• 21C Novo mesto
  • 16:18
  • Čet, 26.04.2018
  • Prijava
  • Registracija

POGOVOR Z DIREKTORICO CIK TREBNJE, PATRICIJO PAVLIČ

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Ob Mednarodnem dnevu žensk smo k razmišljanju o ženski tematiki in položaju žensk v sodobni družbi in na trgu dela povabili Patricijo Pavlič, direktorico Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje.

Patricija Pavlič prihaja iz Kostanjevice na Krki, kjer je preživela svoje otroštvo in dijaška let. V zibel ji je bila v zibel položena ljubezen do lepega in ustvarjalnosti. Nato jo je študij popeljal v Ljubljano, kjer je na predavanjih izvedela, da je organizacija za izobraževanje odraslih v Trebnjem ena izmed najinovativnejših, saj je bila ena izmed privih v tistem času, ki so v sodelovanju z Ekonomsko fakulteto vpeljevali enega najsodobnejših oblik študija, študij na daljavo. Ker jo privlačijo izzivi, jo je tudi službovanje v tako prodorni instituciji takoj zamikalo. S še nedokončano diplomo je zaprosila za priložnost in tudi dobila službo strokovne delavke. Tako ji že 20 let izobraževanje odraslih zapolnjuje praktično ves razpoložljivi čas. Nekaj pa ji ga seveda ostane tudi za družino. To sestavljata zelo razumevajoč mož ter prilagodljiva hči in sin, s katerimi živi v Šentjerneju. Seveda brez dragocenih starih staršev, svojega dela, ki ne pozna pravega delovnika, ne bi mogla opravljati.

Delo strokovne delavke – organizatorke izobraževanja odraslih je opravljala vse do leta 2005, nato je prevzela vodenje centra in z veliko odgovornostjo stopila v čevlje izjemne predhodnice Darinka Tomplak.

Kako poteka vaš tipični delovni dan?

Običajno se začne še pred 6. uro, ki ga namenim krajši pripravi na delo (kavici, sprehodu s psom, jutranjim novicam…). Nato sledi vožnja otrok v šolo in nadaljevanje poti v Trebnje. Delo na centru je izredno dinamično in ustaljen delovnik je vedno prekratek. Pogosto se dogaja, da ostajam v pisarni tudi do večera (zaradi popoldanskih dogodkov ali pa preprosto zato, ker se v umirjeni pisarni največ naredi), poslovne priložnosti pa tako ne poznajo praznikov in vikendov. Ob prihodu domov se običajno posvetim družinskim dolžnostim: večerja, manjša gospodinjska opravila, domače naloge itd. Ko večina družinskih članov opeša, sama običajno sedem za računalnik in nadaljujem z delom, dokler gre. V moj običajni delovnik sodijo tudi potovanja in obiski kulturnih prireditev, za katere si želim, da bi se jim lahko še bolj posvečala. V sklopu našega zavoda namreč deluje tudi Galerija likovnih samorastnikov Trebnje – umetnost je namreč ljubezen, ki sem jo vsrkavala še kot otrok v čarobni Kostanjevici.

S katerimi projekti se trenutno ukvarjate?

Lahko rečem da imam privilegij, ker si delo »izbiram« in oblikujem sama. Projekti so lahko zelo naporni (veliko administracije, negotovost vloženega dela v prijavo itd.), po drugi strani pa ponujajo edinstven razvoj in napredek ne le kolektivu, pač pa tudi okolju, za katerega delamo. Kot sociolog ves čas analiziram probleme, analiziram njihove vzroke in iščem rešitve, kar je ključno za projektno delo. Seveda pa so teme pogosto težke, saj država in Evropa namenjata sredstva za reševanje težav in ne vzdrževanje pravljic. Zato so naši trenutni projekti ukvarjajo z manj prijetnimi temami, spodbujanje vseživljenjskega učenja zlasti ranljivih skupin (izobraževanje in zaposlovanje Romov, Romskih deklet, zaporniki itd.: EXP-ROM, MS4ROW, BRIDGE, EIS-ALP, FREE-IT. LEARNING PRISON…). Zelo pa sem vesela novega projekta, ki k aktivaciji nagovarja meni zelo ljubo skupino ljudi, ženske po 50 letu starosti (ACTIVATION WOMEN 50+). Izredno ponosna sem na izobraževanje starejših. Na CIK-u nam je namreč uspelo vsebinsko in lokalno izjemno razvejati izobraževanje starejših, ki ga je kot Univerzo za tretje življenjsko obdobje smelo zastavila prva njena predsednica Cvetka Bunc z ekipo. Veseli pa smo, da tudi zanimanje za aktualna računalniška in jezikovna znanja (slovenščina, angleščina, nemščina in drugi) še vedno ni usahnilo, veliko zanimanje pa je tudi za izobraževalne programe s področja vodenja poslovnih knjig in kulinarike. Naša dejavnost je izredno pestra.

Gospodarsko okolje je nepredvidljivo, brezposelnost je visoka. S katerimi projekti se v CIK-u odzivate na takšne razmere?

Ključna naloga zavoda je z organizacijo in izvajanjem kakovostne dejavnosti na področju izobraževanja odraslih in muzejske dejavnosti prispevati k dvigu kulturnega in socialnega kapitala v lokalnem okolju. Ta se kaže v izobrazbi – poklicne in splošne izobrazbe, pismenosti in kompetentnosti prebivalcev, ki vpliva na posameznikovo uspešnost na trgu dela, na kakovost življenja in njegovo vključenost ter gospodarsko rast in blaginjo širšega okolja. Kulturni in socialni kapital posameznika sta torej bogastvo, na katerem temelji razvoj celotnega (tudi lokalnega) okolja. Poleg tega je izobraževanje temeljna človekova pravica, zato je naloga našega zavoda morda bolj odgovorna, kot se je vsi sploh zavedamo. Žal pa postaja učenje dobrina, ki ni vsem enako dosegljiva in vse pogosteje privilegij premožnejših. S pridobivanjem nacionalnih in evropskih sredstev tako skušamo vsem omogočiti udeležbo v naših izobraževalnih programih, zlasti najšibkejšim (brezposelnim, starejšim, prebivalcem podeželja, osipnikom, Romom, zapornikom…). Z novo finančno perspektivo, katere konkretne akcije mimogrede katastrofalno zamujajo in na našem področju povzročajo nepopravljivo škodo, bomo lahko ponovno kandidirali na dragocena sredstva, s katerimi bomo omogočali (so)financirano izobraževanje najšibkejšim ter jih aktivneje vključili v učenje in usvajanje splošnih, poklicnih in drugih kompetenc.

 

Ste se kot ženska težje uveljavili v poslovnem okolju? Ste se morali bolj dokazovati?

Vsaka stvar v življenju ima moško in žensko plat, tudi delo. Morda je v nekem primeru bilo čutiti, da se moram bolj dokazovati kot kolegi, so pa tudi prednosti, ki jih imamo ženske; npr. resnično smo sposobne delati več stvari hkrati, analizirati zadeve do nezavesti, naš ženski čut, ki se izkazuje kot »skrb za družino« pa poskrbi za čutne odnose v kolektivu, vživljanje in razumevanje okolja. Je pa nevarnost, če je tega preveč, takrat obstaja nevarnost »kurnika«, brezglavega vztrajanja na malenkostih, argumentiranja v neskončnost… Takrat se prav prileže moška racionalnost. Glede dokazovanja pa menim, da se moramo nenehno vsi dokazovati (moški in ženske). Zagotovo so poklici, ki tudi danes terjajo od ženske več dokazovanja kot se zahteva od moških kolegov. Imam srečo, da delam v pretežno ženskem poklicu, zato tu o dokazovanju v primerjavi z moškimi kolegi ne morem govoriti. Vsekakor pa se moram nenehno dokazovati poslovnemu okolju, kjer delujem, v bitki za projekte, sredstva in obstoj, predvsem pa v bitki za ohranjanje ravnovesja med strokovnostjo in eksistenco.

 

Kako motivirate svoje zaposlene?

Glede na to, da delujemo na trgu, zaposlene motivira že to dejstvo, saj so naše nagrade (beri dohodek) odvisna predvsem od naše kreativnosti in učinkovitosti. Kljub temu menim, da je za uspešno delo neke organizacije pomemben skupinski duh. Res sem direktorica, kar pomeni, da sem le prva nosilka odgovornosti za poslovanje naše organizacije, sicer pa je celotna ekipa enakovreden, enako pomemben člen našega kolektiva, v katerem smo soodvisni drug od drugega. Vsak enako pomembno doprinaša uspehu s svojim znanjem, sposobnostjo, kreativnostjo, delavnostjo. Takšno zavedanje je najpomembnejši motivator za delo. Ker smo javni zavod, pa pogosto ne moremo nagrajevati prispevkov posameznikov, kot bi si to zaslužili.

Na kateri svoj projekt, dosežek ste v življenju najbolj ponosni?

Predvsem na dejstvo, da v povsem spremenjenih gospodarskih razmerah zavod, ki sem ga prevzela v izjemni kondiciji še vedno uspešno deluje ter sem mu uspela dati novo vrednost. CIK je namreč na področju projektnega dela in mednarodnega sodelovanja eden vodilnih svoje vrste pri nas, saj Trebnje pišemo na Evropski in svetovni zemljevid tako na področju kulture, kot tudi izobraževanja odraslih.

Kdo je vaš vzornik?

Veliko znanih oseb bi lahko naštela, težko pa se odločim za enega. Vsak človek je unikat z dobrimi in slabimi lastnostmi, zato od uspešnih mož in žena črpam predvsem dobre ideje in rešitve, ki so jih razvili in realizirali. Cenim predvsem poštenje, delavnost, kreativnost in samoiniciativnost.

Kje pridobivate novo znanje?

Veliko in rada berem, seveda prevladuje strokovna (domača in tuja) literatura, saj se naše področje nenehno razvija, absolutno premalo se udeležujem organiziranih predavanj, izredno cenim kolege direktorje in direktorice, partnerje doma in v tujini, s katerimi izmenjujemo izkušnje in znanje, zelo rada pa prisluhnem tudi mlajšim kolegom, ki so vir svežega znanja, sicer so neizkušeni pa zato bolj drzni in kreativni.

Kako usklajujete poslovne in zasebne obveznosti?

Usklajujemo urnike, si pomagamo, ko smo skupaj pa poskušamo čas preživeti čim bolj kakovostno.

Kaj radi počnete v prostem času?

Trenutno imam bolj malo časa, ki bi ga lahko posvetila le sebi, zato se moj prosti čas polni z vsebinami, ki ustrezajo družini (urejanje doma in okolice, skrb za hišne ljubljenčke, počitnice, sprehodi,), če pa le ostane kaj časa, potem ga zapolnim z umetnostjo ali knjigami.

In še za konec – kakšen nasvet bi podali osebam na vodilnih položajih glede stila in priporočljivih orodij vodenja ?

Zagovarjam nenehno učenje, delavnost in sodelovanje.

 Veliko poslovnih uspehov še naprej želimo in se zahvaljujemo za pogovor.

 

Vir: P.U., foto: Patricija Pavlič

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

SRAMOTA VSEH SRAMOT: Več let trpinčil ženo, zdaj jo je še z elektroparalizatorjem!

26.04.2018
Žrtev si iz strahu, da bo grožnje tudi izvrši,l ni upala nasilja prijaviti. NOVO MESTO - V dopoldanskih urah smo bili obveščeni o nasilju v družini. Z zbiranjem obvestil in preverjanjem okoliščin je bilo ugotovljeno, ...

Dovolj izkušen, da bi pomagal tudi kot poslanec

26.04.2018
Dr. Jože Korbar, ki zadnja tri leta opravlja funkcijo podžupana Občine Trebnje, bo kandidiral za poslansko mesto na listi SLS. TREBNJE - "Dosedanje delo me je prepričalo, da se v politiki vendarle da marsikaj narediti. ...

Ogenj zjutraj povsem uničil vozilo

26.04.2018
Razlogi za požar niso znani. NOVO MESTO - Ob 7.00 je na križišču Topliške ceste in Kandijske ceste v Novem mestu gorelo osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so požar pogasili, odprli pokrov motorja, odstranili vozilo ...

Pred psi reševali ovce!

26.04.2018
Leta 2014 so klali živali v Šentjanžu. IVANČNA GORICA – Ob 8.30 so gasilci PGD Sobrače v naselju Pusti Javor, občina Ivančna Gorica, odstranili nevarnost pobeglih divjih psov, ki so ogrožali bližnje ovce, poroča ...