• 4C Novo mesto
  • 14:42
  • Pon, 22.01.2018
  • Prijava
  • Registracija

Mobilno gostovanje skoraj odpravljeno, a pazite na pasti

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Če greste kdaj v tujino, vam je zagotovo znano, da so klici in sporočila iz tujine precej dražja kot doma, zdaj pa se na tem področju odpira novo poglavje. Od 15. junija naprej za uporabo mobilnih storitev v drugih državah EU ne bomo plačevali nič več kot pa v domačem omrežju.

Novica je za vse potrošnike, ki gredo pogosto (ali pa tudi le redko) na tuje, res dobra, seveda pa skriva tudi nekaj posebnosti oziroma pasti, razlagajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Regulativo, ki je doslej določala najvišje cene storitev mobilne telefonije med gostovanjem, morajo spoštovati vse države EU pa tudi tri države evropskega gospodarskega prostora (EGP), to so Islandija, Lihtenštajn in Norveška. »Regulativa pa ne zadeva ostalih evropskih držav, kjer se cene še naprej oblikujejo prosto in so deloma celo na enaki ravni kot pred desetimi leti. Med potovanjem po Evropi bodite zato še naprej pozorni, kar posebej velja za miniaturne državice, vpete med države članice, kot so Andora, Monako in San Marino, regulativa ne velja za Švico ter seveda številne balkanske države (Bosna in Hercegovina, Črna gora, Kosovo, Makedonija in Srbija),« pravijo pri ZPS. V praksi to pomeni, da boste v omenjenih državah za minuto klica plačali vse do 3,6 evra, za poslani SMS lahko celo več kot 3 evre, za prenesen 1 MB podatkov pa tudi neverjetnih 24 evrov – kar preračunano v gigabajte, o katerih se pogovarjamo v sodobnem telekomunikacijskem svetu, pomeni več kot 25.000 evrov za GB! Še višje cene ostajajo med gostovanjem v omrežjih, ki jih zagotavljajo ladijski ali letalski prevozniki (pa čeprav znotraj EU), saj pri njih komunikacija poteka preko satelitskih omrežij.

Operaterji so se v postopku ukinjanja stroškov gostovanja obregnili ob možnost prehoda naročnikov iz ene države k operaterju v drugi državi (kaj takega bi odprti trg pač omogočal). Ekonomska teorija bi lahko povzročila, da bi se nižje cene v nekaterih državah s tem povišale, vprašanje pa je, ali bi se cene v drugih državah res znižale. Načelo pravične uporabe v praksi pomeni, da bo operater od uporabnika pred sklenitvijo pogodbe lahko zahteval dokazilo o trajni povezavi z državo, v kateri želi skleniti pogodbo. Poleg tega so operaterjem dali možnost, da uporabnikom, ki v štirih mesecih več kot polovico časa preživijo v tujini, hkrati pa tam porabijo več kot polovico svojih mobilnih storitev, po opozorilu in 14-dnevnem pritožbenem roku storitve v tujini začnejo zaračunavati, a ne več, kot je njihova veleprodajna cena. Še ena omejitev pa je povezana s sorazmerno visoko določeno veleprodajno ceno prenosa podatkov, ki dosega 7,7 evra (brez DDV) za 1 GB. Ker so domače cene v marsikateri državi (tudi Sloveniji) precej nižje, kar bi lahko vplivalo na finančno vzdržljivost predvsem manjših operaterjev, so v uredbo zapisali, da operater lahko omeji količino prenesenih podatkov v EU, če imajo uporabniki določenega paketa neomejen prenos podatkov ali pa je cena za podatke nižja od 3,85 € za GB (brez DDV). V praksi to pomeni, da bi v paketu, ki vsebuje 20 GB podatkov in z DDV stane 10 evrov, operater lahko omejil porabo podatkov v EU na najmanj 2,13 GB. Ta količina se bo z zniževanjem veleprodajne cene zviševala do 6,55 GB v letu 2022. Na drugi strani bo lahko uporabnik, ki za paket s 3 GB plačuje 20 evrov na mesec, celotno količino porabil tudi v tujini že letos.

Večina operaterjev se je odločila za omejitve prenosa podatkov, ki jih dovoljuje Evropska komisija. Najbolj natančne podatke o tem, kakšne omejitve ima vaš naročniški paket, boste zato dobili pri operaterju, ki vas bo moral o tem obvestiti ob vsakem preklopu v tuje omrežje.

Evropska regulativa seveda ne posega v cenovno politiko operaterjev, ko uporabniki gostujejo zunaj Evrope. »Vseeno pa morajo operaterji, ki delujejo v EU, uporabnikom privzeto omejiti strošek gostovanja na 61 evrov (z DDV). A pozor: omejitev velja le za prenos podatkov, ne pa tudi za klice ali poslana sporočila. O omejitvi vas mora operater obvestiti s sporočilom, ko se prijavite v omrežje države, v kateri gostujete, a velja, da omejitev obstaja, tudi če ne dobite njegovega sporočila,« so sporočili.

Visoke cene klicanja v tujino pa ostajajo

Je pa tu še ena pomembna podrobnost. Morda je za tiste, ki živijo v obmejnih območjih, celo bolje oziroma ceneje, če se priklopijo na omrežje tuje/sosednje države. Evropska regulativa namreč ne posega v cene klicev iz domače države v druge države EU, zato moramo za tovrstne klice plačevati kar zasoljeno ceno (tudi do 49 centov na minuto). Večina operaterjev zaračunava tudi za pošiljanje kratkih sporočil.

Nerešeno torej ostaja zlasti vprašanje visokih cen klicev v tujino (torej iz domačega omrežja v omrežje druge države EU), kamor regulativa ne posega. Poleg tega se bo treba v prihodnosti posvetiti še oderuškim cenam gostovanj v drugih državah in po svetu, zato je prostora za izboljšave še precej.

Pripravila: M. S.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

FOTO: To je pes, ki je umrl pri Brežicah, krivi (tudi) lastniki

22.01.2018
Posledice prometnih nesreč z udeležbo živali so  lahko še veliko hujše. NOVO MESTO, BREŽICE – Policisti  PP  Brežice  opozarjajo  na  prometne nesreče z udeležbo domačih živali,  ki bi jih lastniki ...

VIDEO: Najbolj smešni kiksi naših TV voditeljev

21.01.2018
Po sedmi uri zvečer je praviloma družina zbrana okoli TV ekrana, kjer prisluhne dnevnim poročilom. A kljub resni tematiki se včasih zgodi, da smeh premaga resnobnega voditelja informativne ...

VIDEO: Pranje avtomobila, ki se mu smeje cela Slovenija

21.01.2018
Ste izkoristili vikend in opravili svoj avto? Verjetno je bolj verjetno, da ste se nasmejali videozapisu z Dolenjske, ki se je pojavil na družbenem omrežju. Do zdaj je zbral že več kot 100.000 ogledov! Zakaj? Iznajdljivost ...

Multipraktik česen

21.01.2018
O sezoni česna sredi januarja ne moremo govoriti. A to še ne pomeni, da ga ne bi uživali. Zagotovo imate v svojih kleteh še kaj te rastline, ki tako blagodejno vpliva na naše zdravje. Če za koga lahko rečemo, da je ...