• 12C Novo mesto
  • 01:50
  • Pet, 27.04.2018
  • Prijava
  • Registracija

Triki za hlajenje stanovanja

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:

Vremenoslovci napovedujejo poletje z več vročinskimi valovi, vam pa ni do tega, da bi vas ohlajala klima? Obstajajo tudi drugi načini, s pomočjo katerih boste v notranjih prostorih ohranjali kar najoptimalnejšo temperaturo – podnevi in ponoči.

Cilj v teh toplih dneh torej je, da se domovanje ne bi preveč ogrelo oziroma pregrelo. Zelo težko je namreč hladiti močno ogrete prostore, zato je dobro, da o načinih hlajenja razmišljamo tudi v dneh, ko temperature niso ekstremno visoke. Najprej se morate zavedati, da je, tako kot pozimi, tudi poleti zelo pomembna primerna izolacija stavbe – če ta ni takšna, kot bi morala biti, se bo hiša hitro segrela oziroma bo prehajanje vročine vanjo in iz nje preprosto ter hitro. Pomemben vir poletnega pregrevanja so tudi steklene površine na oknih in vratih – rešitev za to so zunanja senčila ali rolete. Zunanja senčila preprečijo prehod ultravijoličnih žarkov in s tem toplote skozi steklene površine v prostor. Če imate to možnost, lahko uporabite tudi polkna, kakšen nadstrešek ali drugo (fiksno ali premično) senčilo, ki bo vsaj malce omililo vstop vročine v stanovanje.

Veliko pa lahko naredimo tudi zvečer. Marsikje ste morda že videli, da so okna ali celo vrata v večernih urah odprta (pozor, komarji!), kar vam daje vedeti, da je večerno oziroma nočno hlajenje oziroma prezračevanje lahko precej učinkovito. Zvečer odpremo okna in notranja vrata v stanovanju, tako da pospešimo izmenjavo zraka v njem – zunanji zrak bo znižal tudi temperaturo v notranjih prostorih ter ohladil samo stavbo, to pa se bo poznalo tudi še naslednji dan, ko boste morali preprečiti, da bi vroč zunanji zrak pretirano vplival na izmenjavo notranjega, ki je hladnejši. Seveda je treba prostore zračiti, a to raje počnite zgodaj zjutraj in, kot smo že omenili, zvečer. Zjutraj, ko je zunanji zrak še hladen, stanovanje prezračite, potem pa steklene površine spet zaščitite oziroma zasenčite. Če ne drugega, lahko pomagajo tudi debelejše zavese, zavedajte pa se, da veliko toplote oddajajo tudi gospodinjski aparati, zato razmislite o tem, kako bi zmanjšali notranje toplotne izvore.

Kako ravnati v toplih nočeh

Ob omembi tropskih noči se najpogosteje spomnimo noči nekje ob ekvatorju, ampak te niso prav nič nenavadnega niti v naših geografskih širinah. V zadnjih letih jih vsako poletje lahko naštejemo kar nekaj, zato je dobro vedeti, kako se v tako vročih nočeh ohladiti. Omenili smo že večerno zračenje spalnice, a pri tem je dobro, da na okna namestite komarnike, ki bodo nadležnim insektom preprečili vstop v sobo. Nekateri pred spanjem priporočajo tako imenovano mrzlo dihanje, pri čemer se pred spanjem usedete pred odprto okno in se sprostite. Zrak počasi vdihavajte, dihanje pa naj bo globoko, a ne predolgo, da se ne boste prehladili. Tako se boste vsaj malce ohladili, malce umiritve in večernega sproščanja pa vam tudi ne bo škodilo. Kar zadeva posteljnino, je v poletnih nočeh najprimernejša lanena, saj je lahka in preprečuje potenje. Spite lahko brez odeje, če pa tega občutka ne marate, bo najboljše pokrivalo tisto, ki je narejeno iz lanu. Kadar so noči res tako vroče, da so preprosto nevzdržne, bo morda pomagal stropni ventilator, poskrbite pa tudi, da bo vlaga v zraku optimalna. Visoke temperature je namreč lažje prenašati ob nizki vsebnosti vlage v zraku.

Poletje je morda res tisti čas, ki ga že komaj čakamo, po drugi strani pa s seboj prinaša tudi nevšečnosti, ki jih v drugih letnih časih pač ni. Zato poskrbite, da vam doma ne bo prevroče, saj boste tako lažje in z boljšo voljo krmarili skozi vroč poletni vsakdan.

Pripravila: M. S.

DELITE Z OSTALIMI:
GLASUJ:
Brez komentarjev
Bodite prvi in delite vaše mnenje!
Dodaj komentar
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
Za dodajanje komentarjev se morate prijaviti.

O nas

NaDlani.si je spletni in tiskani medij oz. časopis brezplačnik, za Dolenjsko in Posavje. Tiskana izdaja NaDlani.si izhaja v 11 dolenjskih občinah in je brezplačnik Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
info@nadlani.si
070 733 733

Prijava na elektronske novice

Prijavite se na E-novice in bodite obveščeni o novostih, aktualnih ponudbah, ugodnostih in nagradnih igrah.

Zadnji dodani prispevki

SRAMOTA VSEH SRAMOT: Več let trpinčil ženo, zdaj jo je še z elektroparalizatorjem!

26.04.2018
Žrtev si iz strahu, da bo grožnje tudi izvrši,l ni upala nasilja prijaviti. NOVO MESTO - V dopoldanskih urah smo bili obveščeni o nasilju v družini. Z zbiranjem obvestil in preverjanjem okoliščin je bilo ugotovljeno, ...

Dovolj izkušen, da bi pomagal tudi kot poslanec

26.04.2018
Dr. Jože Korbar, ki zadnja tri leta opravlja funkcijo podžupana Občine Trebnje, bo kandidiral za poslansko mesto na listi SLS. TREBNJE - "Dosedanje delo me je prepričalo, da se v politiki vendarle da marsikaj narediti. ...

Ogenj zjutraj povsem uničil vozilo

26.04.2018
Razlogi za požar niso znani. NOVO MESTO - Ob 7.00 je na križišču Topliške ceste in Kandijske ceste v Novem mestu gorelo osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so požar pogasili, odprli pokrov motorja, odstranili vozilo ...

Pred psi reševali ovce!

26.04.2018
Leta 2014 so klali živali v Šentjanžu. IVANČNA GORICA – Ob 8.30 so gasilci PGD Sobrače v naselju Pusti Javor, občina Ivančna Gorica, odstranili nevarnost pobeglih divjih psov, ki so ogrožali bližnje ovce, poroča ...