Novo mesto
  • 04:37
  • Ned, 19.08.2018
  • Prijava
  • Registracija

Poginilo 36 kg rib, voda je zamazana, kdo je kriv? FOTO

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Poročali smo o nedavnem poginu rib v Temenici, ki so ga opazili 5. junija zjutraj. Takrat je občanka po telefonu obvestila predsednika Ribiške družine Novo mesto, da je v Dolenjem Podborštu pri Trebnjem (to je malce nižje od trgovine Spar v Trebnjem, tam je tudi Gričarjev mlin), opazila poginjene ribe in da je voda v strugi temne barve.

TREBNJE – O tem je predsednik ribiške družine Djordje Vučković obvestil predsednika Pododbora Temenica (ta združuje člane novomeške ribiške družine iz Trebnjega in Mirne peči) Bojana Ariha, ki je tudi ribiški čuvaj. Ta je na kraju ugotovil, da je voda v strugi Temenice resnično temne barve in da so v vodi poginjene ribe. Ker je bilo očitno, da je prišlo do pogina rib, je o tem obvestil center za obveščanje, ki je obvestil policijo in Inšpektorat RS za okolje in prostor, OE Novo mesto, prav tako je obvestil tudi ribiško inšpektorico Barbaro Bizjak, ki je prišla na kraj pogina.

Toaletni papir in temna voda

Ugotovili so, da je do pogina rib prišlo 200 metrov nizvodno od odtočnega kanala, ki je pri KZ Trebnje speljan v reko Temenico, verjetno iz komunalnega sistema mesta Trebnje. Nizvodno od tega kanala so bili opaženi odpadki, ki so dajali videz toaletnega papirja, voda pa je bila temne barve. Tudi nasproti trgovine Spar je v reko Temenico speljan enak kanal, iz katerega je prav tako odtekala voda temne barve, so nam sporočili iz Ribiške družine Novo mesto.

Poginjene ribe so torej našli vse do Dolenjega Podboršta v skupni dolžini enega kilometra. Popoldne so organizirali pobiranje poginulih živali – skupaj so pobrali kar 36 kilogramov poginulih rib vrste klen, rdečeoka in platnica. Nekaj poginulih rib je ostalo še v strugi reke oziroma v obrežnem grmovju, saj jih zaradi zahtevne konfiguracije niso mogli pobrati.

Materialne škode še po njihovih podatkih še ni mogoče oceniti, policija pa preiskavo še nadaljuje. So nam pa ribiči povedali, da lokacija pri omenjenih trgovinah v ničemer ne namiguje na vzrok pogina.

Pripravila: M. S.
Foto: Bojan Arih

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
1 komentarji
kvant5 Junij 12, 2017 ob 07:34
0 0
Po celotni dolini ob Temenici se polja poliva z gnojnico ter pomiva cisterne gnojnice. Pa si mislimo, kako ekološko je gnojenje z drekom, namesto z umetnimi gnojili; v resnici pa imamo reko onesnaženo s fekalijami.
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.