• 1C Novo mesto
  • 07:28
  • Sre, 21.11.2018
  • Prijava
  • Registracija

Slovenska posebnost: Vidmarjevi Gabaroni iz Gabrijel!

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

V nedeljo, 3.12., odpirajo butik.

GABRIJELE – Način življenja diktira tudi prehranjevalne navade. Često ne vemo, kaj jemo ali kaj se nam znajde na krožniku. Po glavi in želodcu nas udari, ko je pre(pozno). Namesto da bi do takrat že sami kaj naredili zase in svoje dobro počutje. Ni nepomembno, kaj je na žlici ali vilicah. Tudi ko jemo testenine!

Dan odprtih vrat – 3.12.

Po novem pa bomo lahko prave domače ekološke testenine Gabaroni kupovali v sevniški občini, saj družina Vidmar 3. decembra v Gabrijelah odpira butik testenin. Da, prav ste prebrali. „Širši javnosti bi radi predstavili, kaj delamo. To so ekološke domače testenine Gabaroni,“ povedo Vidmarjevi. V nedeljo, 3. decembra, bo veselo in pestro v Gabrijelah. Predstavili bodo tudi proizvodnje faze izdelave, pokazali pa bodo, kako se pravilno kuhajo testenine.

„Slovenci ne znamo kuhati testenin. Naše se kuha minuto manj, kot je  označeno na deklaraciji, in sicer v veliki količini slane vrele vode, v kompletu posode in cedila za kuhanje testenin. Nikoli ne dodajajte olja v vodo, ki se ne mešata. S tem si naredimo le škodo, saj se potem omaka ne prime testenin. Bolje bo, da testenine po kuhanju dvignemo iz kropa in jih stresemo na vročo (ne preveč vročo) zdravo maščobo (olivno olje,ghee,ali svinjsko domačo mast), da se vse malo pomeša in naolji, dodamo zajemalko škrobne vode, v kateri so se kuhale testenine. Pustimo še minuto in testenine so pripravljene!“ poudarijo Vidmarjevi, ki vabijo k udeležbi tudi šefe javnih kuhinj. Za nameček pa bodo vsi obiskovalci s posebnim kuponom, ki ga objavljamo na tej strani, deležni 10-odstotnega promocijskega popusta.

Šolanje v Ljubljani in Novi Gorici

Od ideje od realizacije so Vidmarjevi potrebovali leto in pol. K razmisleku jih je gnala želja po spremembi na jedilnem listu gostišča Rondo. „Rabili smo neka novega. Lahko bi znižali ceno, a ne bi bilo več ljudi. Boljše je, da povečaš kvaliteto in morda celo zmanjšaš obseg kuhinj. Pri nas v Rondoju skuhamo vsak obrok testenin posebej, sveže,“ nadaljujejo Vidmarjevi, ko jih obiščemo. Rečeno storjeno. S pomočjo uvodnega tečaja v Grosupljem (organiziralo ga je društvo Drevored) so spoznali osnovo izdelave testenin. Vedoželjnost jih je gnala dalje – na izobraževanje v Ljubljano in Novo Gorico.

Tudi vlaknine

Hitro so kupili prvi stroj, še danes ga imajo. Nemudoma je sledil test v restavraciji Rondo. Stranke so bile navdušene nad testeninami, to jim je dalo dodatnega elana. Ni bilo lahko. Včasih ima kdo kak pomislek pri ceni, a realnost je taka, kot je. Dobra in zdrava hrana ni poceni. Sproti mleto moko, torej z vsemi hranljivimi snovmi, kupujejo na ekološki kmetiji Zabukovec.

„Vsaka moka ni dobra. Z domačega okna vidim, kako Zabukovčevi skrbijo za njivo, ki je deležna le biodinamičnih preparatov. Če želimo, da je to resnično domače in ekološko, se morajo mleti cela zrna. Torej z vlakninami,“ razmišljajo Vidmarjevi.

Lična darilna linija

„Smo na začetku,“ odločno dodajo. Ko se kupec sprehodi skozi katalog ali pa v eni od prodajaln, opazi prijetne barve ter lično pakirane izdelke. „Začniva pri barvah: vse pridemo na našem biodinamičnem vrtu. Pred dnevi smo hiteli z nabiranjem koprive, ker smo se bali pozebe,“ nam še povedo Vidmarjevi, da tudi pri barvilih ostajajo dosledni in zvesti zavezi kupcu. „Poleg prehrambenega programa pa razvijamo tudi darilno linijo. Nenazadnje so naše testenine take, da jih morda ne kupiš ravno vsak dan. V zadnjih tednih smo prodali ogromno daril – prednjačijo stekleni kozarci in praktične lesene košarice,“ pa izvemo, kako izgleda darilni program – ki je kot nalašč za skorajšnje decembrske dni! Zdaj nam je tudi jasno, zakaj ime Gabaroni – ker so to makaroni iz Gabrijel. Ki jih lahko že kupite v Paradižu Mokronog, KZ Sevnica in KZ Trebnje, v trgovinah Kresal Trebnje in Mercator Dolenja Nemška vas, Čajnici Krško in M Naturi v Mokronogu.

Po novem bo butik v Gabrijelah odprt dvakrat na teden – v torek in petek med 15. in 19. uro. Če pa Vidmarjeve testenine rabite prej ali potem, nemudoma zavrtite telefon 041 472 514.

D.P.

Slovenska posebnost: Vidmarjevi Gabaroni iz Gabrijel!
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

V Vrhtrebnje našli mrtvo osebo

21.11.2018
Na pomoč tudi reševalci. TREBNJE - Včeraj po 18. uri so v naselju Vrhtrebnje, občina Trebnje, gasilci PGD Vrhtrebnje in Trebnje omogočili vstop reševalcem NMP Trebnje v stanovanjsko hišo,  v kateri so našli mrtvo ...

Božič

21.11.2018
Božič je dan, ki ga kristjani po celem svetu slavijo kot rojstvo Jezusa Kristusa. Praznuje pa ga tudi veliko drugih ljudi, saj je s svojo domačnostjo našel pot v takšna in drugačna gospodinjstva. Božič je torej ...

Kam je izginil Uroš iz Boštanja? Zadnjič opažen na Kredarici!

20.11.2018
Že v ponedeljek je na območju Vrat potekala iskalna akcija. BOŠTANJ - Svojci so danes obvestili policijo, da od nedelje, 18. novembra 2018, pogrešajo 42-letnega Uroša Šunto iz Boštanja. Takoj smo pričeli izvajati ...

VIDEO: Nag na sneg in mraz, videlo ga je milijon ljudi

20.11.2018
V minulih dneh se je ohladilo. Ni ga junaka, ki bi šel danes premalo oblečen v mrzlo ponedeljkovo jutro. Na spletu pa še vedno kraljuje video, ki je nastal v Bosni in Hercegovini. Za junaka na sliki tudi minus in sneg ...