• 0C Novo mesto
  • 06:26
  • Sre, 21.03.2018
  • Prijava
  • Registracija

Rom s pestjo nad župana, Cerar pa: »Včasih se kdo spozabi«

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Pred kratkim je škocjanski župan Jože Kapler medijem razkril, da je v svoji pisarni dobil udarec od komaj 18-letnega Roma, ki ga je spremljala mama. Čez nekaj dni je Škocjan obiskal predsednik vlade Miro Cerar.

ŠKOCJAN – Do obiska sicer ni prišlo zaradi incidenta, v katerem jo je župan odnesel z ranjeno ustnico, ampak v okviru vladnega obiska v jugovzhodni Sloveniji. Cerar in ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič sta obiskala romsko naselje Dobruška vas, potem pa še sedež občine Škocjan in romski vrtec.

Predsednik vlade je povedal, da se bo osebno zavzel za nadgradnjo infrastrukture v Dobruški vasi in da bo napredek viden že v tem mandatu. Nekaj upov je položil tudi na občinarje, češ da se bodo premiki zgodili le s sodelovanjem občine.

Župani pozivajo k mirnejšemu reševanju nesoglasij

A ta že ves čas sodeluje, se strinjajo župan in njegovi sodelavci. Kapler je tudi Cerarju povedal, da v tem primeru ni šlo za fizični napad nanj osebno, ampak na župana občine Škocjan, torej za napad na občino oziroma njeno prebivalstvo. Strinja se, da težav ne gre reševati s pestmi, ampak s pogovorom, za njim pa stojijo tudi preostali župani dolenjskih, belokranjskih in posavskih občin.

Ti so v skupni izjavi izrazili zaskrbljenost ob napadu in spomnili, da nimajo pri reševanju romske problematike skoraj nič pomoči od države. »Pri svojem delu ne razlikujemo med občani, za razvoj svojih občin pa si prizadevamo v okviru pristojnosti ter navkljub številnim oviram tako okolja kot okoliščin, na katere pogosto nimamo veliko vpliva,« je zapisalo skupaj devet županov okoliških občin. Pravijo, da je država prva na seznamu za izvajanje ukrepov vključevanja manjšinskih skupnosti v družbo, a njene pomoči občinam je po njihovih besedah izredno malo. Ob tem so pozvali tudi predstavnike romske skupnosti, naj pripomorejo k vključevanju romske manjšine v vsakdanje procese na spoštljiv in odgovoren način. Le tako se bo lahko gradilo medsebojno zaupanje, ki ga je očitno vse manj.

Cerar se bo osebno zavzel

Na incident v prostorih občine Škocjan se je odzval tudi Miro Cerar, ki meni, da je bil napad najbrž posledica nerešenega položaja, ki že leta sproža nezadovoljstvo. »Tako občasno žal pride do tega, da se nekdo malo spozabi. To sicer ni dopustno, lahko pa pomagamo in iščemo rešitve,« je povedal.

Vlada je sicer v romskem naselju pred kratkim zagotovila cisterne z vodo, a se Romi pritožujejo, da bo voda pozimi zamrznila. Cerar je obljubil, da se bo zavzel, da do tega ne bo prišlo.

Avtorica: M. S.
Foto: Vlada RS

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

Tudi tragedija z Uberjem ne bo ustavila Volkswagna

20.03.2018
Skupina Volkswagen ne bo spremenila svojih načrtov za uvedbo popolnoma avtonomnih avtomobilov, so sporočili iz nemškega podjetja. To je pomembno in jasno sporočilo po nesreči, ko je samovozeče vozilo Uber zadel in zbil ...

Pijan za volanom, a z noro dozo sreče!

20.03.2018
Avtomobil znamke Mazda so mu zasegli. BREŽICE - Brežiški policisti so bili obveščeni o prometni nesreči na cesti med krajema Dramlje in Bitna vas. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 49-letni ...

Bosta Mirnska in Temeniška dolina dobili poslanca?

20.03.2018
Več pa v tiskani izdaji vašega in našega časopisa Nadlani.si, ki bo izšel v petek, 23. marca! MOKRONOG – Še nekaj mesecev nas loči do lokalnih volitev. Karte se bodo na novo premešale. Vpliv na lokalno samoupravo in ...

Suho ščetkanje kože

20.03.2018
Veliko ljudi skrbno neguje svojo kožo na obrazu. Redno si privoščijo piling, vsak dan kožo očistijo in jo dobro navlažijo. Ste med njimi tudi vi? Kdaj pa ste nazadnje poskrbeli za kožo preostalega dela telesa? Svetujemo ...