• -2C Novo mesto
  • 20:50
  • Tor, 18.12.2018
  • Prijava
  • Registracija

Skoraj milijon za muzej v Mirni Peči

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Muzej nosi ime dveh mirnopeških velikanov.

MIRNA PEČ – V Mirni Peči na Dolenjskem bo v petek, 19. oktobra, ob 17. uri otvoritev Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka. V stari osnovni šoli bodo na 800 kvadratnih metrih poleg stalne zbirke mojstra diatonične harmonike postopoma dobili razstavni prostor še mojster pisane besede in ostali znani Mirnopečani. Vsebinsko zasnovo razstave je pripravil Dolenjski muzej v sodelovanju z družino Slak, ki je zagotovila tudi vse razstavne eksponate. Naložba Občine Mirna Peč velja 900.000 evrov, postavitev razstave sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje. 

Lojze Slak izhaja iz mirnopeške doline in  Dolenjska je bila največja popotnica v njegovem glasbenem ustvarjanju. Iz dolenjskega ljudskega izročila je črpal besedila pesmi in način večglasnega petja in  zagotovo je prav mehkoba te pokrajine pripomogla k njegovemu prepoznavnemu zvoku-»Slakovemu zvenu«. V skoraj petih desetletjih delovanja je ans. Lojzeta Slaka izdal 58 albumov in prodal več milijonov plošč.

Slakove uspešnice

V novo odprtem muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči  bo na ogled življenjska pot virtuoza na diatonični harmoniki. Glasbena pot mirnopeškega rojaka je na stalni razstavi predstavljena s pisnim in slikovnim gradivom, glasbo in filmi. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili njegovim številnim uspešnicam,  si ogledali številne nagrade, ki jih je prejel, njegove harmonike, noše, …V muzeju se nahaja tudi rekonstrukcija vadbene sobe, kjer je nastajala Slakova glasba. Obiskovalce pa čaka tudi oder s harmoniko, na katero bodo lahko zaigrali svojo najljubšo Slakovo skladbo in celo posneli svoj videospot.

Muzej nosi ime dveh mirnopeških velikanov. Razstava o pesniku Tonetu Pavčku je še vedno na ogled v Pavčkovem domu v njegovi rojstni vasici Šentjuriju na Dolenjskem, po oktobrskem odprtju muzeja pa se bodo nadaljevala dela za postavitev le te v mirnopeškem muzeju.

Dva kilometra od avtoceste

Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka je sredi Mirne Peči ob glavni cesti, od izvoza z avtoceste je oddaljen zgolj dva kilometra, na ogled pa se lahko pripeljete tudi z vlakom. Od železniške postaje do muzeja vas loči le kilometer oz. četrt ure hoje.

Lojze Slak je bil virtuoz na diatonični harmoniki, pisec skladb in besedil ter ustanovitelj in vodja ans. Lojzeta Slaka. Prisluhnite njegovi glasbi v kraju, kjer so mu tekla mladostna leta in razumeli boste, kaj ga je tako bogatilo na njegovi ustvarjalni glasbeni poti. 

Nadlani.si

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Računalnik - 14 nasvetov za katere vam je lahko žal, da jih niste poznali prej

18.12.2018
Obstajajo trije tipi uporabnikov računalnika: tisti, ki uporabljajo miško, tisti, ki uporabljajo tipkovnico, in tisti, ki raje govorijo z pametnim pomočnikom Cortano ali Siri. Ne glede na to, v katero kategorijo spadate, ne ...

Pri Kočevju umrl pod drevesom

18.12.2018
Pred prihodom reševalcev NMP Kočevje je ponesrečenca izpod drevesa rešil sodelavec.  KOČEVJE - Ob 14.00 se je pri naselju Knežja Lipa, občina Kočevje, pri delu v gozdu na delavca podrlo drevo. Pred prihodom ...

Kako do čiste vode?

18.12.2018
Čista voda je izjemno pomembna za zdravo, kakovostno in dolgo življenje. Voda je namreč vir življenja, vse izhaja iz nje, zato je še kako pomembno, kakšno vodo pijemo. Pomembno je tudi, da pijemo dovolj vode, saj je ...

Zidarstvo Knez - Vaš zanesljiv partner pri gradnji

18.12.2018
Iščete dobrega gradbenika? Preverili smo gradbenike v kraju Novo mesto z okolico, ter našli zanesljivega gradbenika Zidarstvo Knez. Cilj zgrajene hiše je, da se boste v njej dobro počutili, prav zato je vsak objekt ...