• -1C Novo mesto
  • 23:09
  • Sre, 17.01.2018
  • Prijava
  • Registracija

Trebanjske veteranke in veterani na Kočevskem

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Komisija za delo z veterani pri Gasilski zvezi Trebnje bienalno organizira strokovno ekskurzijo za svoje starejše članstvo – veteranke in veterane. V letošnjem letu so jo načrtovali in jo tudi izvedli 27. julija 2017  z ogledom Kočevske – zelenega morja Evrope. Sodelovalo je 193 veterank in veteranov iz 23 od 28 PGD Gasilske zveze Trebnje.

Ob prvem postanku v naselju Podstenice (do izselitve 1941 so tu živeli Kočevarji) v občini Dolenjske Toplice, so si pod vodstvom tamkajšnjega čebelarja ogledali čebelarski center, ki edini domuje v tem naselju (danes v tem naselju ni več stalnega prebivalstva). Ob tem je najbolj navdušila maketa vasi Podstenice pred drugo svetovno vojno.  V Kočevskem rogu so se v njegovem osrčju ustavili na bivši Žagi Rog, ki je bila v svojem času največji lesno-predelovalni obrat na Slovenskem. Nato so se skozi gozdno katedralo sprehodili do veličastne jelke – kraljice Roga (stara 500 let). Obiskali so tudi bivšo kočevarsko vas Rajhenav, ki leži sredi roških gozdov na nadmorski višini 600-900 m, kjer je kmet Alojz Brdnik, predstavil dejavnosti, s katerimi se z ženo ukvarjata na tej gorski kmetiji: vzreja bikov, krav in konj, imajo okoli 200 glav govedi, v zadnjem času pa so začeli sprejemati tudi obiske strokovnih in turističnih skupin.

Obiskali so tudi spomenik najbolj znanega roškega grobišča pod Krenom, do katerega vodi Križev pot Slovencev, delo kočevskega umetnika Staneta Jarma. Nato so pot nadaljevali  po mestu Kočevje, kjer je veteranke in veterane pričakalo vodstvo Gasilske zveze Kočevje ter jih pospremilo do Prostovoljnega gasilskega društva Kočevje, kjer je sledil ogled njihovega orodišča, opreme in vozila. Sledilo je potovanje do Kočevske reke, kjer je tamkajšnji župnik predstavil novo cerkev sv. Janeza Krstnika, ki je bila leta 1999 postavljena v spomin vsem porušenim cerkvam in znamenjem na Kočevskem, ob njej pa stoji največji oreh na Slovenskem.

“Ekskurzija je bila polna različnih ogledov, kjer smo si nabrali vrsto bogatih in zanimivih vtisov, ki smo jih zabeležili v svoje spomine ter hvaležni vodstvu Komisije za delo z veterani in njenemu prizadevnemu predsedniku Stanetu Gorcu, vodstvu Gasilske zveze Trebnje ter skrbnim vodičem za izjemno lepo preživet dan, čemur je pripomoglo tudi prijetno vreme (neprevroče),” so še zapisali v Gasilski zvezi Trebnje.

MojaObcina.si, D.P.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Slovenija ostaja na EP, nad EHF z vsemi pravnimi sredstvi!

17.01.2018
Rokometna zveza Slovenije je ukrepala zrelo in trezno. ZAGREB, NOVO MESTO - Predsedstvo Rokometne zveze Slovenije je na današnji izredni seji v Zagrebu sprejelo enotno odločitev - Slovenija ne bo zapustila EP, bo pa svojo ...

Umrl novinar TV Slovenija

17.01.2018
Upokojil se je leta 2005. LJUBLJANA – Na nacionalni televiziji žalujejo. V 74. letu se je poslovil dolgoletni novinar TV Slovenija Vili Guček. Po poročanju informativne oddaje Odmevi je umrl med smučanjem na druženju ...

Nova pritožba Slovenije, odločitev o odhodu prestavljena na 16.00?

17.01.2018
Črnogorci so na prvenstvu izgubili dve tekmi – proti Nemčiji (19:32) in Makedoniji (28:29). NOVO MESTO, ZAGREB - Slovenski rokometaši še niso zapustili evropskega prvenstva. Ali bodo to sploh storili bo znano danes pred ...

Ob 12. uri napihala in povzročila nesrečo

17.01.2018
Zoper povzročiteljico nesreče bodo policisti na tožilstvo podali kazensko ovadbo. SEVNICA - Okoli 12. ure so bili sevniški policisti obveščeni o prometni nesreči v Sevnici. Opravili so ogled, zbrali obvestila in ...