• 4C Novo mesto
  • 06:53
  • Tor, 24.10.2017
  • Prijava
  • Registracija

Referendum ni uspel, pobudniki po ustavno presojo

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Volilna udeležba je bila nizka: 20,7% vseh volilnih upravičencev je prišlo na volišča.

NOVO MESTO – Ob 19. uri je bilo konec glasovanja, nekaj pred 21. uro pa so bili prvi delni izidi referenduma o drugem tiru železniške povezave med Divačo in Koprom. Rezultati so pokazali, da referendum pobudnikov ni uspel.

Za 2. tir in zakon, kot je bil predviden, je glasovalo 53,63 odstotka, proti pa 46,37 odstotka volivcev. Volilna udeležba je bila nizka: 20,7% vseh volilnih upravičencev je prišlo na volišča.

Kako bi referendum uspel?

Za zavrnitev zakona na referendumu bi se mogla izreči večina udeležencev. Hkrati pa bi mogla ta večina predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev – torej 340.000 volivcev. To je bilo praktično nemogoče, saj je na volitve prišlo nekaj več kot 343.000 volivcev.

Vili Kovačič in dr. Miro Cerar

Slovenska tiskovna agencija je že sporočila, da je pobudnik referenduma Vili Kovačič napovedal, da bo zakon zdaj vložil v ustavno presojo. Na Twitterju se je oglasil tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Podvig in pol: s kajakom iz Slovenije do Črnega morja!

24.10.2017
Sreča je bila ves čas na njegovi strani in po 80-ih dneh je srečno preplul 1850 kilometrov dolgo pot iz Slovenije do Črnega morja. Ko je zaveslal v morje, je seveda takoj poklical svoje domače. DVOR - Božo Miler, ...

FOTO: Menjali so zelenjavo

24.10.2017
Tokrat so obiskovalci Zelemenjave lahko izmenjevali presežke sezonske zelenjave in svoje pridelke zamenjali za tiste, ki jih oni nimajo. NOVO MESTO - Zelemenjava je projekt sodelovanja, druženja, ki spodbuja domačo pridelavo ...

FOTO: Zbrali so več kot 3000 evrov

24.10.2017
Guverner Zveze lions klubov Slovenije Distrikta 129 Marko Gospodjinaćki je štirim trebanjskim Lionom podelil guvernerjeva priznanja predvsem za sodelovanje v akcijah v preteklem lionističnem letu. TREBNJE - „Voda namesto ...

Nacionalka se je opravičila

23.10.2017
Prvi krog predsedniških volitev je za nami. LJUBLJANA – „Gledalkam in gledalcem se opravičujemo zaradi netočne volilne napovedi, ki smo jo objavili ob 19. uri,“ je večerna poročila popestri voditelj Igor E. ...