• 12C Novo mesto
  • 00:17
  • Tor, 16.10.2018
  • Prijava
  • Registracija

Rom s pestjo nad župana, Cerar pa: »Včasih se kdo spozabi«

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Pred kratkim je škocjanski župan Jože Kapler medijem razkril, da je v svoji pisarni dobil udarec od komaj 18-letnega Roma, ki ga je spremljala mama. Čez nekaj dni je Škocjan obiskal predsednik vlade Miro Cerar.

ŠKOCJAN – Do obiska sicer ni prišlo zaradi incidenta, v katerem jo je župan odnesel z ranjeno ustnico, ampak v okviru vladnega obiska v jugovzhodni Sloveniji. Cerar in ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič sta obiskala romsko naselje Dobruška vas, potem pa še sedež občine Škocjan in romski vrtec.

Predsednik vlade je povedal, da se bo osebno zavzel za nadgradnjo infrastrukture v Dobruški vasi in da bo napredek viden že v tem mandatu. Nekaj upov je položil tudi na občinarje, češ da se bodo premiki zgodili le s sodelovanjem občine.

Župani pozivajo k mirnejšemu reševanju nesoglasij

A ta že ves čas sodeluje, se strinjajo župan in njegovi sodelavci. Kapler je tudi Cerarju povedal, da v tem primeru ni šlo za fizični napad nanj osebno, ampak na župana občine Škocjan, torej za napad na občino oziroma njeno prebivalstvo. Strinja se, da težav ne gre reševati s pestmi, ampak s pogovorom, za njim pa stojijo tudi preostali župani dolenjskih, belokranjskih in posavskih občin.

Ti so v skupni izjavi izrazili zaskrbljenost ob napadu in spomnili, da nimajo pri reševanju romske problematike skoraj nič pomoči od države. »Pri svojem delu ne razlikujemo med občani, za razvoj svojih občin pa si prizadevamo v okviru pristojnosti ter navkljub številnim oviram tako okolja kot okoliščin, na katere pogosto nimamo veliko vpliva,« je zapisalo skupaj devet županov okoliških občin. Pravijo, da je država prva na seznamu za izvajanje ukrepov vključevanja manjšinskih skupnosti v družbo, a njene pomoči občinam je po njihovih besedah izredno malo. Ob tem so pozvali tudi predstavnike romske skupnosti, naj pripomorejo k vključevanju romske manjšine v vsakdanje procese na spoštljiv in odgovoren način. Le tako se bo lahko gradilo medsebojno zaupanje, ki ga je očitno vse manj.

Cerar se bo osebno zavzel

Na incident v prostorih občine Škocjan se je odzval tudi Miro Cerar, ki meni, da je bil napad najbrž posledica nerešenega položaja, ki že leta sproža nezadovoljstvo. »Tako občasno žal pride do tega, da se nekdo malo spozabi. To sicer ni dopustno, lahko pa pomagamo in iščemo rešitve,« je povedal.

Vlada je sicer v romskem naselju pred kratkim zagotovila cisterne z vodo, a se Romi pritožujejo, da bo voda pozimi zamrznila. Cerar je obljubil, da se bo zavzel, da do tega ne bo prišlo.

Avtorica: M. S.
Foto: Vlada RS

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.