• 12C Novo mesto
  • 09:02
  • Sre, 17.10.2018
  • Prijava
  • Registracija

Preberite, da ne boste kaznovani

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Odlaganje odpadkov postaja problem.

MOKRONOG – V zadnjem letu je opaziti povečano odlaganje odpadkov na skupne zbiralnice in ekološke otoke, pri čemer pa se ugotavlja, da je stanje porazno. Odloženi so odpadki, ki dejansko ne sodijo na skupne zbiralnice oz. ekološke otoke, če pa že, so le-ti nepravilno odloženi. Največji problem je, da odpadki niso ločeni med seboj ter da so razmetani oz. odloženi v bližini zabojnikov. O tem smo se pogovarjali z Brigito Železnik, inšpektorico, vodja Skupne občinske uprave Mirnska in Temeniška dolina.

Katere kraje pokriva vaš inšpektorat?
Medobčinski inšpektorat in redarstvo pokriva območje občin Mokronog-Trebelno, Šentrupert, Mirna in Trebnje.

Kako pereča je problematika s smetmi?
V okviru nadzora ugotavljamo pravilnost ločevanja pri uporabnikih (gospodinjstva, pravne osebe, s.p.), pri čemer ugotavljamo, da največji problem predstavlja vsebina zabojnikov za preostanek odpadkov, saj v te zabojnike uporabniki običajno odlagajo biološke odpadke, embalažo, steklovino, papir, karton- torej odpadke, ki ne sodijo v ta zabojnik. Stanje pri pregledu zabojnikov za embalažo se je v primerjavi s preteklimi leti izboljšalo. Opažamo tudi, da uporabniki še vedno niso osvojili koncepta odlaganja bioloških odpadkov, bodisi v tipizirane zabojnike ali na kompostnike. Prav tako je interni nadzor izvajalca javne službe pokazal, da mnogi uporabniki ne posedujejo vseh predpisanih zabojnikov, ali pa jih sploh nimajo (kar je prvi pogoj, za odlaganje odpadkov). Prav tako smo v tem letu opazili v vseh občinah, kjer delujemo porast ugotovljenih kršitev v zvezi z odlaganjem odpadkov v okolje. Letos smo skupaj s Komunalo Trebnje d.o.o. posebno pozornost namenili nadzoru na skupnih zbiralnicah in ekoloških otokih, saj opažamo odlaganje odpadkov iz gospodinjstva in dejavnosti na teh mestih. Ponovno gre za nepravilno odlaganje – običajno poleg zabojnikov ter v vrečah odložene različne frakcije komunalnih odpadkov, ki ne sodijo samo v en zabojnik.

Kličejo ljudje sami in opozarjajo na problem s smetmi?
Da, najpogosteje kadar opazijo odložene odpadke v okolju ali okoli ekoloških otokov. V preostalih primerih akcije nadzora izvajamo bodisi sami ter v sodelovanju s Komunalo Trebnje d.o.o.

Koliko inšpektorjev dela na tem problemu?
Nadzor nad ravnanjem s komunalnim odpadki izvajava oba zaposlena inšpektorja. Je pa treba pripomniti, da gre za veliko območje nadzora, tudi po vsebinski plati. Ne glede na to, pa bomo nadzor izvajali konstantno, saj je naš cilj prispevati k izboljšanju stanja na tem področju. Zavedamo se, da bo samo aktivno delovanje čez določeno časovno obdobje prineslo rezultate.

Kako pogosto izvajate akcije?
Akcije nadzora pri večstanovanjskih objektih izvajamo v sodelovanju s Komunalo Trebnje d.o.o. dvakrat letno, običajno v spomladi in jeseni. Nadzor nad stanjem ek. otokov/skupnih zbiralnic izvajamo praktično vsakodnevno v okviru našega dela (tu nam je pri opažanjih nepravilnosti v pomoč naša redarska služba), pri uporabnikih (gospodinjstva) pa glede na ugotovitve Komunale Trebnje d.o.o.

Kako delujete: kazen ali globa takoj, ali sprva opozorilo?
Izrek sankcije oziroma namesto sankcije opozorilo, je odvisen od teže prekrška, olajševalnih oz. obtoževalnih okoliščin ter od stopnje storilčeve odgovornosti za prekršek. Npr. za odlaganje odpadkov v okolje, bi težko ocenili, da gre za prekršek neznatnega pomena, ki bi narekoval upravičenost izreka opozorila skladno z zakonodajo. Sicer pa tudi Komunala Trebnje d.o.o. preko svojih internih nadzorov uporabnike preventivne opozarja na nepravilnosti, prav tako pa redno seznanja vse uporabnike o pravilnem ločevanju odpadkov, o možnosti prevzema kosovnih odpadkov ipd. Prav tako zagotavlja možnost nabave tipiziranih zabojnikov, dodeljuje nalepke za zabojnike z vsebino, kateri odpadki sodijo v posamezen zabojnik, na svoji spletni strani objavlja navodila za pravilno ločevanje ipd. Možnosti seznanitve o pravilnem rokovanju je veliko na voljo.

Kakšne so globe oz. kazni?
Globe so različne in so odvisne od narave kršitve. Tako znaša globa za odlaganje odpadkov v naravo 50 evrov; če uporabnik med sabo meša različne frakcije odpadkov, ki sodijo v različne zabojnike prav tako 50 evrov; če jih pa odlaga izven zabojnikov pa 200 evrov. To so najpogostejše kršitve, ki jih zaznavamo na terenu.

Je možnost kazen oz. globo odslužiti z družbenokoristnim delom?
Delo v splošno korist odobri sodišče, če storilec, ki zaradi svojega premoženjskega stanja oziroma zmožnosti za plačilo ne more plačati globe in stroškov postopka v višini najmanj 300 eurov. Le-ta mora najpozneje do poteka roka za plačilo predlagati, da se plačilo globe in stroškov postopka nadomesti z delom v splošno korist.

S kakšnimi problemi se soočate na terenu?
Na področju inšpekcije je največ kršitev zaznanih na področju varstva cest (tu je tudi največ prijav), npr. izvajanje posegov v območju cest in ravnanja s komunalni odpadki ter odpadnimi vodami (nepriključenost na javno kanalizacijo, izpust odpadnih voda v okolje). Tu je največ nepravilnosti, drugače pa so naša področja dela še: nadzor nad oskrbo s pitno vodo pri uporabnikih (npr. priključenost na javni vodovod), nadzor na področju turistične in občinske takse, oglaševanja in plakatiranja, volilne in refer. kampanje, pokopališke in pogrebne dejavnosti. Na področju redarstva zaznavamo manjši delež kršitev na področju mirujočega prometa, opaziti pa je porast kršitev glede upoštevanja cestnoprometni pravil (uporaba mobitela med vožnjo, neuporaba varn. pasu, neupoštevanje svetlobne prometne signalizacije, neupoštevanje cestnih zapor, neupoštevanje omejitev glede lokalnega prometa, največje dovoljene skupne mase).

Je biti težko inšpektor, ali ljudje že razumejo, da jim/nam hočete le dobro?
Gre za specifična poklica, enako kot policist, paznik ipd. Razumeti je potrebno, da gre za pooblaščene uradne osebe s posebnimi pooblastili, katerih delovanje je cilj zagotoviti zdravo in varno okolje za prebivalce. Glede na to, da dnevno prejemamo pobude za razrešitev problemov, ki občane motijo, bi lahko ocenili, da so občani prepoznali našo službo kot nujno potrebno v okolju. Cilj naše službe ni zgolj kaznovalne narave, ampak s svojim delovanjem prispevati k upoštevanju pravega reda in s tem k izboljšanju stanja v okolju. Tako narekuje že sama vsebina Zakona o inšpekcijskem nadzoru, ki določa primarno odpravo nepravilnosti, medtem ko redarji ta cilj uresničujejo skozi naloge Občinskih programov varnosti.

D.P.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Po nov mandat

17.10.2018
Lista Gregorja Macedonija, ki sta jo ob županu predstavila tudi podžupan Boštjan Grobler in svetnik dr. Janez Povh. NOVO MESTO - Po uspešno zbranih podpisih podpore je Lista Gregorja Macedonija na novinarski konferenci ...

„Pet minut na kavi in 10 kamionov, potrebujemo obvoznico!“

17.10.2018
Na srečo je z vsaj posebnim mostom poskrbljeno za pešce. MIRNA – „Pet minut na kavi in 10 kamionov, potrebujemo obvoznico!“ nam je zapisal bralec Leon, ki se je javil z Mirne, kjer je ob preveč prometni cesti pil ...

V nesreči poškodovan otrok, policija potrebuje pomoč

17.10.2018
V nesreči sta bili udeleženi neznana kolesarka in peška (deklica), ki je v nesreči utrpela lahke telesne poškodbe. LJUBLJANA - Ljubljanski policisti obravnavajo prometno nesrečo, ki se je okoli 17. ure pripetila v ...

Matcha čaj - privoščite si skodelico odličnega napitka!

17.10.2018
Matcha čaj je posebna vrsta zelenega čaja, katerega pridelava je zahtevnejša od navadnih čajev, ki ji poznamo (zeleni čaj, črni čaj, oolong čaj, …). Matcha čaj izvira iz Japonske, iz te države pa seveda prihajajo ...