• 2.1C Novo mesto
  • 06:07
  • Tor, 26.03.2019
  • Prijava
  • Registracija

Pred derbijem proti Trimu se pohvali, da proti Trebanjcem še ni izgubil!

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Nocoj bo dvorana Marof premajhna za vse – ob 20.00 dolenjski derbi v 3. krogu državnega prvenstva v rokometu, ko Krka gosti Trimo Trebnje.

NOVO MESTO – Šport je nepredvidljiv. Favoriti ne zmagujejo vedno. Ni najbolj pomembno to, koliko imaš pod palcem. Šteje srce, iznajdljivost, dnevna forma, kot radi povedo športniki in trenerji. Zgodi se, da David spravi na kolena Goljata, velikan je primoran čestitati palčku. Ravno to se je zgodilo v primeru rokometnega superpokala. Serijski prvaki Celjani so morali v Novem mestu stisniti roko igralcem Moškega rokometnega kluba Krka Novo mesto, ki so prišli do sploh prve lovorike v članski konkurenci. Pod uspeh se je z igralci podpisal 39-letni trener Mirko Skoko, ki v Novem mestu živi od leta 2011, ekipo pa vodi šesto sezono.

Spodaj podpisani je zaradi višje sile zamudil na pogovor. Zato smo intervju z zelo elokventnim sogovornikom začeli s vprašanjem, kako prenaša zamudnike.
Slabo. Sam sem rad točen. Fleksibilen sem le v primeru, če se to zgodi prvič.

Igralci zamujajo?
Ne. Vedo, da se plača denarna kazen, če so prepozni. Tako jih najlažje navadiš reda.

Niste zamudili priložnosti, da vzamete lovoriko.
Nismo. Ta naslov menja precej. Predvsem pa je rezultat tega izjemnega rezultata polna dvorana na prvi domači tekmi v domačem prvenstvu. Naj bo vedno tako!

Kaj še prinaša ta naslov?
O tem odločajo ostali faktorji, finance npr. A ambicije kluba in uprave so jasne – razvijati mlade igralce, rezultat ni v prvem planu. V superpokalu smo le izkoristili svojo priložnost.

Celjane ste lep čas lovili v svojo past.
Dejansko smo že nekaj časa vedeli, da lahko proti njim igramo. Ponavadi smo imeli dobrih 30, 40, morda 50 minut. A smo se potem zadovoljili. Praviloma smo padali v končnici. Za superpokal smo menjali tudi taktiko

Kaj to pomeni?
Praviloma igramo hitro z močno tranzicijo. Tako igrajo tudi Celjani, ki večinoma lige premagajo s tem tempom. Nas ne morejo, ker dobro tečemo v napad in obrambo. Za superpokal pa smo stavili na trdo obrambo, bila je na najvišji ravni, odkar sem trener v Novem mestu. Naš golman je imel fantastičen dan, v napadu smo bili zbrani in organizirani.

Kaj je dejal celjski trener Branko Tamše, ko vam je prišel stisnit roko po porazu?
Čestital je za zmago. Poznate trenerja ali igralca, ki mu je do velikih besed po porazu? Jaz ga ne!

Takoj po superpokalu je sledilo domače prvenstvo. Kako ste uspeli ohraniti trezne glave svojih varovancev?
S fanti smo že lep čas skupaj. Poznamo se, veliko se pogovarjamo. V prvem krogu smo doma gostili Ribnico, nismo bili v popolni postavi. Videlo se je, da smo se relativno dobro resetirali. Od sebe smo dali dobrih 90 odstotkov tega, kar znamo in zmoremo. Smo pa bili v prvem polčasu še malce v oblakih, drugi polčas pa je bil že naš, tisti, tipičen strasten!

Kako vam uspe sklatiti fante na realna tla?
Kot sem že povedal – predvsem se je treba z njimi pogovarjati. Fantje so mladi, te superpokalne lovorike se bomo vsi zelo radi spominjali. Naša realnost pa je domače prvenstvo, prva liga je zelo zahtevna. Cilji pa visoki: radi bi v končnico, še višje kot lani!

Kakšna pa je bila za vas šampionska noč?
Malce smo proslavili, v dvorani smo ostali malce dlje. Zvečer nisem mogel spati … Tekmo sem si ogledal še enkrat. Povsem miren in sproščen. Užival sem. Tekma je bila res kvalitetna. Sicer pa – to je moja prva lovorika, sem še relativno mlad trener.

V Novem mestu ste pustili pečat. Kako pa ste prišli na Dolenjsko?
Po rodu sem iz Srbije, rojen sem v vasi Sečanj, ki ima 2.000 ljudi. Rokomet je šport številka ena, od tu je tudi Mormi Rnić starejši in mlajši. Študiral sem v Novem Sadu, kjer sem tudi igral. Leta 2011 sem prišel v Novo mesto, ker je tu moja žena dobila službo zdravnice.

Kako pa ste prišli v stik z novomeškim rokometom?
Oglasil sem se v klubu in povprašal, ali rabijo koga, ki bi delal z mladimi.

Potem dodaja:
Odločil sem se, da greva z ženo v Slovenijo. V Novem mestu sem spoznal tedanjega trenerja Slavka Iveziča, ki je sprva menil, da bi lahko še pomagal v ekipi. Pojasnil sem mu, da zadnje leto nisem igral, prej pa slabo treniral in igral v prvi B ligi v Srbiji. A je Slavko slišal, da sem bil zelo dober obrambni igralec. Mesec dni sem v Novem mestu treniral na vso moč, a me je hitro zagrabilo v hrbtu. Bilo je jasno, da ne bom mogel več igrati. Slavko me je vzel za pomočnika in mi nesebično pomagal ter delil svoje bogato znanje z mano. Potem se je Ivezič poslovil. Uprava na čelu z Marjanom Kukmanom je naredila izredno hrabro potezo: imenovali so me za trenerja. V rokometu sem bil nihče, a so mi dali v Novem mestu priložnost. Kukman je bil jasen: če obstanemo v ligi, bo naš trener Mirko Skoko. Če izpademo, pa bo naš trener prav tako Mirko Skoko. Dobil sem veliko zaupanje in ogromno svobode. Ker sem imel proste roke, sem naredil nekaj sprememb v članski ekipi, kjer so prednost dobili mlajši in energični igralci. Obstali smo. Danes smo superpokalni prvaki.

Kot otrok ste se takoj zapisali rokometu?
Seveda. Dileme ni bilo. Rokomet sta igrala mati in stric.

Kako dober rokometaš ste bili?
Bolj sem bil talentiran kot pa resen rokometaš. Imel sem tudi malce smole. Ko sem bil star 18 let, je prišlo do bombardiranja Srbije. To so bili časi, ko je bilo težko živeti, kaj šele da bi igral rokomet. Ker nisem imel sredstev, starši pa tudi ne, sem začel delati. Rokometne lige ni bilo, sam sem pavziral leto in pol. Ko sem se vrnil, je bilo prepozno. V obrambi sem bil soliden, v napadu pa ne. Še posebej to lahko rečem danes, ko vidim, kako so slovenski mladi igralci tehnično in taktično podkovani. V Sloveniji se resnično dobro dela z mladimi!

Ste imeli sploh kaj trenerskih izkušenj, ko ste prišli v Slovenijo?
Le to, da sem bil profesor športne vzgoje, kjer sem vodil ekipe na šolskih tekmovanjih. Ostalo sem se vse naučil v Sloveniji. Torej sem produkt slovenske šole rokometa.

V Srbiji vedo, da imajo uspešnega trenerja v Sloveniji?
Precej pozorno se zadnji dve leti spremlja moje delo. V prvi vrsti predvsem zavoljo spletnih portalov, začenši z uradno klubsko spletno stranjo. Svoje je dodala še televizija Sportklub. Superpokal sta prenašala slovenski in srbski Sportklub. V moji rodni vasi pa tako ali tako vsi navijajo za Krko!

Z Ivezičem ste se očitno dobro ujeli.
Številni so se ga bali, sam pa ne. Imela sva zelo iskren odnos, kjer je vladalo veliko medsebojno spoštovanje. Ogromno mi je dal. Bil pa je tudi med prvimi, ki me je poklical po osvojiti superpokala.

Kaj je dejal?
Da je vesel in ponosen. Da smo na pravi poti. Sam sem dejansko le nadaljeval kot, ki jo je trasiral že Slavko. Ob tem bi rad dejal, da ta uspeh ni plod dela enega leta, ampak plod dobrega dela v zadnjih 15-ih letih. Tu bi izpostavil dve imeni: poleg predsednika Marjana Kukmana je tu še trener mlajših selekcij Iztok Adamčič, ki mladim vsaja ljubezen do rokometa, ostali trenerji pa smo tu, da te mlade dragulje izbrusimo!

Po takem uspehu bodo sedaj drugače gledali na vas. Nenazadnje se bodo boljše pripravili na vas.
Nič hudega, to je dobro. Vsaka stvar je za nekaj dobra. Kot trener moram to ekipi pravilno pojasniti in najti slabe lastnosti tekmeca. Čutim, da rastemo in se razvijamo v močno ekipo. Ko vodimo, moramo pohoditi plin in zmagovati. Zdaj vemo, da lahko igramo z vsako ekipo v prvi ligi.

Vidim, predvsem pa slišim, da ste se naučili slovenskega jezika.
No ja. Razumem vse. Nobena beseda mi ni tuja, imam pa težavo z naglasom. To bo tako tudi ostalo. Po rodu smo iz Hercegovine, od tu tudi ta naglas. Zato pa tekoče slovensko govori moja žena. V službi jo pogosto vprašajo, ali prihaja z Dolenjske.

Ste srečni v Novem mestu?
Smo! To je vrhunsko idealno okolje za mlade družine. Tu sem postal oče. Mladi se pogosto pritožujejo, da nimajo lokacij in lokalov za nočno življenje, nam ne manjka nič. Morda le olimpijski plavalni bazen. Ko sem bil v Novem Sadu, sem rad plaval. A sem slišal, da bo Novo mesto kmalu dobilo tudi bazen!

Ostajate na klopi Krke?
Seveda! Pogodba mi velja do leta 2020. Moji plani so tesno povezani z novomeškim klubom. Ljudje, igralci in uprava me imajo radi. Zakaj bi menjal nekaj, kar deluje. Srečen sem tu!

Vas na ulici kdaj ustavijo Novomeščani?
Da, precej je tega v zadnjem času. Ljudje se kar ustavijo, mi sežejo v roko in pravijo: »bravo, rokometaši, bravo, domači fantje«.

Pred vrati je dolenjski derbi. V torek, 25. septembra, v Novo mesto prihaja Trimo Trebnje!
Naj se pohvalim: tekme proti Trimu še nisem izgubil. Na tem mestu vabim vse ljubitelje športa, da pridejo v dvorano Marof, ki bo pokala po šivih. To bo pravi rokometni praznik!

Kot sva že prej ugotavljala, pred nami je izvrstno domače prvenstvo.
To bo noro prvenstvo. Ni fraza, če rečem, da »lahko vsak premaga vsakogar«. Doma bo treba zbirati točke, vsaka v gosteh bo velik bonus pri lovu na končnico. Na blef ne bo šlo, to gre le leto dni. Šteje kvaliteta.

V javnosti je bilo nekaj polemik glede (ne)igranja slovenskih klubov v regionalni ligi SEHA.
Videl sem sam, da košarkarska in rokometna regionalna liga srbskemu športu nista naredili usluge. Ko se formira regionalno tekmovanje, domača prvenstva izgubijo na veljavi. Košarka ima le ta plus, ker ima liga ABA vsaj tekmovalni naboj. Mesta pri vrhu prinašajo igranje v Evroligi in pokalu EuroCup, rokometna liga SEHA nima tekmovalnega naboja. Makedonski Vardar igra s peto postavo tekme v regiji, madžarski Veszprem s tretjim moštvom … Niti prestiža ni. To so spoznali tudi v RK Celje Pivovarna Laško, kjer imajo mlado zasedbo. Taki mladi igralci pa potrebujejo vsaj osem do devet enot treninga na teden, ob tem pa še individualno delo. Če igraš še regionalno tekmovanje, ni časa, da bi kvalitetno in dovolj treniral. V avtobusu ali na letalu pa ni še nihče postal kvaliteten igralec!

D.P.
Foto: MRK Krka/Danilo Kesić

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ: