• 17C Novo mesto
  • 20:56
  • Ned, 20.05.2018
  • Prijava
  • Registracija

Zim(sk)a in prešerna delavnica ustvarjalnega pisanja v Knjižnici Brežice

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

V večeru, ko je tudi Brežice z okolico pobelila bela zimska odeja, smo bili v prostorih Knjižnice Brežice prešerno razpoloženi. V sodelovanju z Natašo Jenuš, učiteljico slovenščine in zgodovine, smo izvedli že tretjo delavnico ustvarjalnega pisanja. Tokrat smo jo malce obarvali tudi s Prešernom in kulturnim praznikom, ki je pred vrati.

Možgančke smo kravžljali ob tvorjenju haikujev, ob tem pa skrbno preštevali verze in zloge. Klasična oblika te pesmi je namreč sestavljena iz treh verzov; prvi in tretji obsegata pet zlogov, drugi pa sedem. V nadaljevanju smo tvorili še lastne pesniške definicije o življenju, sreči in smislu.

Domišljiji smo prosto pot pustili ob pisanju nadaljevanja Prešernove pesmi Povodni mož. V obliki dnevniških zapisov in opisov smo odkrivali, kje sta sedaj Urška in njen plesalec, sta srečna ali nesrečna, je Urška še vedno najlepša … K temu pa pridali še »kriminalke«, ki jih je spisal žigolo povodni mož.

Druženje smo, petkovemu dnevu in večeru primerno, zaključili s tvorjenjem besedil, ki jih je pripovedoval sneg. Poseben izziv je bil ta, da snega v besedilu sploh nismo omenjali. Posamezne udeleženke so pripovedujoči sneg nadomestile s klepetajočo omaro, rezultat pri prebiranju in poslušanju vseh nastalih besedil pa so bili nasmehi na obrazih prisotnih.

Mateja Kus, Knjižnica Brežice

 

Zim(sk)a in prešerna delavnica ustvarjalnega pisanja v Knjižnici Brežice
1 od 7
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.
DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

VIDEO: Lejla in njena bosanska angleščina

20.05.2018
Ko Lejla in Denis Avdić govorita angleško. Še en dokaz, da vsi nismo za vse. D.P.

Pri Trebelnem našel bombo

20.05.2018
Prišla sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Zahodnoštajerske regije. TREBELNO - Ob 8.57 je pri naselju Brezje pri Trebelnem, občina Mokronog–Trebelno, občan ...

Sladkorna bolezen

20.05.2018
Sladkorna bolezen sodi med kronične presnovne bolezni, pri njej gre za nesposobnost prehajanja krvnega sladkorja iz krvi v celice. To prehajanje glukoze v celice omogoča inzulin; če ga je premalo ali v primeru, da se celice ...

Krka izgubila prvo tekmo finala

20.05.2018
Drugo srečanje finala bo na sporedu v torek ob 18. uri v Novem mestu. LJUBLJANA - Košarkarji Petrola Olimpije so z zanesljivo zmago nad Krko prišli do vodstva v finalni seriji z 1:0. Drugo srečanje finala bo na ...