• 8.56C Novo mesto
  • 04:29
  • Čet, 17.01.2019
  • Prijava
  • Registracija

Slovenci krave najraje poimenujemo Pika in Šeka

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Krave so za slovensko kmetijstvo zelo pomembne, tako zaradi prireje mesa kot prireje mleka. Kmetje jih pogosto tudi poimenujejo. V Sloveniji krave, rojene v letih od 2000 do 2015, nosijo več kot 19.000 imen, med njimi pa sta najpogostejši Pika in Šeka.

LJUBLJANA – Pika je tako ime več kot 9900 kravam v Sloveniji, več kot 9600 kravam je ime Šeka, na ime Liska pa sliši več kot 6200 krav. Med imeni, ki jih danes objavlja državni statistični urad, je sicer med drugim najti tudi Muro, Lindo, Bistro, Sočo, Rožo, Bibo, Lučko, Luno, Savo, Zoro, Srno, Brezo, Muco, Bebo, Miško in Jagodo ter številna druga imena.

Centralno podatkovno zbirko Govedo vodi Kmetijski inštitut Slovenije. Vanjo je zajetih blizu 1,2 milijona teh živali, in za približno 600.000 od teh so navedena tudi imena.

Statistični urad je analiziral imena ženskih živali, rojenih od leta 2000 naprej. Te živali imen pogosto ne dobijo takoj ob rojstvu, ampak večkrat tudi kasneje, bodisi ob prvem pripustu bodisi ob telitvi. V tej zbirki se pojavlja kar 37.000 različnih imen.

Ta številka je precej visoka tudi zaradi uporabe kombinacije imena in številke. Tudi če se analizira le imena, ki ne vsebujejo številk, se v zbirki še vedno pojavlja več kot 19.000 različnih imen, ki jih nosi 570.000 krav. Statistiki so podrobneje analizirali kravja imena, ki so se v zbirki pojavila več kot devetkrat. Vir: STA, M. S.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Nasveti in triki proti pregrevanju prenosnika

16.01.2019
Če se prenosnik preveč segreje, se na neki točki varovano izklopi. V najslabšem primeru lahko pride do nepopravljive škode na strojni opremi. Vzroki so različni, poleg prahu in umazanije, ostajajo še številni drugi ...

Ozmerjal konja, policija mu je napisala kazen

16.01.2019
Moški je jezdil proti Glavnemu trgu in tam s konjem vstopil v vežo dvorišča. NOVO MESTO – V ponedeljek so novomeški policisti prejeli več klicev občanov, ki so se zgražali nad ravnanjem očitno pijanega jahača. Ta ...

"Po Bršljinu se sprehaja čuden tip, ki išče priložnost za vlom!"

16.01.2019
Na nepoklicanega je pred dnevi policijsko upravo opozoril tudi Novomeščan. NOVO MESTO - Nepridipravi ne počivajo. Pozornost ne bo odveč. Na nepoklicanega je pred dnevi Policijsko upravo Novo mesto opozoril tudi ...

Pri Celju umrl pod lastnim avtom

16.01.2019
Posredovali so gasilci PGD Nazarje. BRASLOVČE - Ob 20.25 je v Dobrovljah, občina Braslovče, osebno vozilo zdrsnilo po pobočju in pod sabo ukleščilo občana. Posredovali so gasilci PGD Nazarje, Dobrovlje in PGE Celje, ki ...