• 11C Novo mesto
  • 01:51
  • Sre, 23.08.2017
  • Prijava
  • Registracija

Vremenska napoved: čaka nas peklensko poletje

DELITE Z OSTALIMI:
OCENA:
GLASUJ:

Dolgoročne vremenske napovedi so morda res precej nezanesljive in nehvaležne, a na podlagi dolgoletnih povprečij in vremenskega dogajanja v zadnjih letih lahko predvidevamo, kakšno poletje nas čaka. Ta predvidevanja seveda še ne pomenijo, da se bo vse to tudi zares zgodilo, lahko pa nam dajo neko splošno sliko o trendih v prihodnosti – kar zadeva vreme.

Priznana meteorološka hiša Accuweather je tako objavila, kakšno vreme poleti čaka Evropo. Pravijo, da prav nič prijazno: na jugu in vzhodu Evrope bomo deležni daljših toplih obdobij z več vročinskimi valovi, medtem ko lahko na območju britanskega otočja pričakujejo pravo nasprotje – pomanjkanje vročih dni in precej dežja. Vmes – od Francije do Poljske in Češke – pa bo vreme poleti precej razgibano, saj ne bo manjkalo neviht in burnega dogajanja.

Pojdimo lepo po vrsti. Dolgoročna vremenska napoved za južno Evropo, torej tudi za območje Italije in Balkanskega polotoka, napoveduje dolgo in vroče poletje, vmes bodo daljša obdobja nadpovprečno visokih temperatur. Visoke temperature zraka bodo s seboj prinesle tudi več nevarnosti, tako nevarnosti suše kot za človeka. Kot smo že vajeni, pa bo najbolj vroče seveda julija in avgusta. Temperature se bodo pogosto dvignile nad 32 stopinj Celzija, vmes bomo deležni vsaj enega hujšega vročinskega vala, ki bo trajal teden dni ali več, v tem času pa se lahko temperature dvignejo tudi rekordno visoko, še pravi vremenska napoved, ki je k nam prišla iz ZDA. Evropski in slovenski vremenoslovci pa o tam, kakšno vreme nas čaka poleti, še modro molčijo. Kakor koli že, vremenska napoved za poletje kaže, da bodo najbolj ogrožena območja od Makedonije, Madžarske do Romunije, dodatna težava pa bo v zmanjšani kakovosti zraka na teh območjih, ki se bodo soočala tudi s pomanjkanjem padavin in posledično sušo.

Močne nevihte med Francijo in Poljsko

Medtem ko Balkan čaka peklensko poletje, pa vremenska napoved za območja od Francije in Nemčije do Poljske kaže na pogoste nevihte, ki bodo vročino nekoliko ublažile, a bodo prav zaradi nje še toliko bolj intenzivne. Vreme bo pestro: dežju se bodo pridružili močni vetrovi, toča in nevarne nevihtne celice, ki bodo še posebej intenzivne ob popoldnevih ter proti večeru, ko bodo temperature zraka najvišje. Za zdaj najhuje kaže za južno Nemčijo, zahodno Češko in zahodno Poljsko, takšno vreme pa bo seveda povzročilo tudi večjo možnost poplav in drugih naravnih ujm.

Vroče bo tudi v Španiji

Tudi Iberski polotok lahko pričakuje vroče in sušno poletje, pravi vremenska napoved. Zato bo v Španiji in na Portugalskem tudi velika možnost požarov v naravi, še posebej v drugi polovici poletja. Občasni prihodi front bodo s seboj prinesli tudi kakšno nevihto, zlasti v višjih legah, a vedite, da strele povečajo nevarnost gozdnih požarov.

Ponekod bo poletje tudi »normalno«

Glede na vse zgoraj opisano bodo imeli nekateri kraji poleti dokaj normalno vreme. Gre za območje britanskega otočja, kjer ne bo dolgih vročinskih valov, prav tako ne dolgotrajnih deževnih obdobij. Ta bodo morda trajala po dan ali dva, vmes pa bodo malce daljša suha obdobja. Še največ dežja pričakujejo na Škotskem, a tudi tam hujših poplav menda ne bo. Če boste želeli ujeti suho in sončno vreme, pa ga boste našli na jugu Walesa in Anglije. Tu se lahko proti koncu poletja pojavi tudi suša, a vremenska napoved za zdaj hujšega ne kaže.

Na vzhodu sušno vreme

Vročina in suša od Italije do konca Balkanskega polotoka bosta vplivali tudi na preostalo vzhodno Evropo. Ukrajina in Belorusija se bosta tako soočala z nerazumljivo visokimi temperaturami in sušo, podobno bo tudi v Moldaviji in Romuniji.

Naj še enkrat poudarimo, da je to zgolj dolgoročna vremenska napoved, na katero se ne gre povsem zanašati. Vremenoslovci seveda lahko napovedo neke trende, ki gredo v zadnjih letih zlasti v smeri ekstremnih razmer vseh vrst. Glede na to, da se ti ekstremi pojavljajo vse pogosteje, lahko predvidevamo, da se bodo v prihodnosti pojavljali še bolj pogosto. A to še ne pomeni, da bomo res imeli dolgo, sušno in vroče poletje. Še posebej je vreme težko napovedati za Slovenijo, ki je na majhnem prostoru tako razgibana, da ima lahko prav vsaka vas v nekem trenutku povsem drugačno vreme.

Pripravila: M. S.

DELITE Z OSTALIMI:
OCENA:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

ČESTITKE: Maribor tretjič v ligi prvakov

22.08.2017
Mariborski nogometaši so se tretjič v zgodovini uvrstili v skupinski del lige prvakov! To jim je nocoj uspelo po minimalni zmagi na povratni tekmi 4. predkroga kvalifikacij. Z 1:0 so ugnali Hapoel Beer Shevo, gol je dosegel ...

Noro! Tega o toaletnem papirju niste vedeli

22.08.2017
Toaletni papir je vsak dan, večkrat na dan, nepogrešljiv pripomoček, brez katerega si življenja ne znamo predstavljati. A za seboj skriva zanimivo zgodovino ter dejstva, ki jih morda še ne poznate. Vsak dan na svetu ...

Reševali so ju v novomeški bolnišnici

22.08.2017
Nesreča ne počiva. V letošnjem poletju pa so na udaru motoristi. Tudi ponedeljek, 21.8., žal ni bil izjema. Na tem mestu Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje poroča o dveh nesrečah. ŠENTJERNEJ, METLIKA ...

Pri Trebnjem onesnažena pitna voda

22.08.2017
Voda je vir življenja. Včasih se tega zavemo, ko je nimamo. Temu botrujejo tudi onesnaženja, kot se je zgodilo v minulih dneh. TREBNJE  -  Komunala Trebnje d.o.o., obvešča vse porabnike pitne vode iz zasebnega ...