• 20.02C Novo mesto
  • 11:49
  • Ned, 21.04.2019
  • Prijava
  • Registracija

Svinjsko ni znano le zaradi nenavadnega imena

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Vasica na skrajnem koncu sevniške občine, kjer so se televizijski ustvarjalci ustavili že večkrat, nazadnje letos poleti, ima javnosti pokazati veliko, čeprav tega na prvi pogled morda ni opaziti. Prvo oktobrsko nedeljo so se pri Furlanovi kapelici tako zbrali dobri ljudje od blizu in daleč.

SVINJSKO – Pri kapelici Lurške Marije so se letos zbrali že sedemnajstič zapored. Vsako leto v tem času zakonca Nežka in Jakob Furlan dobesedno na svojem dvorišču gostita tudi svoje slepe in slabovidne prijatelje, ki z veseljem sodelujejo pri sveti maši.

Tokrat so jo darovali šentrupertski župnik Jaka Trček, župnik iz Stopič Tadej Kersnič in domačin (iz sosednje Kostanjevice) Marijan Lamovšek, ki trenutno službuje v Koprivniku v Bohinju. Sveto mašo so popestrile Šolske sestre de Notre Dame iz Novega mesta, novomeški pevci, razširjena družina Furlan ter sosedje in prijatelji, ki so pomagali tudi pri organizaciji lepega popoldneva.

Nežka Furlan je kljub dežju, zaradi katerega se je dogajanje preselilo pod šotor, optimistično nagovorila vse zbrane: »Vreme je, kakršno pač je. Pomembno je, da v naših srcih sije sonce.« Še posebej pa je pozdravila svoje slepe in slabovidne prijatelje, s katerimi deli svojo usodo – tudi sama je namreč popolnoma slepa. »Hvala, ker ste s svojim sodelovanjem obogatili sveto mašo in dokazali, da je edina tema, ki obstaja, neznanje,« se jim je zahvalila. To prav vsak dan dokazuje tudi sama, saj je slepoto vzela za svojo in zna tudi z njo živeti v vsej svoji polnosti.

Po koncu svete maše je sledila pogostitev, manjkalo pa ni niti pesmi in veselega druženja zbranih, ki se bodo na Svinjsko prihodnje leto gotovo spet radi vrnili.

Avtorica in foto: Mojca Sladič

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ: