• 21C Novo mesto
  • 10:14
  • Čet, 20.09.2018
  • Prijava
  • Registracija

Stavka je luksuz!

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Februar bi mora biti mesec ljubezni, pa je vse prej kot to. Vlada in sindikati so si vsak na svojem bregu. Najprej so na noge skočili policisti, potem zdravstveno osebje (pazi to: brez zdravnikov, ker so oni so zase poskrbeli), sledili šolniki. Stavke niso presenečenje, vlada končuje mandat, sindikalisti morajo opravičiti svoje plače in poslanstvo. V letu volitev je to praviloma najlažje. Vsak bi rad imel več. To je v človeški naravi. Policisti za skromne evre nosijo naokoli svojo glavo, medicinske sestre in ostalo osebje je prevečkrat prezrto, o učiteljih pa imamo popačeno sliko. „Pa saj delaš le med 8. in 12. uro,“ so česti očitki moža (in okolice) ženi, ki je zaposlena v osnovni šoli. Ni ravno tako, priprave, načrtovanje, sestanki takšni in drugačni. Dovolj, da mora glava družine pogosto biti tudi varuška in oče v eni osebi. Drugo pa je, ali so pričakovanja realna. Taktika sindikatov je jasna: zagnati vik in krik, narediti iz poklica žrtveno jagnje, zaostriti pogajanja, potem pa popuščati. Ob tem pa iztržiti največ, kolikor se le da. Klasika.

„Podpiram današnjo stavko. Ker si vsak za pošteno delo zasluži pošteno plačilo. Ne samo to – 8 urni delavnik, plačan prevoz na delo, plačana malica, plačana bolniška, so zgolj osnova za dostojne delovne pogoje. Verjetno se tu vsi strinjamo? OK. Zadnjih 10 let sem SP (samostojni podjetnik; s.p.). In pred novim letom sem se namenoma ustavil. Ker drugače bi me ustavil “Šugman”. Če te ne ustavi glava, te ustavi telo. Lahko za vedno. Kdo bo potem stavkal v mojem imenu? Skoraj 90.000 Slovencev je SP-jev. Borbajo, za njih je 8 urni delovnik večinoma iluzija, filajo se s tableti, da slučajno ne bi zboleli. Bože ne daj, da bi prišlo do kakšne nesreče, invalidnosti. Borijo se s plačilno nedisciplino, plačujejo davke, kljub temu da fakture ne dobijo plačane, malicajo med delovnem procesom, ker je tempo prehud, borba na trgu ne pozna milosti, živčno lovijo deadline. Energije, da bi lovili neplačnike ni. Da o razsutem zasebnem življenju ne pišem, v mnogih družinah otroci odrastejo brez staršev, ker so ti živčne razvaline, ki ob večernem prihodu domov samo padejo dol. Pa vas jaz vprašam – zakaj SPji ne stavkamo? Pa vam še jaz odgovorim – ker je stavka luksuz. Ker si tega ne moremo privoščiti. Ker delo ne more čakati. A prav tako ne more čakati naše življenje. Tu smo le omejeno število dni. Bomo pustili, da nam čas/življenje odrejajo drugi?“ je pred časom na Facebook zapisal Matej Špehar, izvrsten poznavalec družbenih omrežij, mož pronicljive misli. Zadel je žebljiček na glavico.

Samostojni podjetnih si skorajda ne sme dovoliti izpada prihodka, sicer so lahko hitro tu rentabilne težave. Če ni nekje varne rezerve za hude čase. SP-jevci niso stavkali. Nismo jezni na tiste zgoraj, policisti, zdravstvene delavce, učitelje, ampak jim jasno in glasno kličemo: stavka je luksuz, pravica. Zato jo velja izkoristiti, ne pa zlorabiti. Slovenci morda sploh ne znamo stavkati, morda nam je izpod časti, ali pa se bojimo, kaj bodo šefi rekli. Še danes se spomnim lanske septembrske stavke v avtobusnem podjetju Arriva Slovenija. Na Dolenjskem je stavkal en sam samcat.

Sicer pa – pa saj si je vsak od nas poklic izbiral sam. Kdo pa je mene silil, da bom novinar? Nihče, uživam in ustvarjam. Ne stavkam, vsak dan pa se borim. Da zadovoljim stranke, pravočasno izdam račune, dobim plačano, in dobim naročilo za naslednji mesec. Malce drugače kot javni upravi. A kot sem zapisal: vsak je svoje Tinkare Kovač, pravi pa za to, da jih izkoristimo. Zato spoštujte stavko.

D.P.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Oživljanje neuspešno, nova žrtev med motoristi

20.09.2018
Trčila sta motor in osebni avto. ŠENTILJ – O novi nesreči motorista to pot poročajo s Štajerske, točneje iz Šentilja. Policija je bila o tragičnem dogodku obveščena ob 18.13. Pred starim nekdanjim mednarodnim ...

Šok v Litiji - v trezorju strup in bombe!

20.09.2018
Prevzelo ju bo podjetje Saubermacher. LITIJA - Ob 19.00 so v Jelši v občini Šmartno pri Litiji v trezorju stanovanjske hiše svojci našli poleg nekaj ročnih bomb tudi dve ampuli strupa Venenum starega več kot 40 let. ...

Brezčasna Provansa - ste si jo že ogledali?

20.09.2018
Sanjska francoska pokrajina, ki sliši na ime Provansa, zaradi svoji lepot že stoletja privablja številne umetnike. Kako tudi ne, saj so v tem kotičku sveta našli popolno mediteransko svetlobo, sinjino neba in vonj po sivki. ...

VIDEO: Prepir med Slovencem in Bosancem

19.09.2018
Prepir nikomur ne koristi. Če pa gre za šalo, pa je prav, da se nasmejemo, ko se sporečeta Slovenec in Bosanec. Dobra sta se, smeh zagotovljen! Za vse pa je bilo krivo stepanje preproge! Nadlani.si