• 20C Novo mesto
  • 12:52
  • Pon, 23.07.2018
  • Prijava
  • Registracija

Referendum ni uspel, pobudniki po ustavno presojo

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Volilna udeležba je bila nizka: 20,7% vseh volilnih upravičencev je prišlo na volišča.

NOVO MESTO – Ob 19. uri je bilo konec glasovanja, nekaj pred 21. uro pa so bili prvi delni izidi referenduma o drugem tiru železniške povezave med Divačo in Koprom. Rezultati so pokazali, da referendum pobudnikov ni uspel.

Za 2. tir in zakon, kot je bil predviden, je glasovalo 53,63 odstotka, proti pa 46,37 odstotka volivcev. Volilna udeležba je bila nizka: 20,7% vseh volilnih upravičencev je prišlo na volišča.

Kako bi referendum uspel?

Za zavrnitev zakona na referendumu bi se mogla izreči večina udeležencev. Hkrati pa bi mogla ta večina predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev – torej 340.000 volivcev. To je bilo praktično nemogoče, saj je na volitve prišlo nekaj več kot 343.000 volivcev.

Vili Kovačič in dr. Miro Cerar

Slovenska tiskovna agencija je že sporočila, da je pobudnik referenduma Vili Kovačič napovedal, da bo zakon zdaj vložil v ustavno presojo. Na Twitterju se je oglasil tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Hudo trčenje tovornjakov: en voznik umrl, drugi v SB Novo mesto

23.07.2018
Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali mesto nesreče. KOROŠKA VAS - Ob 9.08 sta na cesti Novo mesto–Metlika pri naselju Koroška vas, občina Novo mesto, trčili tovorni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali mesto ...

Streslo tudi Mirno in Šentjanž

23.07.2018
Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). MIRNA - Ob 23.36 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje ...

Naravna kozmetika za zdravo in lepo kožo

23.07.2018
Človek se vedno bolj zaveda, kako pomembno je, kakšno hrano uživa in kaj vse daje v telo. Prav tako pa mora veliko pozornosti nameniti tudi temu, kakšno kozmetiko uporablja pri negi kože svojega telesa. Tu pa nastopi ...

Kako do štipendije?

23.07.2018
Vloge sprejemajo do 5. oktobra 2018. NOVO MESTO - Na Mestni občini Novo mesto z razpisom za štipendije in enkratne denarne pomoči znova prihajajo nasproti perspektivnim mladim dijakom in študentom in jim omogočajo, da ...